Brazília bude čeliť prehlbujúcej sa politickej polarizácii po tesnejšom prvom kole volieb, než sa očakávalo

Brazília bude čeliť prehlbujúcej sa politickej polarizácii po tesnejšom prvom kole volieb, než sa očakávalo

Bratislava 3. októbra 2022 (HSP-Silvia Izquierdo, TASR/AP-Andre Penner)

 

Politická polarizácia sa bude naďalej prehlbovať a počas nasledujúcich volieb pravdepodobne dôjde k politickému násiliu, predpovedajú čínski experti, keďže krajne pravicový súčasný brazílsky prezident Jair Bolsonaro a jeho ľavicový súper, bývalý prezident Luiz Inacio Lula da Silva, sa po tesnejšom ako očakávanom prvom kole volieb stretnú koncom tohto mesiaca v druhom kole

Bolsonaro Da Silva
Na snímke vľavo súčasný brazílsky prezident a prezidentský kandidát Jair Bolsonaro a ľavicový kandidát a bývalý brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva

Vzhľadom na ostrý súboj medzi oboma kandidátmi sa zvýšilo napätie medzi priaznivcami na oboch stranách. Bolsonaro vo svojom prejave označil svojich priaznivcov za “armádu”. Od oficiálneho začiatku volebnej kampane v polovici augusta sa Lula sporadicky vyhrážal útokmi a jeho volebný tím ho vyzýval, aby na verejných podujatiach nosil nepriestrelné vesty. Čínski experti varovali, že nepokoje z amerického Kapitolu zo 6. januára sa môžu v Brazílii zopakovať, ale očakáva sa, že najväčšia rozvíjajúca sa krajina na južnej pologuli bude s Čínou udržiavať priateľské a kooperatívne vzťahy, najmä hospodársku spoluprácu, bez ohľadu na to, ktorá strana sa dostane do úradu.

Reklama

Po sčítaní 99,7 percenta elektronických hlasov viedol Lula so 48,4 percenta hlasov oproti 43,3 percenta pre Bolsonara, informoval v nedeľu večer národný volebný úrad. Keďže ani jeden z kandidátov nezískal nadpolovičnú väčšinu, preteky postúpia do druhého kola hlasovania, ktoré sa uskutoční 30. októbra, informovala agentúra Reuters.

Pred nedeľňajším hlasovaním niekoľko prieskumov verejnej mienky ukazovalo, že ľavicový Lula, ktorý bol prezidentom v rokoch 2003 až 2010, vedie nad krajne pravicovým Bolsonarom o 10 až 15 percentuálnych bodov. Tesný výsledok zmaril nádeje na rýchle vyriešenie hlboko polarizovaných volieb v štvrtej najväčšej demokracii na svete, uviedla agentúra Reuters.

Reklama

Na rozdiel od drvivého víťazstva, ktoré predpovedali prieskumy verejnej mienky a médiá, mal Lula pred Bolsonarom náskok len necelých 5 percent, čo znamená, že Lula nemá isté víťazstvo v druhom kole volieb, povedal v pondelok pre Global Times Xu Shicheng, výskumný pracovník v oblasti latinskoamerických štúdií na Čínskej akadémii spoločenských vied.

Počas zostávajúceho necelého mesiaca sa obaja prezidentskí kandidáti vstupujúci do finálového súboja budú snažiť získať si voličov v strede, poznamenal Xu.

Xu poznamenal, že tesný rozdiel medzi oboma kandidátmi v prvom kole hlasovania odráža vážne rozdelenie v Brazílii a bude mať výrazný vplyv na ďalšie voľby, pričom prehĺbi polarizáciu a možno dokonca vyvolá politické násilie v krajine.

Odborník poukázal na to, že Brazília má veľkú voličskú základňu a používa elektronické sčítavanie hlasov. Ak Bolsonaro voľby prehrá a jeho náskok pred Lulom bude stále malý, Bolsonaro môže kopírovať cestu bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa a odmietnuť uznať výsledky volieb.

“Existuje možnosť, že Brazília by mohla v roku 2020 zažiť rovnakú verziu vzbury na Kapitole, ktorá nasledovala po prezidentských voľbách v USA,” povedal Xu.

Reklama

Dňa 6. januára 2021 stovky priaznivcov vtedajšieho prezidenta USA Donalda Trumpa premohli policajtov, keď vtrhli do Kapitolu vo Washingtone v snahe násilne zabrániť potvrdeniu volebného víťazstva Joea Bidena.

Podľa správy agentúry Reuters sa medzi analytikmi objavili aj obavy, že krajne pravicový Bolsonaro, ktorý zbožňuje Trumpa, môže v prípade prehry odmietnuť akceptovať výsledok, čím by sa otvorila cesta k inštitucionálnemu rozpadu v štýle 6. januára v najväčšej latinskoamerickej krajine.

Šéf brazílskych volieb a sudca Najvyššieho súdu Edson Fachinon už v máji varoval, že Brazília môže čeliť podobnému útoku v súvislosti s rastúcimi útokmi na jej demokratické inštitúcie pred októbrovými prezidentskými voľbami.

Podobne ako Trump kritizoval elektronický hlasovací systém, ktorý vo veľkej miere používajú volebné orgány v USA, za to, že ho pripravil o milióny hlasov, aj Bolsonaro počas tohtoročných volieb podľa BBC povedal, že ak prehrá, bude to preto, lebo hlasovanie bolo zmanipulované.

 

Reklama
Zriedkavá intenzita

Voľby v Brazílii ukázali zriedkavú intenzitu straníckeho súperenia a konfrontácie ľavice a pravice. V nadväznosti na ne vzrástla spoločenská konfrontácia vrátane vyhrážok, zastrašovania a politického násilia, čo je podľa odborníkov nielen odrazom vnútorných štrukturálnych rozporov brazílskej politiky a ekonomiky, ale aj mikrokozmom “polarizovanej politiky” v kontexte pandémie COVID-19 a globálnych nepokojov.

Experti OSN vyjadrili v septembri svoje znepokojenie v súvislosti s pokračujúcou hanlivou kampaňou a pokračujúcimi útokmi proti demokratickým inštitúciám, ako je súdnictvo a volebný systém v Brazílii vrátane elektronického volebného systému.

Vyzvali brazílske orgány, aby chránili a náležite rešpektovali prácu volebných inštitúcií.

Xu poukázal na to, že Lula a Bosonaro, ktorí patria do rôznych politických táborov, majú mnoho rozdielov v politických názoroch.

Pri analýze súčasného podielu hlasov je Lulov náskok čiastočne spôsobený jeho úspechmi v oblasti znižovania chudoby počas uplynulých rokov v úrade, uviedol Xu. Xu poznamenal, že Lula počas svojej vlády navrhol stratégiu “nulového hladu”, čím si získal podporu mnohých pracujúcich z nižších a stredných vrstiev, zatiaľ čo Bosonarovi priaznivci sú väčšinou podnikatelia.

Lula bol proti privatizácii a presadzoval vyššie dane pre bohatých, zatiaľ čo Bosonaro presadzoval privatizáciu a dôchodkovú reformu; v oblasti zahraničných vzťahov Lula vytvoril Úniu juhoamerických národov (USAN) a podporoval latinskoamerickú integráciu, zatiaľ čo počas Bosonarovho funkčného obdobia Brazília vystúpila z USAN a pozastavila svoju účasť v Spoločenstve latinskoamerických a karibských štátov.

Ako najväčšia rozvíjajúca sa krajina na južnej pologuli je Brazília regionálnym vetrom. Ak bude Lula zvolený, presadí návrat ľavice do regiónu, čo bude mať nevyhnutne významný vplyv na geopolitiku Latinskej Ameriky a rekonštrukciu medzinárodného poriadku, zdôraznili analytici.

Už pred brazílskymi voľbami došlo v regióne k zmene politických preferencií, ktorú naznačuje prudký nárast volieb ľavicových lídrov uprostred hospodárskej a sociálnej krízy, ktorú zhoršila pandémia.

Nedávne voľby v Čile, Hondurase, Peru a Bolívii viedli k tvrdeniam, že Latinská Amerika prechádza ďalšou “ružovou vlnou”, politickým hnutím, ktoré začiatkom roka 2000 zaznamenalo vzostup ľavicových lídrov na celom kontinente, uvádzajú médiá.

Viaceré médiá predpovedali, že ak Lula vyhrá voľby, bude to po mnohých rokoch znamenať ľavicový posun v politickom smerovaní Brazílie, ako aj jasnejšie alebo crescendo ľavicovej vlny v Latinskej Amerike.

Reklama

Xu uviedol, že návrat ľavicových síl odráža trend latinskoamerických krajín aktívne sa usilovať o zmenu tvárou v tvár pandémiovým šokom, hospodárskym výzvam a sociálnym rozporom.

“Dnes však v rámci latinskoamerickej ľavice existujú jemné rozdiely medzi starými a novými politikmi a medzi etablovanými a antietablovanými frakciami,” poznamenal.

Lula sa snažil získať centristických voličov tým, že vo svojich predvolebných sľuboch neutralizoval niektoré ľavicové politiky, povedal Xu.

V minulosti sa Latinská Amerika považovala za “zadný dvor” USA. Povolebné vzťahy medzi Brazíliou a USA vyvolali veľké obavy. V rozhovore pre Fox News koncom júna Bolsonaro povedal, že ak ľavica vyhrá októbrové voľby v Brazílii, nikdy neopustí moc, pretože Južná Amerika sa úplne sfarbí do červena, čím sa USA prakticky izolujú, uviedla agentúra Bloomberg.

Xu poukázal na to, že odkedy Bidenova administratíva zorganizovala v júni summit Amerík, do popredia sa dostali rozpory vo vzťahoch medzi USA a Latinskou Amerikou.

Reklama

“Ak bude zvolený Lula, trenice medzi Brazíliou a USA sa na niektorých medzinárodných arénach zvýšia. Na druhej strane však v oblasti hospodárstva a obchodu sú Mexiko, Argentína a ďalšie latinskoamerické krajiny stále závislé od USA,” povedal.

“Avšak bez ohľadu na to, či sa k moci dostane ľavicová alebo pravicová vláda, Brazília bude naďalej udržiavať priateľské a kooperatívne vzťahy s Čínou, najmä s cieľom posilniť hospodársku spoluprácu,” poznamenal expert.

V posledných rokoch Čína a Brazília dosiahli plodnú hospodársku a obchodnú spoluprácu, pričom bilaterálny obchod štyri roky po sebe prekročil 100 miliárd USD a Čína si 13 rokov po sebe udržala pozíciu najväčšieho obchodného partnera Brazílie.

Podľa oficiálnych údajov dosiahol v prvom štvrťroku 2022 vývoz Číny do Brazílie približne 19 miliárd USD, čo predstavuje 23 % celkového dovozu do Brazílie. Dovoz Číny z Brazílie predstavoval celkovo 19,7 miliardy USD, čo predstavuje 29 percent celkového vývozu Brazílie.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali