“Slovensko doposiaľ nevyvážalo bravčové mäso do Číny nakoľko naša krajina nebola schválená pre export ošípaných, bravčového mäsa a bravčových výrobkov na čínsky trh. Dôvodom aktuálneho zákazu je čínska legislatíva, ktorá stanovuje, že pokiaľ sa v danej krajine vyskytne, čo len jeden prípad AMO u domácich ošípaných alebo diviakov, krajina sa zatvára pre čínsky trh. Tak sa napr. udialo po výskyte AMO s Poľskom, pobaltskými krajinami, Českou republikou, Belgickom, Talianskom, Rumunskom a Bulharskom,” uviedol pre agentúru SITA Daniel Hrežík.
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) informovala, že je v záujme všetkých chovateľov ošípaných na Slovensku, aby krajina zvládla boj s AMO. Aktuálne potvrdenie ďalších dvoch ohnísk nákazy znásobuje podľa SPPK význam veterinármi prijatých ochranných opatrení a nutnosť ich dodržiavania v praxi. Podľa predsedu Zväzu chovateľov ošípaných na Slovensku (zväz je členom SPPK) Andreja Imricha sa niektorí producenti trvanlivých výrobkov na vývoz do Číny pripravovali. “Nie sme spokojní s týmto stavom a najnovšími obmedzeniami. Je preto v záujem všetkých našich chovateľov dodržiavať prijaté bezpečnostné opatrenia veterinárov, aby sa africký mor ošípaných v žiadnom prípade nerozšíril aj do ďalších chovov. Čím skôr musíme zlikvidovať ohniská nákazy, aby sa v čo najkratšom čase Slovensko stalo tzv. čistou krajinou, teda krajinou bez výskytu afrického moru ošípaných,” povedal Imrich.
Africký mor ošípaných je vysoko nákazlivá choroba ošípaných a diviakov. Vírus sa šíri priamym aj nepriamym kontaktom a je rezistentný aj pri vysokom rozsahu teplôt a mimoriadne odolný. Na Slovensku boli v stredu potvrdené ďalšie dva prípady tohto moru. Celkovo tretí slovenský prípad bol v obci Somotor, štvrtý v obci Rad. Stále tak ide v prípade AMO len o oblasti na východe Slovenska.