Bývalá veľvyslankyňa Babčanová: Ján Pavol II. bol duchovný velikán

Bývalá veľvyslankyňa Babčanová: Ján Pavol II. bol duchovný velikán

Bratislava/Nitra 15. mája 2020 (HSP/TK KBS/Foto:archív Dagmar Babčanovej)

 

Keď sa s ním stretla ako pútnička, ani vo sne jej nenapadlo, že sa s ním raz stretne ako veľvyslankyňa. “Bol duchovný velikán riadiaci Katolícku cirkev 26 rokov. Tento čas bol dostatočný na to, aby vynikol ako informovaný diplomat, skúsený politik a  ústretový človek, ktorý neodmietol prijať každého človeka s otvoreným náručím,” hovorí v rozhovore pre TK KBS Dagmar Babčanová, prvá žena, ktorá ako veľvyslankyňa reprezentovala našu krajinu vo Vatikáne. Pri príležitosti 100. výročia narodenia Jána Pavla II. prinášame s ňou rozhovor

Na snímke bývalá veľvyslankyňa Dargmar Babčanová a sv. Ján Pavol II.

Uplynie 100. rokov od narodenia Karola Wojtylu – sv. Jána Pavla II. V čom vidíte výnimočnosť jeho osoby a osobnosti ako pápeža?

Reklama

Otázka výnimočnosti svätého pápeža Jána Pavla II. bola už zodpovedaná z rôznych uhlov pohľadu. Dôkazom mimoriadnych vlastností pápeža je jeho rýchle blahorečenie a svätorečenie. Na začiatku mojej diplomatickej misie by ma nenapadlo, že budem spolupracovať s velikánom Katolíckej cirkvi – so svätým pápežom. Stále ma sprevádza myšlienka, že som bola veľmi obdarovaná, keď som vo svojom živote osobne stretla svätého pápeža. Bol duchovný velikán riadiaci Katolícku cirkev 26 rokov. Tento čas bol dostatočný na to, aby vynikol ako informovaný diplomat, skúsený politik a ústretový človek, ktorý neodmietol prijať každého človeka s otvoreným náručím. Úžasné nasadenie počas jeho ciest po celom svete, neúnavné organizovanie svätorečení, oslovenie pútnikov vo všetkých svetových jazykoch, osobné svedectvo objatia Kristovho kríža a bolestné znášanie jeho ťarchy až do posledného výdychu pred očami celého sveta iba potvrdzuje výnimočnosť pápežovej osobnosti. Jeho takmer 27 ročný pontifikát, tretí najdlhší v histórii pápežstva, bol časovým priestorom darovaným priam z neba na to, aby si pápež svoju úlohu splnil až do konca. Aby svoj kalich vypil až do dna. Je pravdou, že médiá vytvárali pápežovi silný imidž. Ale on v skutočnosti takým aj bol.

 

Reklama

Boli ste prvou ženou, ktorá ako veľvyslankyňa reprezentovala našu krajinu vo Vatikáne. V čom vás oslovil pontifikát Ján Pavla II.?

Vatikán je všeobecne považovaný za „mužskú pevnosť“ ale pontifikát svätého pápeža Jána Pavla II. sa vyznačuje zvláštnou pozornosťou voči ženám. Žena bola prvý krát v dejinách pápežstva  hlavnou protagonistkou dokumentu „Mulieris dignitatem“, ktorý napísal vo svojom rodnom jazyku. Dokázal cez panenstvo, snúbenectvo a materstvo Panny Márie zachytiť ženu v celom jej spektre. Jednoduchým spôsobom vnikol do psychiky ženy – matky, keď povedal: „Žena – matka musí byť otvorenejšia voči Bohu a človeku hlavne preto, že počas materstva robí priestor svojmu dieťaťu, učí sa ho prijať v jeho odlišnosti“. Možno aj pre túto pápežovu schopnosť uznania poslania ženy som sa vo svojej funkcii cítila vždy prijatá.

 

Ako si spomínate na stretnutie s ním? Čo vo vás rezonuje, keď niekto povie – sv. Ján Pavol II.?

Moje prvé stretnutie s pápežom bolo v roku 1991, keď som bola v Ríme ako pútnička a ani by ma vo sne nenapadlo, že by som sa raz stretla s týmto veľkým človekom ako veľvyslankyňa. Pri odovzdávaní poverovacích listín v decembri roku 2002 som zažila obdivuhodného pápeža v pozícii rozhľadeného diplomata, ktorý dobre poznal politickú situáciu v našej krajine aj vďaka priateľstvám s mnohými slovenskými cirkevnými predstaviteľmi. Prvý slovanský pápež prejavil svoj vzťah k Slovensku aj tým, že si našiel čas na naše prijatie v predvianočnom čase už štyri dni po našom príchode do Ríma.
Ak nazriem do minulosti, moje spomienky na pápeža Jána Pavla II. siahajú do doby, keď Československo prežívalo po Pražskej jari silné normalizačné obdobie a práve vtedy bol Ján Pavol II. inaugurovaný. Vatikán nám bol na míle vzdialený, informácie o pápežovi sme sa dozvedeli iba sporadicky zo Slobodnej Európy alebo Hlasu Ameriky. Boli sme svedkami toho, ako sa komunistická moc pápeža veľmi obávala. Ostro sledované a silnou protináboženskou propagandou sprevádzané boli hlavne jeho návštevy v Poľsku. Veď to bol práve pápež Ján Pavol II., ktorý slávením eucharistickej bohoslužby v Gdanských lodeniciach podnietil vznik hnutia Solidarita. Správa o atentáte na pápeža v roku 1981 šokovala celý svet a je jasné, že atentát súvisel práve s jeho odvážnymi návštevami rodnej krajiny.
Pre nás bol v tej dobe pápež veľkou nádejou, že raz pravda a sloboda zvíťazí a totalitný režim padne. I keď pápež Ján Pavol II. vo svojej knihe „Pamäť a identita“ ako realista tvrdí, že je smiešne si myslieť, že to bol pápež, ktorý sa „vlastnými rukami“ pričinil o pád komunizmu, na inom mieste jasne definuje totalitné režimy dvadsiateho storočia ako „nahromadené zlo“, ktoré „akoby sa vymanilo spod kontroly a dosiahlo gigantické proporcie“. Štátne štruktúry vykonávali „špinavú prácu“ až sa „zlo“ pretransformovalo na „systém“. V tejto súvislosti sa pápež vyhol prísnemu spôsobu odsúdenia komunistického systému, keď povedal: „Na konci sa komunizmus zrútil ako dôsledok svojich inherentných sociálnych a ekonomických chýb. To však neznamená, že bol ako ideológia a filozofia odmietnutý. V niektorých západných kruhoch sa koniec komunizmu pociťuje stále ako strata a sú takí, ktorí za ním banujú“. Myslím, že nebol ďaleko od pravdy, keď sa pozrieme na našu slovenskú spoločenskú realitu.
Návšteva pápeža Jána Pavla II. na Slovenku v roku 1995 v Nitre sa stala pre mňa nezabudnuteľnou aj cez jeho živú komunikáciu s mladými slovenskými pútnikmi. Stále mi rezonujú jeho slová: „patriotizmus áno, nacionalizmus nie“ a mladí, ktorí tieto slová ako svoj záväzok niekoľkokrát opakovali. Darom pre našu rodinu bolo poverenie môjho manžela zhotoviť oltárny priestor na Janíkovskom letisku. Pamätám si, koľko nadšenia a vynaloženého úsilia sprevádzalo túto prípravu a akí nadšení sme boli, keď všetko dobre dopadlo.

Reklama

 

Čo podľa vás v osobe Jána Pavla II. Vatikán stratil?

Čo v ňom Vatikán stratil? Možno ten stredoeurópsky rozmer, ktorý poznačila komunistická totalita. Vedel odhadnúť nebezpečenstvá, ktoré nenápadne a plazivo ohrozujú slobodu človeka a pokúšajú sa o nastolenie nových totalít. Bola to možno aj jeho srdečná slovanská mentalita, ktorá vzbudzovala sympatie a obdiv mnohých mladých ľudí hlavne Talianov. Napokon aj jeho otvorené náručie prijať a vypočuť si každého.

 

Viac článkov s náboženskou tématikou nájdete v kategórii Svetonázor.

Reklama

Pošlite nám svoj príbeh s Bohom.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

06:49

Americký občan Russell Bentley, ktorý v rokoch 2014 – 2017 bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine, bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck. 

06:47

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie “za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”.

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií
Na snímke Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií v nemeckom Gmund am Tegernsee
06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali