Bartolomej apeluje ukončiť násilie

Bartolomej apeluje ukončiť násilie

Ankara 20.augusta 2015 (HSP/KAP/Foto:KAP)

 

Každoročné slávenie Eucharistie na slávnosť “Usnutia Božej Matky” v známom skalnom kláštore Sumela

Dojímavú výzvu na ukončenie násilia v Turecku vyslovil ekumenický patriarcha Bartolomej I. na svojej tohoročnej púti do známeho skalného kláštora Sumela na tureckom čiernomorskom pobreží.

Reklama
Na snímke kláštor Sumela
Na snímke kláštor Sumela

“Je naším najväčším a najhlavnejším želaním, aby sa už neprelievala krv, aby mladí ľudia už nezomierali a aby matky a otcovia, manželia a deti už nemuseli smútiť,” povedal patriarcha na slávnostnej bohoslužbe Usnutia Božej Matky (15. augusta) v kedysi najväčšej mariánskej svätyni východorímskej ríše.

Podľa viedenskej nadácie “Pro Oriente” Bartolomej tým reagoval na nedávnymi útokmi a represívnymi opatreniami dramaticky narastajúce násilie v rôznych častiach Turecka.

Reklama

Na Božej liturgii s patriarchom v ruinách opátstva, ktoré v r. 1922 podpálili členovia odboja, sa zúčastnili tisíce pravoslávnych kresťanov z Turecka, Grécka, Ruska a Ukrajiny. Zvlášť veľkým počtom boli zastúpení potomkovia najmä pravoslávneho kresťanského obyvateľstva vyhnaného v r.  1922/23, ale aj v 19. storočí americkými a švajčiarskymi misionármi získaní protestanti. Prišli z krajín, kam sa uchýlili – najmä z Balkánu a býv. Sovietskeho zväzu.

Podľa nemeckej katolíckej spravodajskej agentúry KNA sa tento rok po prvý raz od opätovného začiatku pútí do Sumely v r. 2010 nezúčastnila slávenia delegácia Ruskej pravoslávnej cirkvi. Pozorovatelia vidia ako príčinu nedávny vzrast napätia medzi Konštantínopolom a Moskvou. Pritom ide okrem iného o rozdielne postoje k rozkolu ukrajinského pravoslávia, ku kríze vedenia pravoslávia v Česku/Slovensku, ako aj k sporu medzi patriarchom Antiochie a Jeruzalema o príslušnosť väčšiny palestínskych pravoslávnych veriacich  emigrantov v ropných štátoch v Perzskom zálive.

Ruiny kláštora vyhlásila v r. 1972 vláda v Ankare za národnú pamiatku. Patriarcha Bartolomej smie až od r. 2010 znova každoročne sláviť Eucharistiu na slávnosť “Usnutia Božej Matky” v kláštore Sumela. Na jeho opakované žiadosti znovu osídliť kláštor mníchmi, turecká vláda zatiaľ nereagovala.

Na záver slávenia však ekumenický patriarcha vyjadril nádej, že “na tureckom čiernomorskom pobreží jej bývalí aj dnešní obyvatelia nájdu spoločnú budúcnosť vzájomnej úcty a spolupráce”.

 

Reklama

Založený  bol v roku 386 a zničený fanatikmi v roku 1922

Jaskynný kláštor Sumela založili v r. 386 a mnohé stáročia bol najvýznamnejším pútnickým miestom pri Čiernom mori najmä pre uctievanú ikonu Panny Márie, ktorá sa pripisuje evanjelistovi sv. Lukášovi. Najstaršie zachované budovy kláštora v romantickom horskom údolí sú z doby Komnénov, ktorí tu vládli od r. 1204 ako cisári z Trapecuntu. Viaceré korunovácie cisárov sa konali práve v Sumele. Aj po dobytí Osmanmi v r. 1461 zostal kláštor duchovným a kultúrnym centrom, ktoré podporovali aj sultáni veľkými darmi.

V 19. storočí kláštor veľmi vybudovali a priťahoval kresťanských aj moslimských pútnikov z celej Malej Ázie, ale aj z Ruska a Kaukazu. Počas tureckej genocídy Arménov a iných kresťanov od r. 1915 zostal kláštor ušetrený. V r. 1918 až 1922 tam boli ubytované do háremov odvlečené vdovy z genocídy s ich deťmi.

Koniec prišiel na jeseň 1922, keď tureckí nacionalisti kláštor zničili. Hŕstka mníchov, ktorá prežila, sa dokázala ešte zachrániť aj s milostivým obrazom a uchýliť do odľahlejšieho Priorátu sv. Barbary. V r. 1923 ho však museli opustiť a zanechať tam všetky sväté pamiatky, pretože vtedajší grécky premiér Elevtherios Venizelos v “Mieri z Lausanne” dovolil očistenie ázijského Turecka a jeho časti v Trákii od všetkých grécko-pravoslávnych kresťanov.

Až v r. 1930 Venizelos kajúcne presadil u tureckej hlavy štátu Kemala Atatürka aspoň vydanie ikony Božej Matky zo Sumely. Odvtedy  sa uctieva v severogréckom Vermione pri Naouse.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali