“Bridlicovej revolúcii” dochádza lacný plyn

“Bridlicovej revolúcii” dochádza lacný plyn

Moskva 24. januára 2020 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Hasan Jamali)

 

V posledných dňoch došlo na americkom plynovom trhu k dvom významným udalostiam. Ceny na hlavnom burzovom hube krajiny klesli pod psychologický bod dvoch dolárov za jeden milión BTU (britskej tepelnej jednotky, približne 70 dolárov za tisíc kubíkov) a najväčší podnik v krajine na ťažbu plynu, spoločnosť EQT, ohlásil miliardové straty, píše v úvode svojho komentára Alexandr Sobko

Ilustračné foto

Čo nás na tom zaujíma? Po prvé to umožní odhadnúť reálne vlastné náklady na ťažbu bridlicového plynu. Po druhé domáce ceny na americkom plynovom trhu ovplyvňujú príjmy a vyhliadky amerického exportu skvapalneného plynu. Pozrieme sa na to podrobne.

Reklama

O problémoch ťažby bridlicovej ropy v USA sa v poslednej dobe veľa debatuje. Predpovede na budúci rok sú najrôznejšie: počnúc značným ročným nárastom a končiac pádom ťažby. A naopak, o ťažbe bridlicového plynu sa hovorí oveľa menej.

Prečo? Ťažba plynu v USA vykazuje v posledných rokoch stály stabilný nárast výroby (vlani to bolo napríklad 10%) v nízkych cenách. Plynu je dosť, stačí na zvýšený export skvapalneného plynu, na export plynovodom do Mexika a na aktívne nahradenie uhlia v domácej spotrebe. Pripomenieme, že ťažba plynu v USA činí dnes 950 miliárd kubíkov ročne.

Reklama

 

Zdalo by sa, že všetko ide dobre. Ale čo je v zákulisí?

Najskôr rozoberieme najjednoduchší, ale závažný ukazovateľ, počet fungujúcich vrtných zariadení. Rovnako ako v ropnej sfére ich počet v poslednom roku klesajúci trend. Ale keď sa počet ropných vrtov v USA znížil za rok o 20%, potom plynových o celých 40% (!) zo 198 na 120. Zatiaľ to neovplyvnilo objem ťažby, ktorá dokonca rastie, čo sa vysvetľuje do značnej miery zotrvačnosťou, vedľajšou ťažbou plynu pri ťažbe ropy, a tiež rastúcou účinnosťou ako ťažby, tak tempa fungovania vrtných zariadení.

Tento proces, ale nemôže pokračovať do nekonečna. Rastúca ťažba vedie dokonca za rastúceho dopytu k prudkému zlacneniu a terajšie ceny už kategoricky nevyhovujú hlavným výrobcom plynu.

O problémoch spoločnosti Chesapeake (blízky bankrot) je známe dávno. Avšak, táto spoločnosť sa predsa len nevýhodne líši od ostatných kvôli “nevydareným ložiskám suchého plynu (ropného, neobsahujúceho drahšie zložky), a tiež kvôli ďalším komplikáciám súvisiacim s tým, že ide o priekopníka ťažby z bridlíc, ktorý preto prvý zažil všetky ťažkosti. Avšak, aj ostatní výrobcovia sa mierne povedané necítia dobre. Spoločnosť Chevron, ktorá patrí do triedy Supermajor, hlásila straty vo výške 11 miliárd dolárov, z ktorých polovica pripadla na ťažbu bridlicového plynu.

Reklama

Veľkú čiastku, 1,8 miliardy dolárov, plánuje tiež odpísať spoločnosť EQT, najväčší prevádzkovateľ ťažby plynu v krajine. Akcie tejto spoločnosti klesajú a dlhopisy previedli do triedy highyield bond, neinvestičných. Dôležité je, že obe spoločnosti (Chevron a EQT) pritom pracujú v najlepšom bridlicovom ložisku z hľadiska kvality, Marcellus. Majú dobrú produktivitu práce a tučný plyn.

Aj keď je toto ložisko akokoľvek dobré, nie je predsa len 70 dolárov za tisíc kubíkov vysoká cena. Naviac je 70 dolárov – cena v hlavnom hube krajiny Henry Hub, do ktorého treba plyn dopraviť, pričom v lokálnych huboch majú často ešte nižšie ceny.

Aby sme sa vyznali v probléme, musíme zvážiť, čím sa ekonomika ťažby bridlicového plynu odlišuje od ekonomiky ťažby bridlicovej ropy. A ich súvislosť.

Jednou zo zvláštností ťažby bridlicovej ropy je blízkosť vlastných nákladov k burzovej cene ropy, keď niekoľkodolárový rozdiel v predajnej cene je to ovplyvniť ekonomiku a rýchlo premeniť straty v príjmoch a naopak. Výsledkom je veľa rôznych prognóz vyššej ťažby a finančného stavu spoločností.

Zdá sa, že to isté platí pre plyn. Rozdiel cien medzi 2,75 dolára za jeden milión BTU a 2,5 dolára má veľký vplyv,” povedal v decembri šéf EQT. Dnešné ceny, ale klesli ešte nižšie a dosiahli bod 1,9 dolárov. Dnes je samozrejme hlavnou príčinou teplé počasie, avšak ceny už dávno klesli pod 2,5 dolára, čo nevyhovuje ani najúspešnejším výrobcom.

Reklama

Lenže plynový trh sa predsa len líši od ropného. Ide po prvé o tvorbu cien.

Ceny ropy, vrátane na americkom trhu, odrážajú globálny pomer medzi dopytom a ponukou. Existuje tu samozrejme spätná väzba: ťažba z bridlíc ovplyvňuje globálne ceny a ceny ropy rozhodujú o intenzite vŕtania a dynamike ťažby z bridlíc.

Táto vzájomná závislosť je v mnohom príčinou mnohých rozporuplných prognóz a scenárov v oblasti ťažby bridlicovej ropy.

Plynový trh naopak do značnej miery zostáva lokálnym severoamerickým. Áno, rozvoj exportu skvapalneného plynu ho istým spôsobom napája na svetový plynový trh. Avšak, export predstavuje menej ako 10% americkej ťažby plynu, takže zatiaľ to nie je rozhodujúce.

Zdalo by sa, že v tomto prípade je ľahšia práca pre neviditeľnú ruku trhu. Nekoná sa to, ale rýchlo, ako vidíme, trvá to celé roky. Po prvé existuje veľká zotrvačnosť, rovnako ako v ťažbe bridlicovej ropy. Po druhé existuje v ťažbe plynu faktor vedľajšej ťažby takzvaných tekutých frakcií (takzvaný tučný, veľmi výhrevný plyn) a spoločnosti môžu mať hlavne zisk práve z nich a nie z predaja plynu. Naopak, spoločnosti ťažiace suchý plyn bez týchto prídavkov majú najväčšie straty.

Krajným prípadom je tretí aspekt: vedľajšia ťažba plynu pri ťažbe ropy. Tento faktor taktiež tlačí na ceny, pretože zemný plyn je v tomto prípade vedľajším produktom a v niektorých prípadoch má dokonca negatívnu cenu (negative value) (ak existuje deficit plynovodov a musia sa platiť pokuty za spaľovanie vedľajšieho plynu).

Základné princípy sú, ale rovnaké. Ak sú ceny nízke, je potrebné zastaviť vŕtanie, prinajmenšom to musia urobiť výrobcovia, ktorí nemajú dodatočné príjmy z predaja tekutých frakcií.

Postupne k tomu tiež prichádzajú. spomínaná spoločnosť EQT plánuje vydať v tomto roku o tretinu menej ako v roku 2019. Pričom tiež vlani mala nižšie výdavky ako v predminulom roku (čo je názorne vidieť podľa počtu vrtov). Podobná dynamika kapitálových výdavkov je príznačná aj pre ďalšie spoločnosti.

Správa energetických informácií USA napísala v najnovšej prognóze, že v prvej polovici roka 2020 zostanú nízke ceny (2,3 dolára za jeden milión BTU) a ťažba bude, aj keď pomaly, ale rasť (asi 3% ročne). Ale v roku 2021 začne ťažba klesať. A potom sa pomaly zase zvyšovať. Ostatne z hľadiska cien sa táto prognóza nevyplnila: 1,9 dolára za jeden milión BTU sa vôbec nepredpokladá.

Takéto nízke ceny na trhu neboli od začiatku roka 2016. Keď sa tento trend zachová, môže to viesť k rýchlejšiemu zatvoreniu časti plynových vrtov, rastu cien a pádu ťažby.

Reklama

 

Aké budú následky a čo nás na tom zaujíma?

Po prvé je na pozadí dnešného stavu jasné, že ceny plynu pod 2,5 dolára za jeden milión BTU nie sú stabilné. Pritom by nebolo správne odôvodniť nízke ceny plynu faktorom tekutých frakcií, pretože tento faktor vlastnú cenu. Na druhej strane si musíme pamätať, že 16% americkej ťažby plynu činí vedľajší ropný plyn, pričom 10-15 kubíkov (čo je 1-1,5% ťažby plynu) je stále spaľovaných. Je to potenciál rastu ťažby dokonca bez závislosti na situácii u plynárov.

Pre nás má najväčší význam, že cena 2,5 dolára za jeden milión BTU so všetkými uvedenými výhradami dlhodobou podporou vyššie domácich cien plynu. Rast dlhodobých cien zase zvyšuje budúce vlastné náklady amerického skvapalneného plynu. V situácii, keď pri dnešných cenách majú prakticky všetci veľkí hráči na trhu problémy s obsluhou dlhu a sú nútení znižovať výdavky, musíme brať vyhlásenia niektorých z účastníkov trhu skvapalneného plynu o existencii zásob lacného plynu radšej kriticky.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali