Bohatstvo Európy uniká do USA

Bohatstvo Európy uniká do USA

Bratislava 30. septembra 2022 (HSP-Olivier Matthys)

 

Energetické problémy Európy sa ešte zväčšujú. Nedávna sabotáž plynovodov Nord Stream odhalila, aká krehká je bezpečnosť európskej energetickej infraštruktúry. Ale aj keď sa energetická kríza prehlbuje, Európa stále nasleduje tvrdú líniu Washingtonu voči Rusku a neberie do úvahy, aký vplyv môže mať takáto politika na ňu samotnú. Informuje Global Times

Leyenová Borrell
Na snímke zľava predsedníčka EK Ursula von der Leyenová a vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell počas tlačovej konferencie v sídle EÚ v Bruseli 28. septembra 2022

V stredu predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v reakcii na výsledky referend o “pripojení k Rusku” v štyroch Ruskom okupovaných regiónoch na Ukrajine vyhlásila, že Európska únia (EÚ) navrhuje ôsme kolo sankcií proti Rusku vrátane obmedzenia cien ruskej ropy. To naďalej ohrozuje nádej Európy na vyriešenie jej súčasných energetických problémov.

Reklama

Pre Európu je absolútnou tragédiou, že jej závislosť od Washingtonu narástla do takej miery, že musí tancovať podľa melódie USA, pokiaľ ide o ich ruskú politiku. Krajiny EÚ postupne stupňujú svoje sankcie voči Rusku. V konečnom dôsledku utrpia EÚ aj Rusko, ale potreby USA budú uspokojené.

Strategická autonómia Európy a kontrola nad jej hospodárstvom boli výrazne ochromené rusko-ukrajinským konfliktom a manipuláciou zo strany USA. Európa sa po strate strategickej autonómie dostala do zmätku, čo vedie k vzniku určitej iracionality. Neuvážené rozhodnutia o sankciách, ktoré prijali predstavitelia EÚ, škodia samotnej Európe, pretože niektorí ľudia a podniky musia v dôsledku prehlbujúcej sa krízy opustiť kontinent.

Reklama

Keď vypukol vojenský konflikt medzi Moskvou a Kyjevom, mnohí Európania sa domnievali, že sú to oni plus Američania proti Rusom. Realita však ukázala, že sa mýlili: Európa je tiež kusom mäsa na porciovaní Washingtonu.

Nad utrpením Európy sa oplatí zamyslieť krajinám na celom svete, najmä niektorým spojencom a partnerom USA v ázijsko-tichomorskom regióne: Keď budú slepo nasledovať USA, aby si upevnili svoju dominanciu vo svete, kto z toho vlastne bude mať prospech?

Tieto krajiny musia tiež vidieť, že zatiaľ čo sa európske hospodárstvo prepadá do hlbšej recesie, Washington sa naň naďalej priživuje, aby si nahrabal na katastrofách, ktorými Európa trpí.

Viaceré západné médiá nedávno zaznamenali takýto jav. V dôsledku faktorov, ako sú prudko rastúce ceny plynu a prebiehajúci rusko-ukrajinský konflikt, mnohé európske spoločnosti utekajú z Európy a presúvajú svoje podniky do USA. Týka sa to aj spoločností vyrábajúcich oceľ a hnojivá, ktoré sú vo veľkej miere závislé od energie.

Správa denníka Wall Street Journal citovala niektorých ekonómov ako varovanie, že v Európe môže nastať nová éra deindustrializácie. Aj európsky časopis Modern Diplomacy poukázal na to, že európska verejnosť bude teraz čoraz viac zaostávať, pretože bohatstvo kontinentu uteká najmä do USA.

Reklama

V súčasnosti je najväčším problémom Európy strata istoty. Celý kontinent je vystavený veľkému riziku. So značným efektom prelievania a šírenia sa rusko-ukrajinský vojenský konflikt bude pravdepodobne eskalovať. Prináša nielen geopolitický zmätok, ale predovšetkým oslabuje alebo dokonca vyprázdňuje potenciál prosperity európskej ekonomiky.

USA zo súčasnej krízy v Európe ťažia takmer zo všetkých aspektov. Z hospodárskeho hľadiska sa mnohí európski výrobcovia presúvajú do USA a energetické požiadavky Európy na Rusko sa úspešne presunuli do USA. Čím chaotickejšia bude situácia v Rusku a na Ukrajine, tým viac zarobia americkí obchodníci so zbraňami. USA zároveň zasiahli do rusko-ukrajinského konfliktu prostredníctvom NATO, čo posilnilo závislosť Európy od USA v oblasti bezpečnosti a oslabilo strategickú autonómiu Európy.

Tvárou v tvár výhodám a silným stránkam USA sa Európa dostala do pasívnej situácie. Na podnet Washingtonu si EÚ stanovila za svoj prvoradý cieľ riešenie tzv. ruskej hrozby a možných vedľajších účinkov rusko-ukrajinského konfliktu, aj keď to znamená, že sa musí vzdať značného počtu hospodárskych záujmov. Okrem toho Európa v súčasnosti nemá veľa zdrojov, ktoré by mohla venovať na budovanie vlastného obranného potenciálu, takže sa musí viac spoliehať na NATO.

Súčasná situácia v Európe sťažuje dosiahnutie cieľa strategickej autonómie. To je pre Európu a celý svet katastrofálne, pretože by to mohlo viesť k vážnej nerovnováhe v celej geopolitickej situácii a zabrániť návratu situácie do normálu.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali