Blíži sa hororový pokles cien nehnuteľností

Blíži sa hororový pokles cien nehnuteľností

Bratislava 23. októbra 2022 (HSP/Foto:TASR-Miroslava Mlynárová)

 

V poslednom desaťročí vlastniť dom znamenalo ľahko zarobené peniaze. Ceny roky spoľahlivo rástli a potom v čase pandémie bizarne stúpli. Ak je však dnes váš majetok viazaný v tehlách a malte, je čas znervóznieť. Ceny domov v deviatich bohatých ekonomikách klesajú, píše The Economist

Nájomné byty dom nehnuteľnosť
Ilustračné foto

V Amerike sú poklesy zatiaľ malé, ale na najdivokejších trhoch sú už dramatické. V Kanade, stoja domy o 9 % menej ako vo februári. Keďže inflácia a recesia prenasledujú svet, je pravdepodobná prehlbujúca sa korekcia.

Reklama

Hoci to nevybuchne v globálnych bankách ako v rokoch 2007 – 2009, zintenzívni to pokles, zanechá kohortu ľudí so zničenými financiami a spustí politickú búrku.

Podľa The Economist sú príčinou krízy prudko rastúce úrokové sadzby. V Amerike budúci kupujúci s hrôzou sledujú, ako úroková sadzba 30-ročnej hypotéky dosiahla 6,92 %, čo je viac ako dvojnásobok úrovne spred roka a najvyššia hodnota od apríla 2002. Túto pandemickú minibublinu podporilo zníženie sadzieb, peňažné stimuly a honba za väčším priestorom na predmestí. Teraz sa väčšina z toho dostáva do úzadia. Vezmime si napríklad niekoho, kto si pred rokom mohol dovoliť dať 1 800 USD mesačne na 30-ročnú hypotéku. Vtedy si mohol požičať 420 000 USD. Dnes stačí splátka na úver vo výške 280 000 USD: o 33 % menej. Od Štokholmu až po Sydney sa kúpna sila dlžníkov rúca. To sťažuje dostupnosť bývania pre nových kupujúcich, čím sa znižuje dopyt, a môže tlačiť na financie súčasných majiteľov, ktorí môžu byť v prípade nešťastia nútení nehnuteľnosť predať.

Reklama

Podľa The Economist je dobrou správou aspoň to, že klesajúce ceny nehnuteľností nespôsobia v Amerike obrovský finančný krach ako pred 15 rokmi. Krajina má menej rizikových úverov a lepšie kapitalizované banky, ktoré sa nezadlžili pochybnými rizikovými cennými papiermi. Strýko Sam teraz upisuje alebo sekuritizuje dve tretiny nových hypoték. Najväčšími porazenými budú daňoví poplatníci. Prostredníctvom štátnych poistných systémov znášajú riziko nesplácania. S rastúcimi sadzbami sú vystavení stratám prostredníctvom Federálneho rezervného systému, ktorý vlastní štvrtinu cenných papierov krytých hypotékami.

The Economist uvádza, že na niektorých iných miestach, ako napríklad v Južnej Kórei a severských krajinách, došlo k desivejšiemu zrýchleniu zadlžovania, pričom dlh domácností dosahuje približne 100 % hrubého domáceho produktu. Mohli by čeliť destabilizujúcim stratám vo svojich bankách alebo tieňových finančných firmách: Šéf švédskej centrálnej banky to prirovnal k “sedeniu na vrchole sopky”.

Aj bez synchronizovaného globálneho bankového krachu však bude pokles v oblasti bývania pochmúrny, myslí si The Economist. Po prvé preto, lebo zlyhávajúce trhy s nehnuteľnosťami sú brzdou trhu práce. Keďže sadzby rastú a ceny sa postupne prispôsobujú, neistota spôsobuje, že ľudia váhajú so sťahovaním. Predaj existujúcich domov v Amerike v auguste medziročne klesol o 20 % a spoločnosť Zillow, ktorá sa zaoberá bývaním, hlási o 13 % menej nových ponúk ako je sezónny štandard. V Kanade by objem predaja mohol tento rok klesnúť o 40 %. Keď sa ľudia nemôžu presťahovať, znižuje to dynamiku trhov práce, čo je veľkým problémom, keď sa spoločnosti snažia prispôsobiť nedostatku pracovníkov a energetickej kríze. A keď ceny klesnú, majitelia domov môžu zistiť, že ich domy majú nižšiu hodnotu ako ich hypotéky, čo ešte viac sťažuje ich presťahovanie – problém, ktorý postihol mnohé ekonomiky po globálnej finančnej kríze.

Podľa The Economist, nižšie ceny nehnuteľností škodia rastu aj druhým spôsobom: ešte viac zneisťujú spotrebiteľov, ktorí sú už aj tak v mrákotách. Na celom svete majú domy hodnotu približne 250 biliónov dolárov (pre porovnanie, akciové trhy majú hodnotu len 90 biliónov dolárov) a tvoria polovicu všetkého bohatstva. Keď sa táto kapitálová stavba rozpadne, spotrebitelia pravdepodobne obmedzia svoje výdavky. Hoci centrálne banky chcú zvyšovaním úrokových sadzieb dosiahnuť ochladenie ekonomiky, kolabujúca dôvera môže nabrať vlastnú dynamiku.

Ďalším problémom je, podľa The Economist, koncentrovaná bolesť, ktorú znáša menšina majiteľov domov. Zďaleka najohrozenejší sú tí, ktorí si neuzatvorili úrokové sadzby a čelia prudko rastúcim účtom za hypotéky. Pomerne málo ich je v Amerike, kde sú dotované hypotéky s 30-ročnou fixnou sadzbou normou. Ale štyri z piatich švédskych úverov majú fixáciu na dva roky alebo kratšie obdobie a polovica všetkých hypoték s fixnou úrokovou sadzbou na Novom Zélande bola alebo má byť tento rok refinancovaná.

Reklama

V kombinácii s poklesom životných nákladov to poukazuje na rastúci počet domácností vo finančnej tiesni. V Austrálii možno pätinu všetkých hypotekárnych dlhov majú domácnosti, ktorým sa v prípade očakávaného zvýšenia úrokových sadzieb zníži ich voľný peňažný tok o 20 % alebo viac. V Británii by podľa jedného z odhadov mohli hypotéky 2 mil. domácností pohltiť ďalších 10 % ich príjmu. Tí, ktorí si nemôžu dovoliť splácať hypotéku, budú možno musieť svoje domy radšej predať.

Tu prichádza na rad politický rozmer, pokračuje The Economist. Trhy s bývaním sú už teraz bojiskom. Hustá byrokracia sťažuje výstavbu nových domov vo veľkých mestách, čo vedie k ich nedostatku. Generácia mladých ľudí v bohatých krajinách sa cíti byť nespravodlivo vylúčená z vlastníctva bytov. Hoci nižšie ceny nehnuteľností znížia zálohu potrebnú na získanie hypotéky, práve kupujúci prvého bývania sú najviac závislí od dlhového financovania, ktoré je teraz drahé. A do radov nespokojných sa čoskoro pridá celá nová trieda finančne zraniteľných vlastníkov domov.

 

Nebezpečné nehnuteľnosti

Po tom, čo väčšina západných vlád v posledných 15 rokoch opakovane zachraňovali ekonomiku, budú v pokušení prísť na pomoc opäť. V Amerike obavy z kalamity v oblasti bývania viedli niektorých k tomu, že vyzvali Fed, aby spomalil životne dôležité zvyšovanie sadzieb. Španielsko údajne uvažuje o obmedzení zvyšovania splátok hypoték a Maďarsko tak už urobilo. Očakáva sa, že ďalšie krajiny budú nasledovať.

To by mohlo viesť k ďalšiemu nárastu vládnych dlhov a podporiť myšlienku, že vlastníctvo bývania je jednosmerná stávka podporovaná štátom. Takisto by to veľmi nepomohlo vyriešiť základné problémy, ktoré trápia trhy s bývaním v bohatých krajinách a z ktorých mnohé sú spôsobené nesprávnymi a nadmernými zásahmi vlády, od hypotekárnych dotácií a deformujúcich daní až po príliš náročné pravidlá plánovania. S končiacim sa obdobím nízkych úrokových sadzieb sa blíži kríza cien nehnuteľností na bývanie – a na jej konci nie je zaručené zlepšenie situácie na trhu s bývaním, uzatvára analýzu The Economist.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:37

Na ulici Pri prachárni v košickej mestskej časti Juh by malo vyrásť Obchodné centrum Košice (OCKE). Odhadované celkové náklady na realizáciu stavby sú vo výške okolo 60 miliónov eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť Delta Projektconsult Slovakia v uplynulých dňoch predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

13:35

Európsky parlament prijal uznesenie o stave hodnôt EÚ v Maďarsku, v rámci ktorého poukazuje na niekoľko obáv, najmä vzhľadom na blížiace sa júnové voľby do europarlamentu a na nadchádzajúce maďarské predsedníctvo v Rade EÚ v druhom polroku 2024.

13:20

Maďarsko je právnym štátom, vyhlásil vo štvrtok na tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencii Conservative Political Action Conference (CPAC) predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Podľa servera telex.hu premiér zdôraznil, že keby aj chcel, nemôže súdom nariadiť, “čo je správne”, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Viktor Orbán
Na snímke Viktor Orbán
13:20

Výstavu fotografií Mariusa Bartoňa pod názvom Polarity otvorili v priestoroch Slovenského inštitútu v Budapešti. Výstava je súčasťou programu Budapeštianskeho festivalu fotografie 2024 (Budapest Photo Festival 2024), uviedla riaditeľka SI Michaela Pánisová Ležáková,

13:00

Európsky dvor audítorov (EDA) v Luxemburgu kritizuje nedostatky pri využívaní niekoľkých miliárd eur v Turecku, ktoré mu Európska únia (EÚ) v roku 2016 vyčlenila v rámci migračnej dohody. Turecko sa v dohode zaviazalo, že zabráni sýrskym migrantom pri vstupe do Európy.

12:49

Vzdušný priestor nad juhom Nórska vo štvrtok dopoludnia na niekoľko hodín uzavreli pre technickú poruchu v riadiacom centre v Osle. Na tamojšom letisku, ktoré patrí k najväčším v Škandinávii, v dôsledku toho dochádza k výrazným meškaniam letov.

12:35

Čína umožňuje vo svojom prístave kotviť ruskej nákladnej lodi, na ktorú USA uvalili sankcie a ktorá zrejme preváža do Ruska zbrane zo Severnej Kórey. Informovala agentúra Reuters.

12:19

Od rozšírenia Európskej únie (EÚ) pred 20 rokmi, keď do nej vstúpilo aj Maďarsko, sa Maďarom žije lepšie a toto členstvo láka do krajiny aj zahraničných investorov. Vyhlásil to bývalý premiér Péter Medgyessy na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu, kde si v stredu so zástupcami Európskej únie a členských štátov pripomenuli 20. výročie vstupu desiatich štátov do EÚ.

12:02

Poslanci Národnej rady (NR) SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom vo štvrtok. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB).

11:46

Mrazy, ktoré v poslednom týždni zasiahli Česko, boli pre pestovateľov ovocia fatálne. Odhadom už bolo zničených približne 100.000 ton ovocia a škoda v tejto chvíli presahuje miliardu korún (takmer štyri milióny eur). Pamätníci podľa českého ministra poľnohospodárstva Marka Výborného hovoria o najhoršej situácii za posledných sto rokov.

11:37

Thajské úrady varovali vo štvrtok pred novou vlnou horúčav, v dôsledku ktorých v tejto krajine prišlo od začiatku roka o život už najmenej 30 ľudí.

Extrémne horúčavy sa očakávajú v metropole Bangkok, ale aj na severe a severovýchode kráľovstva. V hlavnom meste už v stredu teploty dosahovali 40,1 stupňov Celzia, pričom obdobné hodnoty sa očakávajú aj vo štvrtok.

11:23

Viac ako 90 osôb zadržali v stredu počas propalestínskych protestov v areáli University of Southern California (USC) v Los Angeles.

Zadržaní boli z dôvodu neoprávneného vniknutia na cudzí pozemok, napísala tamojšia polícia na sociálnej sieti X. Dodala, že pri zásahu nedošlo k žiadnym zraneniam.

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali