Branislav Fábry: Kórejské napätie a jeho príčiny

Branislav Fábry: Kórejské napätie a jeho príčiny

Bratislava 1. septembra 2017 (HSP/Foto: TASR/AP- Ahn Young-joon)

 

V mesiaci august sa hlavnou témou medzinárodných vzťahov stala téma napätia na Kórejskom polostrove. Táto téma patrí medzi tradičné problémy medzinárodnej politiky a s ňou je spätá aj predstava o nepredvídateľnom režime v KĽDR, ktorý ohrozuje svet svojou agresivitou.

Na celú kórejskú krízu sa však treba pozerať diferencovanejšie a nepredvídateľnosťou sa v posledných rokoch vyznačujú aj iní aktéri konfliktu, najmä USA.

Reklama
Juhokórejskí vojaci na hranici s KĽDR

KĽDR ako hrozba?

Pri predstave o KĽDR ako o hrozbe pre mier treba uviesť, že hoci sa KĽDR vyznačuje určitou nepredvídateľnosťou, je spomedzi všetkých pravdepodobných účastníkov konfliktu na polostrove najmenší, najchudobnejší a celkovo najslabší štát. USA, Čína, Rusko, Japonsko i Južná Kórea patria do desiatky štátov s najvyššími výdavkami na zbrojenie vo svete a hoci Pchjongjang na obranu síce zjavne vynakladá väčší podiel z vlastného HDP (oficiálne údaje sú problematické), v reálnych číslach za svojimi susedmi veľmi zaostáva. Zaostáva za nimi aj počtom obyvateľstva, veľkosťou ekonomiky či priemyselnou základňou. Dokonca aj Južná Kórea je v porovnaní s KĽDR silnejšia, má dvakrát viac obyvateľov, modernejšie zbrane a mnohonásobne väčšiu ekonomiku.

Reklama

Keď sa na Západe hovorí o hrozbe zo strany KĽDR, treba sa recipročne spýtať, či sa ohrozená nemôže cítiť i Severná Kórea. Medzinárodné právo totiž za podstatný princíp považuje zvrchovanú rovnosť štátov a KĽDR má rovnaké právo na vlastnú obranu ako ktorýkoľvek iný štát. Dôležitým princípom medzinárodného práva je aj zákaz použitia sily či hrozby silou v medzinárodných vzťahoch a práve tu v súvislosti s USA pociťuje obavy nielen KĽDR. Keď USA a Kórejská republika spolu uskutočňujú cvičenia, pri ktorých simulujú zničenie alebo obsadenie severu, musí to KĽDR nutne pociťovať ako hrozbu. Citlivosť vedenia štátu zvyšuje aj stále živá spomienka na kórejskú vojnu z rokov 1950 – 1953, keď USA zhodili na polostrov viac bômb než za celú druhú svetovú vojnu na Japonsko.

Jadrová hrozba

Hlavným dôvodom, pre ktorý KĽDR vnímajú na Západe ako hrozbu, je jej jadrový program. Proliferácia jadrových zbraní je negatívnym javom, avšak Kórejský polostrov sa stal jedným z hlavných zdrojov jadrového napätia dávno pred spustením severokórejského nukleárneho programu. Ešte počas kórejskej vojny niektorí predstavitelia USA (napr. D. McArthur) požadovali použitie nukleárnych zbraní proti Číne. Našťastie, k útoku nedošlo, ale USA i tak na polostrove rozmiestnili jadrové zbrane, namierené hlavne na Čínu a na ZSSR.

Po skončení studenej vojny USA svoje nukleárne zbrane z polostrova oficiálne stiahli, ale spoločné cvičenia s Južnou Kóreou, zamerané proti  KĽDR, pokračovali. Tie však v novej situácií vyvolávali ešte silnejší dojem a aj menej paranoidné vedenie než dynastia Kimovcov by ich muselo považovať za hrozbu. Pchjongjang si dobre uvedomoval, že samotná kórejská vojna nebola zakončená mierom a obnovenie vojenských akcií sa nedá vylúčiť. A hoci rozpad ZSSR oslabil KĽDR i ekonomicky, vláda neváhala venovať obmedzené zdroje na nové zbrojné programy, vrátane jadrového.

USA sa v deväťdesiatych rokoch voči KĽDR zachovali vcelku rozumne a ekonomickými ústupkami primäli KĽDR v rokoch 1994 – 2002 svoj jadrový program fakticky pozastaviť. Určitú úlohu zohrávala i nádej amerických politikov, že ekonomický systém v KĽDR sa zrúti i bez zásahu zvonku. Tieto očakávania sa nenaplnili a zásadnú zmenu do vzájomných vzťahov priniesla politika prezidenta G. Busha ml. Jeho tvrdá rétorika voči KĽDR („darebácky štát“) a jeho vpád do Iraku bez ohľadu na medzinárodné právo vyvolávali nové obavy. Pchjongjang preto v roku 2003 odstúpil od zmluvy o nešírení jadrových zbraní a pokračoval v rozvoji vlastného nukleárneho programu.

Reklama

Určité kompromisy sa podarilo dohodnúť v roku 2007 v rámci tzv. šesťstranných rozhovorov, v skutočnosti však obraz vzájomných vzťahov kolísal: od gest dobrej vôle, ako napr. návšteva Newyorskej filharmónie v KĽDR v roku 2008 až po vážne krízy, ako napr. potopenie juhokórejskej vojnovej lode v roku 2010. Situáciu zhoršilo aj každé ďalšie kolo jednostranných sankcií USA, napr. v rokoch 2014 – 2015 kvôli údajnému hackerskému útoku na spoločnosť Sony Entertainment. Tieto sankcie neboli zrušené ani potom, ako sa neskôr ukázalo, že nešlo o hackerský útok z KĽDR, ale zrejme o pomstu zamestnankyne.

Situácia v roku 2017 

V tomto roku sa situácia na polostrove ešte ďalej zhoršila a napätie sa zvýšilo i pre zmenu administratívy v USA. Prezident D. Trump sa usiluje dosiahnuť prenikavý úspech v zahraničí, zrejme s cieľom odpútať pozornosti od vnútorných problémov . Vo vzťahu ku KĽDR však ide o otáznu taktiku: tvrdá rétorika z Washingtonu KĽDR nezastraší, ale iba potvrdí severokórejské obavy. Tvrdú rétoriku Washingtonu však tentokrát kritizovali aj niektorí spojenci USA, napr. A. Merkelová. Nedôveru zvýšila nielen Trumpova rétorika, ale napr. aj príchod USS Carl Vinsson do oblasti v apríli 2017. Na druhej strane, napätie zostrili aj informácie o plánoch nových vojenských pokusov či o transfere ukrajinských zbrojných technológií do KĽDR. Akcie KĽDR smerujúce k ďalšiemu rozvoju vlastných zbrojných systémov kritizovala dokonca aj Čína.

Zásadnú úlohu v tohoročnej kríze zohral i málo známy ostrov Guam. Na tomto ostrove sa nachádza letecká základňa Anderson, odkiaľ americké lietadlá štartujú na cvičenia na Kórejskom polostrove. KĽDR sa prezentovala niekoľkými úspešnými skúškami svojich rakiet a plánom vystreliť raketu do blízkosti ostrova Guam, na čo zareagovali USA veľkým pobúrením. Situáciu môže ďalej zhoršiť aj nové americko-kórejské vojenské cvičenie (začiatok 21. augusta 2017).  V súčasnej situácii je preto dôležité, že ostatné mocnosti regiónu, najmä Čína, nemajú chuť vstúpiť do vojenského konfliktu a preto sa usilujú skôr o zníženie napätia.

Budúci vývoj KĽDR  a úloha Číny

Reklama

Čínsky vplyv v KĽDR v posledných rokoch vzrástol aj v súvislosti s ekonomickým vývojom krajiny. Hoci sa o tom u nás nehovorí, KĽDR dosahuje v posledných rokoch pozoruhodné hospodárske výsledky. Oficiálne údaje sú často problematické, ale aj podľa juhokórejskej centrálnej banky bol ekonomický vývoj KĽDR v minulom roku najlepší v tomto storočí. Rýchly rast hospodárstva sa pritom neobmedzuje len na energetiku a baníctvo, ale napr. aj na sofistikovanejší sektor vojenského priemyslu. Pokrok cítiť i v oblasti IT, napr. mohutným rozvojom  vlastného intranetu „Kwangmyong“ či vlastných smartphonov a tabletov. Zaujímavým javom je aj nárast počtu trhov „jangmadang“, zväčša čiernych trhov, ktoré výrazne zlepšili zásobovanie obyvateľstva spotrebným tovarom. Predstavy o KĽDR z deväťdesiatych rokov dnes už nie sú aktuálne.

Dôvodom súčasných hospodárskych úspechov KĽDR je z veľkej časti spolupráca s Čínou. Pri faktickej izolácii od západných štátov zohráva práve Čína rozhodujúcu úlohu v ekonomike KĽDR. Paradoxne, cez Čínu prichádzajú do KĽDR aj niektoré trhové princípy, napr. pri pravidlách medzinárodného obchodu. Vzhľadom na to, že prichádzajú z krajiny, ktorá je oficiálne komunistická, sú ľahšie akceptované a tzv. ekonomická modernizácia KĽDR nie je spájaná s očakávaním zmeny politického systému. Na rozdiel od deväťdesiatych rokov je zmena režimu v KĽDR dnes menej reálna a aj západný ekonomický model už nie je taký príťažlivý ako v minulosti.

Ekonomický vývoj KĽDR taktiež ukazuje, že západné sankcie nedokážu rozvrátiť KĽDR, pokiaľ si to neželá Čína. Čína má pritom vo vzťahu ku KĽDR dvojaký záujem: prvým záujmom je udržať vládnuci režim v KĽDR a nedopustiť rozšírenie vplyvu USA do KĽDR. Preto Čína odporuje snahám o porážku alebo prílišné poníženie KĽDR. Druhým cieľom Číny je mierová koexistencia v regióne: súčasný model ekonomických vzťahov vo svete je pre Čínu výhodný a nechce ho ohrozovať konfliktom na Kórejskom polostrove. Význam Číny pri každej ďalšej kórejskej kríze bude preto narastať. Nárast čínskeho vplyvu sa však dá vypozorovať i v iných regiónoch sveta. Západ sa musí rozhodnúť, či bude na to reagovať konfrontáciou alebo kooperáciou…

Vyšlo v Literárnom týždenníku 27 – 28/2017

Branislav Fábry

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

13:40

Bulharská populistická strana Je taký národ (ITN) odmietla vo štvrtok sformovať novú vládu, čím otvorila cestu k vypísaniu predčasných parlamentných volieb.

13:39

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi susedných krajín Európskej únie (EÚ). V medzitýždňovom porovnaní ceny benzínu na Slovensku zaznamenali najvyšší percentuálny skok v strednej Európe v porovnaní so susednými Rakúskom, Českou republikou, Poľskom a Maďarskom. Upozornil na to analytik ČSOB Marek Gábriš v súvislosti s nárastom cien pohonných látok, o ktorom vo štvrtok informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

13:39

Tempo rastu peňažnej zásoby v eurozóne sa vo februári zrýchlilo, ako aj rast úverov súkromnému sektoru, ukázali nové údaje Európskej centrálnej banky (ECB).

13:38

Pre okresy Brezno, Snina a Veľký Krtíš vyhlási Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR dotačnú výzvu, z ktorej budú môcť spolu čerpať 1,1 milióna eur. Na tlačovej konferencii v Brezne to vo štvrtok povedal minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

13:38

Pobočky Slovenskej pošty budú počas veľkonočných sviatkov zatvorené na Veľký piatok (29. 3), Veľkonočnú nedeľu (31. 3.) aj Veľkonočný pondelok (1. 4.). V sobotu (30. 3.) budú pošty poskytovať svoje služby v štandardných otváracích hodinách. Vo štvrtok o tom informoval hovorca Slovenskej pošty Martin Guzi.

13:37

Kapacity vlakov sa pred Veľkou nocou napĺňajú, najvyťaženejšie vlaky sú aktuálne obsadené v priemere na 84 %. Väčšina expresných vlakov z Bratislavy do Košíc je už takmer plná. Záujem je tiež o InterCity (IC) vlaky a takmer vypredané sú aj niektoré medzištátne rýchliky z Košíc do Mukačeva. Vo štvrtok o tom informoval hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Dominik Drevický.

13:37

Česká ekonomika v minulom roku klesla menej, než sa predpokladalo. Český hrubý domáci produkt (HDP) sa v roku 2023 znížil o 0,2 %, uviedol ČSÚ na základe spresnených údajov. Vo svojom predchádzajúcom odhade zo začiatku marca počítal s poklesom až o 0,4 %. V poslednom štvrťroku 2023 česká ekonomika medziročne expandovala o 0,2 % (pôvodne: -0,2 %) a medzikvartálne o 0,4 % (+0,2 %).

13:36

Odborová asociácia výpravcov a dispečerov (OAVD) a Federácia strojvodcov (FS) vnímajú pozitívne aktivity Železníc SR (ŽSR) k dlhodobejšej stabilizácii zamestnancov. Za negatívum však považujú, že sa nepodarilo nájsť rýchle riešenie akútneho nedostatku zamestnancov na železniciach. OAVD to uviedla v súvislosti s rokovaním za okrúhlym stolom, ktoré sa uskutočnilo v utorok (26. 3.). Informoval o tom podpredseda republikovej rady OAVD Matej Ferencei.

13:36

Deficit verejných financií môže tento rok dosiahnuť úroveň 7,483 miliardy eur alebo 5,8 % hrubého domáceho produktu (HDP). V aktuálnom marcovom odhade to predpokladá Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Oproti februáru znížila svoju prognózu schodku o 133 miliónov eur.

13:35

Filipínsky prezident Ferdinand Marcos vo štvrtok vyhlásil, že jeho krajina sa “nenechá umlčať Čínou.” Čínske ministerstvo obrany zas obvinilo Filipíny zo zámerných provokácií “s pomocou vonkajších mocností”. Tieto vyhlásenia nadväzujú na nedávny incident plavidiel oboch krajín v Juhočínskom mori.

13:24

Delegácia členov Kongresu USA počas návštevy Taiwanu vo štvrtok prisľúbila taiwanskej prezidentke Cchaj Jing-wen pokračujúcu americkú podporu.

Delegácia bola vedená republikánskym kongresmanom Jackom Bergmanom, ktorý predsedá podvýboru americkej Snemovne reprezentantov pre spravodajské služby a špeciálne operácie.

Cchaj Jing-wen, Jack Bergman
Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen a republikánsky kongresman Jack Bergman pózujú počas stretnutia
13:16

Moskovská polícia zadržala za uplynulých 24 hodín piatich nezávislých novinárov, pričom jeden z nich tvrdí, že ho aj zbili. Vo štvrtok to oznámila ľudskoprávna monitorovacia organizácia OVD-Info.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali