Bezpečnosť, konferencia a civilizačná realita, nielen na Slovensku

Bezpečnosť, konferencia a civilizačná realita, nielen na Slovensku

Bratislava 17. februára 2020 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

V médiách rezonujú informácie o bezpečnostnej konferencii v Mníchove v Bavorsku. Ako podstatnú a dôležitú informáciu slovenské médiá priniesli, že sa tejto akcie prvý raz zúčastnila Čaputová ako najvyššia predstaviteľka SR. Aká je však realita či už na Slovensku, ale najmä v Európe

Na snímke slovenská prezidentka Zuzana Čaputová počas prejavu na panelovej diskusii v rámci tretieho dňa 56. Mníchovskej bezpečnostnej konferencie v Mníchove

Mníchovská bezpečnostná konferencia a jej 56. ročník  sa považuje za veľmi významnú akciu, čo v prípade európskych predstaviteľov a expertov vyznieva nedôveryhodne, najmä ak sa vezme do úvahy reálna bezpečnostná v európskych krajinách, ktoré sú zaplavené miliónmi migrantov z Ázie a Afriky. Tento rok prišlo na konferenciu niekoľko desiatok predstaviteľov a expertov na bezpečnostnú politiku pričom sa v médiách zdôrazňuje, že demokracia sa spája s duchom slobody, spravodlivosti, tolerancie a solidarity, kde tieto veci vraj garantuje právny štát. Nikto nespochybňuje, že takto chápaný štát potrebuje zodpovedných politických predstaviteľov, ktorí budú princípy právneho štátu brániť a presadzovať, čo konštatovala v prejave i Čaputová.

Reklama

Zodpovednosť politikov je podľa Čaputovej v troch rovinách. “Prvou rovinou je otázka formálneho nastavenia pravidiel. Zodpovednosť politických lídrov prispieť k tvorbe dobrých zákonov tak, aby garantovali spravodlivosť, istotu a stabilitu, (…) po návrate k demokracii sme veľa energie vložili práve do budovania systému spravodlivosti,” pričom konštatovala, že niektoré časti systému spravodlivosti “moderné, flexibilné a pomerne progresívne”.

Treba poznamenať, že systém spravodlivosti na Slovensku je skutočne moderný a flexibilný, lebo vyhovuje oligarchii, ktorá vznikla po roku  1989 a je aj flexibilný, lebo paragrafy sa dajú interpretovať a ohýbať podľa požiadaviek tých, ktorý majú peniaze a moc. Tak aj vyzerá skutočná vymožiteľnosť práva na Slovensku ako aj zákonná možnosť občanov brániť sa na súdoch v trestnoprávnej rovine.

Reklama

Je teda pravdou, že formálne nastavenie pravidiel, čiže zákonov, je extrémne dôležité pre spravodlivosť, pričom je realita života ukazuje, že formálne pravidlá sú nastavené zle a účelovo – v prospech ideologicky vyselektovaných subjektov, ktorých korene siahajú do epochy spred roka 1989.

Podľa Čaputovej „osobitne politickí lídri majú zodpovednosť podporovať rešpekt k pravidlám, nepodľahnúť populizmu a neútočiť na niekoho len preto, že to prináša politické body. Pretože lacné zisky na najbližšie štyri roky so sebou často nesú nenapraviteľné škody pre generácie. Je našou úlohou podporovať a chrániť to, čo je nevyhnutnou súčasťou každej zdravej demokracie – nezávislé médiá, či občiansku spoločnosť“. Paradoxne bola to práve Čaputová, ktorá sama nedodržiavala stanovené pravidlá ohľadne koncipientskej praxe a zápisu do advokátskej komory, čo nedodáva dôveryhodnosť jej apelom na dodržiavanie stanovených pravidiel.

Čaputová konštatovala, že štáty Visegrádskej štvorky (V4) stoja pred výzvami, ktoré majú spoločné korene v časoch komunistickej totality, čo je iste pravdou. Poukázala na negatívne dôsledky, keď povedala, že „Výstižne to možno nazvať defenzívnym formalizmom postkomunistickej justície. Jednoducho kombináciou ignorácie ducha zákona a nedostatku odvahy. Najväčšou výzvou sú stále ľudia, ktorí sú často nositeľmi tohto negatívneho dedičstva,” len nevedno, či nechtiac nehovorila aj o sebe.

Systém justície, podľa nej, musí stáť na dvoch pilieroch – na nezávislosti a personálnej zodpovednosti, len akosi opomenula princíp spravodlivosti a na to, že sama vymenovala sudcov na ÚS (podľa platnej legislatívy), čo je v rozpore s nezávislosťou justície od politickej moci. A vtedy o nezávislosti justície vôbec nehovorila ale s neskrývanou radosťou vymenovala isté osoby do funkcií na ÚS..

Paradoxne poukázala na to, že  “druhá rovina zodpovednosti lídrov je osobná, alebo skôr morálna… Ochrana právneho štátu si vyžaduje lídrov, ktorí pochopia, že sebalimitovanie moci je nevyhnutné pre ochranu a fungovanie demokracie a samotnej krajiny. Vyžaduje si schopnosť odolať lákavému zvádzaniu mocou a nahradiť ho posilnením rešpektu voči pravidlám,” čo je v priamom rozpore s jej konaním ohľadne koncipientskej praxe, jej (ne)zápisu do advokátskej komory, ako aj jej postojov ohľadne Istanbulského dohovoru.

Reklama

Čaputová sa nevyhla ideologickým manipuláciám, keď povedala, že považuje spoločenskú rovinu za tretiu rovinu zodpovednosti politických vodcov, lebo vraj všetci čelíme nárastu populizmu, extrémizmu, či nezodpovednej rétoriky, ktorá “rozdeľuje naše spoločnosti a pomaly relativizuje, spochybňuje či priamo útočí na hodnoty a pravidlá (…) zodpovednosťou politických lídrov je nebáť sa prijať jasné a principiálne postoje ku všetkým prejavom extrémizmu a radikalizmu. Byť schopní zastať sa menšín, ochrániť a vyjadriť solidaritu so všetkými, na ktorých dnes extrémisti a populisti útočia. Poukazovať na manipulácie a lži, za ktorými sa často skrývajú prázdne a plané sľuby.”

To, že téma tzv. extrémizmu, radikalizmu a populizmu je obľúbenou stratégiou diskreditácie politických oponentov a spochybňovania pravdivých konštatovaní reality života, racionálne uvažujúci občania už dávno vedia. Pravda však zostane pravdou bez ohľadu na etikety, ktorými sa ideologickí manipulátori snažia občanom preddefinovať realitu pravdy o živote v štáte a spoločnosti. Je teda paradoxom, že práve Čaputová je presvedčená, že hlavnou výzvou pre dobré fungovanie právneho štátu v našej západnej komunite rešpekt k pravde.

Okrem iného Čaputová povedala, že bez politickej zodpovednosti nebude západ či Európa, ktorá chráni, len nie  je jasné, čo je to politická zodpovednosť (asi len to, že politik odstúpi, keď sa prevalí škandál, že politik nekonal podľa zákona). Nie je síce jasné pred čím alebo pred kým sa Európa chráni, lebo realita života v západných štátoch je dôkazom opaku.

Lebo: „podľa viacerých indícií: a/ ako je napríklad úplná nečinnosť bezpečnostných európskych zložiek, absolútna nečinnosť politického centrálneho európskeho vedenia; b/ ba dokonca aktívna pomoc niektorých európskych inštitúcií pri preprave migrantov, či niektoré oficiálne dokumenty, kde je potrebné upozorniť na zvláštny programový dokument EUROMED – Euro-Mediterranean Partnership (ktorý je potrebné vnímať v kontexte iných dokumentov EÚ), v ktorom sa s importom desiatok miliónov migrantov islamskej viery, do Európskej únie počíta; c/ ako aj predpoklady iných inštitúcií OSN – UNPD, bude vraj európsky kontinent v blízkej dobe odkázaný akceptovať viac ako 100 miliónov migrantov z neeurópskym pôvodom; d/ reálna aktivita európskych centrálnych inštitúcií;  je možné vysloviť hypotézu, že invázia islamských migrantov bola dlhodobo ideovo aj logisticky pripravovaná na globálnej politickej úrovni“ (Citát z prvej kapitoly knihy: Imigranti v európskej únii. Bački Petrovac 2015).

Konštatovanie Čaputovej, že „Prichádzam z regiónu, kde, ak sa pozrieme iba na čísla, sa dnes občania majú lepšie ako kedykoľvek predtým. Stredoeurópske ekonomiky rastú, klesá nezamestnanosť. Je to dôsledok reforiem, ktoré sme za posledných viac ako 30 rokov urobili.

Reklama

Napriek tomu dnes nad strednou Európou visia otázniky o jej smerovaní,“ nemusí korelovať s realitou života drvivej väčšiny slovenských občanov. Čo sa týka smerovania stredoeurópskych štátov má Čaputová pochybnosti, keď tvrdí, že „Čoraz častejšie počúvam otázku, prečo niektoré štáty v regióne popri zvyšovaní životných štandardov zaznamenávajú pokles v tých demokratických. Prečo síce vieme ochrániť naše hospodárstvo, ale prečo s rovnakou vervou nevieme chrániť naše hodnoty,“ len zámerne nespomína, čo sú to tie naše hodnoty, ktoré si vraj nevieme ochrániť. Určite týmito hodnotami nie je neomarxizmus, multikulturalizmus a islam, ktoré devastujú európsky kontinent.

Čaputová ignoruje realitu čiže, „negatívnu historickú skúsenosť európskej civilizácie s islamom ako aj dôležitý rozmer islamu, ktorý nejestvuje len ako religio ale aj ako svetonázor, či sociálna ideológia, alebo ako politický a štátny fenomén.(…) Európa sa doslova civilizačne a kultúrne rozpadá a demograficky kolabuje, pričom nie je schopná účinne zastaviť prúdy státisícov ľudí z islamských krajín. (…) európska civilizácia  čelí najväčšiemu smrteľnému demografickému a religióznemu ohrozeniu vo svojej histórii a stojí na prahu civilizačnej katastrofy apokalyptických rozmerov.

Veľmi málo politikov v na európskom kontinente má odvahu a schopnosť hľadať pravdu o tomto fakte a túto pravdu potom prezentovať a spravodlivo brániť pred neomarxistickými atakmi imternacionalistických multikulturalistov (…), že ľudia z inej civilizácie, odlišného náboženstva a protikladnej kultúry, s inými tradíciami, s diametrálne odlišnými hodnotami, s protikladnými zvykmi, kauzálne spôsobia kolaps ustálených a ešte stále fungujúcich spoločenských vzťahov a štruktúr na európskom kontinente“. (Citát z prvej kapitoly knihy: Imigranti v európskej únii. Bački Petrovac 2015).

Preto sa treba spýtať, čo sú podľa Čaputovej tie hodnoty, o ktorých hovorí? A slovensých politikov aké hodnoty chcú po voľbách ponúknuť voličom? A ako si predstavujú udržanie bezpečnosti na Slovensku, čo je základným poslaním štátu, pred tým, čo sa deje v európskych krajinách zaplavených islamskými migrantmi?

René Balák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali