Bojový pokrik Vladimíra Putina proti “Deep State”

Bojový pokrik Vladimíra Putina proti “Deep State”

Moskva 6. októbra 2022 (HSP/ronpaulinstitute/Foto:TASR/AP-Grigory Sysoyev, Sputnik, Kremlin)

 

Nedávna slávnosť pripojenia štyroch ukrajinských regiónov k Rusku priniesla prejav prezidenta Putina, ktorý načrtol príčiny súčasných bojov Ruska, charakter a identifikáciu jeho nepriateľov a, čo je dôležitejšie, položil základy pre ďalšiu úroveň konfrontácie Ruska so Západom nad rámec prebiehajúceho vojenského konfliktu na Ukrajine, píše vo svojom príspevku Oscar Silva-Valladares pre Ron Paul Institute

Vladimir Putin podpísal zmluvy o pričlenení okupovaných oblastí Ukrajiny k Rusku
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

Putin vo svojom prejave jasne definoval súčasný boj ako celosvetovú bitku, v ktorej Rusko zohráva vedúcu úlohu proti Deep State, ktorý v konečnom dôsledku riadi Západ a ktorý využíva všetky dostupné nástroje – vrátane vojenských, hospodárskych, kultúrnych a sociálnych – v snahe zachovať unipolárnu svetovú dominanciu.

Reklama

Putinove slová boli adresované trom odlišným poslucháčom: kolektívnemu Západu, globálnemu Juhu a Rusku. Vrátil sa do histórie stredoveku, aby pripomenul pôvod a vplyv západného využívania zdrojov a kolonializmu v Amerike, Ázii a Afrike prostredníctvom imperialistických vojen, rasizmu a otroctva.  Dotkol sa vojenských výdobytkov 20. storočia vedených predovšetkým USA a ich spojencami a ich vplyvu v Nemecku a Japonsku na konci druhej svetovej vojny, v Kórei v 50. rokoch, vo Vietname v 60. – 70. rokoch a ich posledných neúspešných dobrodružstiev v Iraku, Líbyi, Sýrii a Afganistane. Zdôraznil tiež hrozivé dni Ruska v 90. rokoch 20. storočia a pokusy západných mocností premeniť ho na rozorvané a pasívne odbytisko lacných prírodných zdrojov. Putinovo posolstvo Rusom malo nacionalistický a náboženský nádych a dotýkalo sa obrany tradičných rodinných hodnôt ako výzvy do zbrane proti hrozbe spôsobenej klesajúcim populačným rastom. Za jeden z kľúčových nástrojov, ktoré západný establišment používa na dosiahnutie svojich sebazáchovných a nadradených cieľov, označil aj americkú peňažnú tlač, pričom pripomenul, že papier ľudí nenakŕmi ani neohreje.

Bolo by lákavé vnímať tento prejav úzkoprso, len ako ďalší prejav pozície Ruska vo veľkých geopolitických bojoch, ale Putin urobil to, že medzinárodné súperenie zasadil do hlbokých historických a kultúrnych súvislostí, ktoré majú nepochybný ohlas na celom svete. Kritici budú Putinovu láskavú charakteristiku Ruska považovať za cynický trik, ktorý zakrýva úlohu krajiny, ktorá sa prostredníctvom svojho veliteľského postu v Sovietskom zväze podieľala na podmanení východoeurópskych krajín po druhej svetovej vojne, ale napriek tomu globálny Juh bude vidieť veci inak.

Reklama

Putinov zúrivý útok na Západ je viachlavou zbraňou, keďže sa prihovoril konzervatívnym segmentom obyvateľstva, ktoré sú zdesené globalizmom zavádzajúcim hlboko znepokojujúcu agendu, ktorá je v rozpore s tradičnými názormi na rodinu, manželstvo a sex, ale má aj ľavicový nádych, keďže jeho kritika smeruje aj proti tomu istému globalizmu, ktorý prehlbuje rozdiely v bohatstve, a dokonca aj libertariánsky apel, keďže za príklady totality vytvorenej Západom označil zavádzanie výnimočných stavov, kontrolu médií a sankcie voči iným spoločnostiam. Putinovým hlavným terčom bol anglosaský establišment, predovšetkým USA a Veľká Británia, a pokúsil sa vraziť klin do Západu, keď sa zameral na suverenitu, čo je výkrik, ktorý rezonuje v krajinách ako Maďarsko a Taliansko, a na tradičné protivojnové nálady v Nemecku a Japonsku, keď pripomenul hrôzy bombardovania Drážďan, Hamburgu, Kolína nad Rýnom, Hirošimy a Nagasaki počas druhej svetovej vojny.

Bezprostredným dôsledkom Putinovej rétorickej eskalácie bude zvýšený tlak USA na krajiny globálneho Juhu, aby nasledovali protiruské sankcie.  Na to, aby Rusko úspešne čelilo tejto hrozbe a keďže potrebuje jej stálu podporu, bude musieť spojiť ideológiu s pragmatickou a hmatateľnou podporou v podobe prístupu chudobnejších krajín ku kritickým energetickým a potravinovým zdrojom. Nedávne zdržanie sa hlasovania Číny, Indie a Brazílie o rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN vyzývajúcej na odsúdenie referenda na Ukrajine bolo nepochybne spôsobené očakávaniami týchto krajín, pokiaľ ide o budúce kroky Ruska.

Po skončení studenej vojny a rozpade Sovietskeho zväzu a postupnom opustení socializmu Rusko stratilo silnú ideologickú príťažlivosť, ktorú malo počas desaťročí v krajinách globálneho Juhu a v segmentoch Západu zameraných proti establišmentu.  Najpozoruhodnejším aspektom Putinovho nedávneho prejavu je vrátenie ideologickej konfrontácie do popredia. Tento nový boj vyzerá tak, že obrana demokracie, slobody a suverenity zo strany Západu je prázdna a pokrytecká. Kombinované posolstvo antikolonializmu a konzervativizmu je silným nástrojom, ale Putinov nepriamy a jemný apel na moc ľudu ako jediný spôsob, ako konečne čeliť hlbokému štátu, je ešte silnejší. Putinova identifikácia Deep State ako nepriateľa ľudstva môže byť jeho konečným ideologickým odkazom, čomu sa dalo predísť, ak by USA rezignovali na to, že sú len normálnou krajinou a sústredia sa predovšetkým na prosperitu svojich ľudí.

 

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali