Samit EÚ: Tusk upozorňuje, aby sa politici pripravili na “najhorší scenár” v transatlantických vzťahoch

Samit EÚ: Tusk upozorňuje, aby sa politici pripravili na “najhorší scenár” v transatlantických vzťahoch

Brusel 28. júna 2018 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR/AP-Michael Sohn)

 

V Bruseli dnes začína dvojdňový samit EÚ, ktorý by mal prispieť k zmierneniu napätie v Únii v súvislosti s migračnou krízou, nezhodami s USA či rozširovaním EÚ. Niektorí politici zaujali vyhláseniami ešte pred začiatkom rokovaní.

Na snímke vpravo nemecká kancelárka Angela Merkelová a predseda Európskej rady Donald Tusk

Migrácia, azylová politika, bezpečnosť Európskej únie a otázky spojené so spoločnou európskou obranou sú hlavné témy dvojdňového zasadnutia Európskej rady v Bruseli. Premiéri a prezidenti členských krajín EÚ sa stretnú vo štvrtok o 15.00 h miestneho času. Slovensko zastupuje predseda vlády Peter Pellegrini.

Reklama

Štvrtkový a piatkový samit lídrov krajín EÚ v Bruseli rozhodne o budúcej podobe schengenského priestoru, keďže nemecký minister vnútra Horst Seehofer avizoval, že krajina zavedie kontroly na hraniciach a začne vracať neúspešných žiadateľov o azyl, ak sa v EÚ urýchlene neodsúhlasí riešenie migračnej krízy. Podobný postoj už avizovalo aj Rakúsko a Česko, čo znamená, že hrozí koniec Schengenu tak ako ho poznáme.

Spoločný postup všetkých členských krajín chce presadiť nemecká kancelárka Angela Merkelová. Lídri krajín EÚ by sa mali v Bruseli dohodnúť na opatreniach, ktoré zabezpečia, že do Európy už nebudú cez Stredozemné more prichádzať ďalší migranti. Jedným z východísk samitu by malo byť vytvorenie záchytných centier na severe Afriky. Tu by sa mali registrovať všetci žiadatelia o azyl v Európe, aj tí, ktorých nájdu záchranárske lode v Stredozemnom mori. “V takýchto centrách bude možné rýchlo a bezpečne určiť, kto sú ekonomickí migranti a kto sú tí, ktorí majú nárok na medzinárodnú ochranu,” uvádza sa údajne v jednom z pracovných návrhov záveru najbližšieho samitu. Uvádzajú české Hospodářske noviny.

Reklama

Nie je však jasné, v ktorých krajinách sa takéto centrá zriadia. Napríklad Tunisko či Líbya to už vylúčili. EÚ ale verí, že tieto štáty presvedčia prísľubom peňazí alebo hrozbou obmedzenia rozvojovej pomoci. Takéto riešeniu už podporili napríklad štáty V4. Andrej Babiš dnes pre portál iDnes.cz podotkol, že migrácia nie je český problém. “Nechodia sem a ani nechcú, ” povedal a dodal, že Česko je ochotné v migračnej kríze pomôcť peniazmi a vyslaním ľudí. Potvrdil, že je zástancom snahy vybudovať migračné strediská na severe Afriky.

V tomto bode sa očakáva zhoda, no hrošie to bude s otázkou migrantov už prítomných v krajinách EÚ, najmä v Grécku a Taliansku. Títo ľudia to majú namierené hlavne do Nemecka či Škandinávie, no niektoré vlády vrátane Talianska či Francúzska požadujú, aby boli prerozdelení medzi všetkých členov EÚ. Opäť sa teda otvára otázka kvót, s ktorou nesúhlasí V4.

Merkelová sa preto chce napríklad s Talianskom dohovoriť, aby prijímalo späť migrantov, ktorí sa už registrovali na jeho území a ďalej pokračovali do Nemecka. Taliani to odmietajú.

Z predbežnej verzie záverov samitu, ktorú získali médiá vyplýva, že v tejto otázke sa plánuje prijať len všeobecné ustanovenie, že každá krajina zabrániť presunom migrantov vnútri EÚ. To ale podľa doterajších vyjadrení ministra vnútra Nemecka nebude stačiť a v takom prípade je pripravený zavrieť hranice. Ak Merkelová z Bruselu neprivezie jasnú dohodu, šéf CSU a minister vnútra Seehofer vraj kontroly na hraniciach zavedie. Merkelová by ho síce mohla odvolať, riskovala by tým ale pád svojej vlády.

 

Reklama

Merkelová napriek jasným signálom z Talianska či V4 obhajuje “otvorené dvere” pre migrantov

Nemecká kancelárka Angela Merkelová obhajovala vo štvrtok svoje rozhodnutie zo septembra 2015, keď v čase vrcholiacej migračnej krízy otvorila hranice Nemecka pre státisíce utečencov. Pripomenula, že tak urobila aj na žiadosť predstaviteľov Maďarska a Rakúska, ktorí sa na ňu vtedy obrátili s prosbou o pomoc.

Pred odchodom na samit EÚ v Bruseli Merkelová podľa agentúry DPA zdôraznila, že rozhodnutie o otvorení hraníc bolo jednorazovým humanitárnym opatrením prijatým v mimoriadnej situácii.

“Teraz, rovnako ako vtedy, si myslím, že išlo o správne rozhodnutie,” povedala Merkelová pred poslancami spolkového smenu (Bundestag). Pripomenula, že vtedajší lídri Rakúska a Maďarska ju osobne požiadali o pomoc, keďže ich krajiny čelili veľkému náporu migrantov.

Podľa kancelárky sa situácia odvtedy zmenila a EÚ preto musí nájsť spoločné riešenie problematiky migrácie. Konštatovala, že hoci sú v tejto oblasti sú členskými krajinami Únie stále rozpory, všetci sa zhodujú na potrebe obmedziť migráciu, zasiahnuť proti pašerákom ľudí a posilniť vonkajšie hranice EÚ.

Reklama

“EÚ má pred sebou mnoho výziev. Otázka migrácie ale sa nesmie stať tým, od čoho bude závisieť ďalší osud EÚ,” varovala Merkelová.

Poslancom Bundestagu prisľúbila prijatie opatrení na obmedzenie takzvanej sekundárnej migrácie, v rámci ktorej do Nemecka prichádzajú žiadatelia o azyl zaregistrovaní v iných krajinách EÚ. Niektorí opoziční poslanci počas Merkelovej prejavu dávali hlasno najavo nesúhlas s jej vyjadreniami.

Migračná problematika má podľa očakávaní dominovať na dvojdňovom samite lídrov EÚ, ktorý sa vo štvrtok popoludní (15.00 h) začne v Bruseli.

Merkelová už v stredu pripustila, že k spoločnému európskemu riešeniu tohto komplikovaného problému, ktorý vyvoláva aj spory vo vnútri nemeckej vládnucej koalície, sa na tohtotýždňovom samite ešte nedospeje. Kancelárka chce zatiaľ riešiť migračnú otázku prostredníctvom dočasných dvojstranných alebo trojstranných dohôd.

 

Tusk očakáva zhoršenie vzťahov Európy s USA

Vedúci predstavitelia EÚ musia byť pripravení na “najhorší scenár” v transatlantických vzťahoch, varoval pred samitom EÚ Donald Tusk, pričom obvinil amerického prezidenta Trumpa za to, že nedokázal udržať jednotu s Európou, uvádza RT.

“Napriek neúnavnému úsiliu udržať jednotu Západu sú transatlantické vzťahy vystavené obrovskému tlaku kvôli politike prezidenta Trumpa, bohužiaľ, tieto rozdiely idú nad rámec obchodu,” povedal predseda Európskej rady vo výzve 28 vedúcim predstaviteľom EÚ, ktorí majú prísť na dvojdňový samit do Bruselu vo štvrtok.

Berúc na vedomie dôležitosť meniaceho sa geopolitického kontextu vo svete v nadväznosti na samit G7 v Kanade, z ktorého Trump odišiel predčasne po tom, čo odmietol schváliť komuniké samitu, Tusk vyjadril znepokojenie nad osudom vzťahov medzi EÚ a USA. “Som presvedčený, že aj keď dúfame v to najlepšie, musíme pripraviť našu Úniu na najhoršie scenáre,” uviedol.

Problémy medzi Washingtonom a EÚ začali, keď Trump požadoval, aby všetky štáty NATO prispeli aspoň 2% svojho HDP do rozpočtu aliancie ako ich zaväzuje členstvo. Okrem rozhodnutia Trumpa odstúpiť od Parížskej dohody a vyhlásenie Jeruzalema za hlavné mesto Izraela, rovnako tak jednostranné odstúpenie od iránskej jadrovej dohody tiež sklamalo európske štáty.

Reklama

 

Kurz je za zmenu smerovania azylovej politiky

Na terajšom summite Únie môže podľa slov rakúskeho spolkového kancelára Sebastiana Kurza dôjsť k zmene smerovania azylovej politiky. Šéf rakúskej vlády vyjadril optimizmus, že účastníci vrcholnej schôdzky dospejú pri rokovaniach k “zmene paradigmy”.

Podľa jeho názoru by mohlo dôjsť k dohode o zriadení centier alebo platforiem pre migrantov, ktorí by sa zo severnej Afriky chceli cez Stredozemné more vydať na cestu do Európy.

Takéto zariadenia by zmenili všetko, učinili by ilegálnu migráciu menej atraktívnou a siahli by aj na bázu obchodných plánov prevádzačov, čo by mohlo viesť k ukončeniu tragédií v Stredomorí. Zmiernilo by to aj súčasnú preťaženosť južnej a strednej Európy migrantmi, upozornil Kurz.

Reklama

Rakúsky kancelár odpovedal vyhýbavo na otázku, či by jeho krajina uzavrela bilaterálnu dohodu s Nemeckom o vracaní migrantov. Osobne je za európske riešenie, posilnenie agentúry Frontex a zriadenie spomínaných zariadení. Rakúsko je však, prirodzene, proti ďalšiemu púšťaniu ilegálnych migrantov do iných krajín. Dublinská úprava by mala zostať v platnosti, kým nejestvuje nič lepšie, zdôraznil Kurz.
Informácie priniesli tlačové agentúry APA a MTI.

Je potešiteľné, že sa do stredobodu diskusie o migrácii dostalo v Európe posilnenie vonkajších hraníc Únie a spolupráca s tretími krajinami. Usilujeme sa o riešenie na báze konsenzu, a nie vynútené prerozdeľovanie, vyhlásil pred summitom poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Podľa jeho slov Poľsko disponuje v súvislosti s tzv. sekundárnym pohybom prísnou úpravou, ktorú mieni aj dodržiavať. Každý pozná vážnosť situácie v Nemecku, avšak ochranu našich hraníc a suverénnu politiku si vyhradzujeme, zdôraznil poľský premiér.

Dodal, že poľská vláda neustúpi v otázke kontroverzne vnímanej reformy justície, v súvislosti s ktorou je teraz ďalší postup na Európskej komisii.

 

Reklama

Juncker: Nechceme pôsobiť ako neokolonialisti

Vedúci predstavitelia Európskej únie by sa nemali príliš unáhliť, pokiaľ ide o rozhodnutie o vytvorení takzvaných “externých platforiem” na prácu s migrantmi v severoafrických krajinách bez toho, aby o to požiadali tieto krajiny, upozornil vo štvrtok na summite lídrov EÚ v Bruseli predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Informovala o tom agentúra DPA.

“Musím zdôrazniť, že tu v Bruseli nemôžeme robiť rozhodnutia za severoafrické štáty,” pokračoval predseda EK. Špeciálne naliehal na “niektorých” lídrov, aby prejavili zdržanlivosť, pokiaľ ide o rozhodnutia v súvislosti v centrami pre migrantov mimo EÚ.

“Ak je posolstvom to, že Afričania urobia, čo chceme – toto nebude fungovať,” upozornil Juncker. “Nechceme vyvolať dojem, akoby to bol neokolonializmus.”

Populistický maďarský premiér Viktor Orbán pricestoval na summit s vyjadrením, že okrem uzatvorenia hraníc by členské štáty EÚ mali vrátiť späť tých, ktorí už prišli.

“Ľudia žiadajú dve veci. Prvou je, aby sa nevpúšťali žiadni noví migranti a treba ich zastaviť. Druhou, aby tých, ktorí sú už tu, poslali späť,” uviedol Orbán. Oba tieto kroky sú podľa neho nutnými na “obnovenie európskej demokracie”. “Inváziu treba zastaviť a zastaviť inváziu znamená mať silné hranice,” zhodnotil Orbán.

Taliansky premiér Giuseppe Conte vyzval na zásadnú zmenu v migračnej politike Európskej únie. Dodal, že Taliansko dostalo iba minimálnu pomoc v čase, keď bolo hlavnou krajinou, ktorá prijímala migrantov z celého Stredomoria.

Reklama

“Taliansko nepotrebuje žiadne slovné znamenia, ale konkrétne skutky,” povedal Conte pri príchode na summit EÚ.

Blízkosť Talianska k severnej Afrike spôsobila, že sa zmenilo na kľúčovú destináciu pre prichádzajúcich migrantov. Conte trval na tom, aby si túto záťaž rozdelila celá EÚ.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali