Bývalí členovia americkej tajnej služby varujú Merkelovú pred zbytočnou provokáciou Ruska

Bývalí členovia americkej tajnej služby varujú Merkelovú pred zbytočnou provokáciou Ruska

Madrid 07. júla 2016 (HSP/DWN/Foto:TASR/AP-Markus Schreiber)

 

Bývalí členovia americkej tajnej služby žiadajú nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, aby v rámci summitu NATO „dupla na brzdy“: Rusko v súčasnej dobe nemá žiadne agresívne úmysly. Skupina výslovne chváli miernu pozíciu ministra zahraničia Steinmeiera

Nemecká kancelárka Angela Merkelová
Nemecká kancelárka Angela Merkelová

Ešte pred summitom NATO vo Walese varovala skupina pred oficiálnym vyhlásením Ruska za hrozbu. Podľa zistenia tajnej služby však v súčasnej dobe takéto posúdenie nemá opodstatnenie, napísali signatári. NATO to však nerešpektuje: Nemecko zmenilo svoju vojenskú doktrínu.

Reklama

Pravdepodobnosť náhodného alebo úmyselného vojenského konfliktu vo vzduchu alebo na mori je vysoká kvôli takmer žiadnej kontrole generálov NATO americkým prezidentom – píše sa v analýze skupiny.

“V súlade s tým, odporúčame, aby ste na najbližšom summite NATO naliehali na svojich kolegov v NATO s cieľom priniesť racionálnu skepsu voči cvičeniu vo Varšave – najmä vzhľadom na takzvanú hrozbu z Ruska,” hlásia bývalí členovia amerických spravodajských služieb.

Reklama

Bolo by však pochabé sa domnievať, že Putin neprijme žiadne opatrenia proti vojenskému cvičeniu na hraniciach Ruska. Rozmiestnenie vojsk na hraniciach Ruska nedávno do istej miery pripomínalo “Operáciu Barbarossa” za Hitlera pred 75 rokmi. Počas nemeckého útoku bolo zabitých 25 miliónov sovietskych občanov. Tieto spomienky sú opäť prebudené vzhľadom na súčasný rozmach NATO a klasifikované ako provokácia.

“Veríme, že minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier poukáže na to, že tieto vojenské gestá až pri hraniciach s Ruskom prinesú menšiu regionálnu bezpečnosť. Je najvyšší čas pre západných vodcov priznať, že neexistuje ani najmenší dôkaz existencie ruského plánu anexie Krymu pred prevratom v Kyjeve a prístupovými rozhovormi NATO, pokiaľ ide o Ukrajinu. Teraz vieme, že americký generál Philip Breedlove a pred dvoma mesiacmi ešte vrchný veliteľ NATO vyvíjal obrovský tlak na dosiahnutie konfrontácie s Ruskom. Vyplýva to z jeho nedávno odhalených e-mailov, ktoré potvrdzujú to, čo sme predpokladali v roku 2014.”

Signatári analýzy sú nasledovní:

William Binney, former Technical Director, NSA; co-founder, SIGINT Automation Research Center (ret.)

Daniel Ellsberg, former State Department and Defense Department Official (VIPS Associate)

Reklama

Graham E. Fuller, Vice-Chair, National Intelligence Council (ret.)

Philip Giraldi, CIA, Operations Officer (ret.)

Mike Gravel, former special agent of the Counter Intelligence Corps. former United States Senator from Alaska

Matthew Hoh, former Capt., USMC, Iraq & Foreign Service Officer, Afghanistan (associate VIPS)

Larry C Johnson, CIA & State Department (ret.)

Reklama

Brady Kiesling, Foreign Service Officer, Political Counselor, Embassy Athens, (ret.) (associate VIPS)

John Kiriakou, Former CIA Counterterrorism Officer

Edward Loomis, NSA Cryptologic Computer Scientist (ret.)

David MacMichael, National Intelligence Council (ret.)

Ray McGovern, former US Army infantry/intelligence officer & CIA analyst (ret.)

Elizabeth Murray, Deputy National Intelligence Officer for Middle East, CIA (ret.)

Torin Nelson, Former HUMINT Officer, U.S. Department of the Army

Todd Pierce, MAJ, US Army Judge Advocate (ret.)

Scott Ritter, former Maj., USMC, former UN Weapon Inspector, Iraq

Coleen Rowley, Division Counsel & Special Agent, FBI (ret.)

Reklama

Peter Van Buren, U.S. Department of State, Foreign Service Officer (ret.) (associate VIPS)

Ann Wright, U.S. Army Reserve Colonel (ret) and former U.S. Diplomat

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

11:10

Rada Európy a Organizácia spojených národov vyzvali Britániu, aby prehodnotila plány na deportácie žiadateľov o azyl do Rwandy, ktoré sa po schválení britským parlamentom pretavia do zákona. Rwanda schválenie naopak privítala.

11:05

Čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi, ktorý je známy svojimi blízkymi vzťahmi s Kremľom, údajne diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu – nekrózu pankreasu. S odvolaním sa na ruský exilový denník Novaja gazeta Európa o tom  informovala agentúra DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali