Bohaté americké elity: Takto si udržujeme moc a peniaze

Bohaté americké elity: Takto si udržujeme moc a peniaze

Bratislava 17. decembra 2019 (PR článok/Foto:Torden)

 

V dokumente s názvom Requiem za americký sen odhaľuje Noam Chomsky viacero princípov, ktoré vplyvní a bohatí ľudia v USA používali a stále používajú, aby sa udržali pri moci. Na nich pracovali títo ľudia podľa Chomského celé dekády a dnes sa ich konanie prejavuje na priepastných rozdieloch medzi bohatými a chudobnými, ktoré sa stále zväčšujú

Noam Chomsky

Chomsky vysvetľuje, ako koncentrované bohatstvo vytvára koncentrovanú moc, ktorá vplýva na ďalšie hromadenie bohatstva a to ďalej sústreďuje viac moci v tomto bludnom kruhu.

Reklama

Týmito princípmi koncentrácie bohatstva a moci sa bohatí ľudia Spojených štátov intenzívne riadili a riadia viac než 40 rokov.

Reklama

Najnovšiu knihu Noama Chomského si môžete kúpiť TU.

1. Obmedziť demokraciu. Systém je nastavený tak, aby akýmkoľvek zmysluplným spôsobom bránil demokracii, pretože hlavné sektory spoločnosti OBCHOD, MEDIA A VÝROBA sú kontrolované /ovládané/ najbohatšími ľuďmi a zabezpečujú im trvalé bohatstvo. Ich cieľom je obmedziť demokraciu alebo zmierniť nerovnosť tak, aby podnikanie nestrácalo kontrolu nad spoločnosťou.

Keď vznikal americký Senát, James Madison počas rozpravy o americkej ústave vyhlásil, že nová vláda bude musieť chrániť bohatých pred prílišnou demokraciou.

2. Formovať ideológiu. V sedemdesiatych rokoch začalo dochádzať k obchodnej ofenzíve, keď sa predtým pasívni a poslušní občania začali organizovať a zaujímať o politiku. Toto je teraz kontrolované zdrojmi, aj keby to malo znamenať manipuláciu ľudí. Široká verejnosť musí byť utlmená a mladým ľuďom je vštepovaná ideológia. Naše myšlienky sú doslova formované obchodom a vládami.

3. Prepracovať ekonomiku.  Úloha finančných inštitúcií sa zväčšuje. Do roku 2007 dosiahli 40% celkového obchodného zisku. Banky dosahujú polovicu svojich ziskov podvodnými transakciami. Neexistujú dôkazy o tom, že by pre hospodárstvo robili niečo hodnotné. Ide o FINANCIALIZÁCIU (proces, ktorým finančné organizácie zvyšujú svoj vplyv a veľkosť) a presídlenie obchodných transakcií do zahraničia. Politika je nastavená tak, aby sa zvyšovala neistota. Cieľom je vytvoriť výraznejšiu neistotu pre pracujúcich, ľudia s nedostatkom istoty sa ľahšie ovládajú.

Reklama

4. Presunúť bremeno. Presunutie platieb spoločnosti na masy obyvateľstva a preč od skupiny určitých ľudí, ktorá predstavuje 0,01%. Demokracia je v našich spoločnostiach mýtusom. Je skôr PLUTOKRACIA (niekoľko vyvolených vládne mnohým), než DEMOKRACIA (veľa ľudí vládne mnohým). Prejavy totalitných názorov (diktátorský vládca a podriadení), akými sú, negatívne identifikovanie myšlienky a zameranie sa na jedincov kvôli ich rase, viere a náboženstvu NIE sú demokratické.

5. Útočiť na solidaritu. Solidarita je nebezpečná; je základnou myšlienkou verejných služieb – vzdelávania, bývania, verejného zdravotníctva a sociálneho zabezpečenia. Súcit a starostlivosť o ostatných ľudí sú elementárnymi prvkami týchto služieb.

Pravidlo hovorí: Starajte sa iba o seba a nie o iných.

Musí existovať spoločné úsilie o zničenie solidarity. Ak chcete niečo zničiť, najprv to musíte prestať financovať. Pre privatizáciu je to štandardný postup. Takže, ak chcete zaútočiť na solidaritu, musíte vážne zaútočiť na verejné služby.

6. Spustiť regulátorov. Nazýva sa to „regulačné ovládnutie”. Regulované podniky sú v skutočnosti riadené regulátormi. Bankoví lobisti navrhujú zákony o finančných reguláciach, ktoré sú príliš obšírne na to, aby zlyhali – majú čas a peniaze na kampaň za to, čo je pre nich dôležité. A vy? Bankám sme pomohli – s určitými následkami. Mnohí z najbohatších ľudí a firiem v tej dobe zbohatli, zatiaľ čo väčšina ostatných ľudí stratila viac ako 44% svojho majetku. Napriek tomu neexistuje žiadna pomoc pre chudobných ľudí, keď potrebujú pomôcť – sú démonizovaní. To je NEO-LIBERALIZMUS. Mimochodom, pre chudobných platí opačné pravidlo. Deregulácia je úzko spojená s finančnými zlyhaniami.

Reklama

7. Zosnovať voľby. Je všetko zmanipulované? Koncentrácia bohatstva umožňuje koncentráciu politickej moci. Peniaze sú formou slobodného prejavu (od 70. rokov). Obchod, podnikanie a médiá disponujú OBROVSKÝM množstvom moci a kontroly nad politikou, a teda nad politikmi – tento vplyv vážne útočí na demokraciu. Frázy ako „ľudia prehovorili..” sú pravdepodobne výtvorom veľmi dobre platených odborníkov a sú v podstate nedemokratické. Kto vlastne prehovoril a pre koho?

8. Udržovať dav v jednej línii. Odbory poskytujú bariéru pre firemnú dominanciu. Odbory sú demokratizujúcou silou a ak chcete, aby ľudia vedeli, kde je ich miesto, musíte NAPADNÚŤ odbory. Keď je populácia dostatočne silná, politici počúvajú. V plutokracii musíte UTLAČIŤ rastúce masy. V súčasnosti je v únii veľmi malé percento pracovníkov. Je to len zhoda náhod alebo plán? Elitné kruhy v USA tak nenávidia odbory, že základná podstata pracovných práv (právo na vytvorenie odborov) nebola nikdy ratifikovaná.

9. Súhlasiť s výrobou. Dostať ľudí do spotrebnej pasce a vyvolať v nich presvedčenie, že potrebujú ďalšie vychytávky, módny tovar alebo diétne pilulky, aby boli šťastní. Nie je to náhoda, ale úmysel. Širokú verejnosť rozptyľujú zbytočné veci. Spomeňte si na nekonečné reklamy na Vianoce, sviatok sv. Valentína, Veľkú noc. . . sľubujú, že naplnia naše túžby byť šťastnými, zdravými a milovanými. Môžeme získať tieto pocity iba pomocou ich produktov? Chceme vôbec tieto veci? Sú to zbytočnosti. Znamená to väčší zisk pre korporácie a upchatie našich systémov dusivou spotrebou.

„Verejnosť musí byť usmernená, aby pochopila, kde je jej miesto”

Nasmerovať človeka do dokonalého systému spotreby. Ide o vytvorenie NEINFORMOVANÝCH spotrebiteľov, ktorí sa rozhodnú pre IRACIONÁLNE voľby. Diváci nie účastníci, čiže ľudia, ktorí nie sú problémoví a môžu sa ľahko ovládať. Dochádza k tomu vo voľbách a referendách. Neinformovaný volič – ktorý robí iracionálne rozhodnutia – často proti svojim vlastným záujmom. DEMOKRATICKÝ systém by podporil informovaných spotrebiteľov, aby zvolili RACIONÁLNE rozhodnutia.

10. MARGINALIZOVAŤ OBYVATEĽSTVO. Donútiť ľudí, aby sa navzájom nenávideli a báli a starali by sa len o seba samých – žiadne konštruktívne činy, vyplývajúce z nesústredeného hnevu a útoku na zraniteľných. POLITIKA bude nad spoločnosťou zatienená podnikaním.

„Pre mňa všetko, pre ostatných nič.” To vedie k ODPORNEJ chamtivosti. GLOBÁLNA spoločnosť, ktorá bude na základe týchto princípov nekontrolovaná, povedie k HROMADNÉMU ZNIČENIU ľudských bytostí.

 

Ak chceme demokraciu, potrebujeme byť účastníkmi, nie divákmi, kontrolovať médiá a výrobu.

Aké sú opačné princípy? Podľa Chomského je potrebné:

Reklama

1. posilniť a chrániť demokraciu

2. povoliť vlastné IDEOLÓGIE – byť informovaní a všetko spochybňovať, aby naše myšlienky boli našim vlastným kritickým myslením a nie to, čo nám iní povedali.

3. ekonomika – znížiť moc finančných inštitúcií nad vládami a komunitami.

4. posunúť bremeno smerom k tým, ktorí majú kapacitu, majetok a moc (ak majú ľudia schopnosť robiť viac, nech ich takto podporí spoločnosť.

5. chrániť a zvyšovať solidaritu – postaviť sa za druhých. Stáť s nimi, nie proti nim. Navzájom sa podporovať. Byť empatický.

Reklama

6. predpisy – regulovať s radom ľudí, ktorí sa na niečom podieľajú – t.j. komunity, ľudia zo všetkých spoločenských pozícií, kultúr, pohlaví atď., ktorí majú podiel na regulácii. Počúvajte, buďte rozumní a individuálni. Buďte spravodliví; čo prospeje všetkým a ublíži najmenšiemu počtu ľudí? Nie na základe toho, čo vynesie najviac peňazí/zisku. Nezabudnite na ďalšie ekonomické náklady a hodnoty – časové, spoločenské, enviromentálne.

7. obmedziť povolené financovanie vo voľbách – vytvoriť mechanizmy, ktoré dávajú každej osobe férovejšiu šancu vo voľbách. Zaujímať sa o volebný hlas každého človeka. Naučiť sa počúvať a vyhľadávať tých, ktorých vôbec nepočuť.

8. oslobodiť davy

9. povoliť informovaný RACIONÁLNY výber/znížiť KONZUM – nikoho neobmedzovať – umožniť výber. Povoliť vyjadrenie názorov, najmä tých, s ktorými nesúhlasíte.

10. KOLEKTIVIZMUS – POSILNIŤ MNOHÝCH – je to zodpovednosť a prínos každého človeka v rámci miestnych a globálnych komunít.

Reklama

 

MILUJTE a buďte ODVÁŽNI, aj toto vidí Noam Chomský ako cestu von.

 

TIP: Najnovšiu knihu Noama Chomského si môžete kúpiť TU

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

07:38

Americký prezident Joe Biden zablahoželal v stredu víťazovi prezidentských volieb v Senegale Bassirouovi Diomayeovi Fayeovi.

Opozičný kandidát Bassirou Diomaye Faye vyhral prezidentské voľby v Senegale so ziskom 54,28 percenta hlasov. Kandidát vládnej koalície Amadouo Ba získal 35,79 percenta hlasov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali