Historik Ján Babják: Busta, znak či koruna – to všetko muselo z pomníkov zmiznúť

Historik Ján Babják: Busta, znak či koruna – to všetko muselo z pomníkov zmiznúť

Bratislava 15. júla 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR-Zdenko Dzurjanin)

 

Pomníky padlým v 1. svetovej vojne, rovnako ako iné objekty vo verejnom priestore, podliehajú zmene, sú upravované a premiestňované. Podľa historika Juraja Babjáka najčastejšou zmenou v ideovej, ale aj estetickej funkcii pomníka padlým bolo pridanie tabule so zoznamom padlých v 2. svetovej vojne, prípadne v Slovenskom národnom povstaní.

Ilustračné foto

Chápanie pomníka sa tak zmenilo. “Stal sa symbolickým bodom zastrešujúcim pamiatku na všetkých padlých v obci, ale najmä po roku 1948 sa stal prijateľným pre režim. Na druhej strane, z hľadiska prijateľnosti, či už pre ľudácky (1939-1945) alebo komunistický režim (1948–1989), pomníky padlým nepredstavovali vážnu hrozbu, čo sa nedá povedať o legionárskych pomníkoch či napríklad sochách Milana Rastislava Štefánika,” myslí si historik.

Reklama

Vzťah komunistickej moci k pomníkom tohto typu prirovnáva k postoju k obecným kostolom alebo iným sakrálnym stavbám. “Nepodporovali ich výstavbu ani obnovu, ale keďže boli trvalou súčasťou lokálneho prostredia, nepristúpili ani k ich likvidácii. Samozrejme, existujú výnimky. V niektorých prípadoch museli z pomníkov zmiznúť isté symboly, ako bol slovenský alebo československý štátny znak, ako aj busta M. R. Štefánika. V iných prípadoch sa tak nestalo. Rovnako dochádzalo k inštalovaniu nových častí a symbolov. Tak napríklad spoločne so zoznamom padlých v 2. svetovej vojne bol na pomník v Devínskej Novej Vsi inštalovaný aj československý štátny znak z roku 1960. Po roku 1989 došlo k jeho promptnému odstráneniu. Rovnako to bolo na pomníku v Liptovskom Hrádku. Socialistický štátny znak ho ‘zdobí’ dodnes,” konkretizuje Babják.

Zaujímavé je podľa neho sledovať osudy pomníka vo Vrbovom. Bol odhalený v roku 1929 a jeho súčasťou bola busta M. R. Štefánika. Po nastolení komunistickej diktatúry vydržala na svojom mieste paradoxne až do sedemdesiatych rokov, keď došlo ku komplexnejšej prestavbe. Namiesto busty bol umiestnený pietny venček. Slovenský znak na vrchole pomníka bol prekrytý a pod ním bola umiestnená päťcípa hviezda. Roku 1990 sa mesto postaralo o kompletnú rekonštrukciu pomníka a o jeho návrat do pôvodného stavu.

Reklama

Pomník vo východoslovenskej obci Čečejovce zmenil svoj imidž tiež niekoľkokrát. Historik pripomína, že po jeho vzniku v roku 1941 bola jeho súčasťou socha svätoštefánskej koruny. “Tá však musela byť po roku 1948 nahradená červenou kovovou hviezdou. Koruna však nebola zničená, obyvatelia ju desaťročia ukrývali zakopanú kdesi v chotári obce, aby ju po roku 1990 znovu inštalovali na pôvodnom mieste, dodáva Babják.

K zmenám výzoru pomníkov dochádzalo aj pri prestavbe verejných priestranstiev, respektíve budovaní iných verejných objektov, teda z iných ako ideologických dôvodov. Napríklad pomník padlým v Malackách krátko po 2. svetovej vojne zmenil podstavec a bol k nemu pridaný nízky kovový plôtik spoločne s tabuľou padlých v SNP. Rovnako sa zmenilo celkové zasadenie do urbanistického prostredia. Pôvodne bol tento pomník zasadený do stredu Námestia padlých, čo akoby znásobovalo jeho význam. Po zmene celého priestoru, zbúraní niektorých budov a výstavbe novej administratívnej budovy podniku Nafta sa pomník presunul na okraj hlavnej cesty, čím zaniklo celé námestie, prakticky z centra diania. Historik poukazuje na skutočnosť, že po roku 1990 bola tabuľa s menami padlých v Slovenskom národnom povstaní odstránená.

V inom prípade došlo k viacnásobnej zmene miesta pomníka. Pomník padlým v Budatíne, dnes súčasť Žiliny, bol pôvodne umiestnený pred kaštieľom. Po zbúraní kaštieľa, v dôsledku stavby diaľničného privádzača, bol pomník, už časom poškodený, presunutý do depozitu. Po dostavbe cesty ho finálne umiestnili na pôvodné miesto, oproti relatívne novej jazdeckej soche Jozefa Miloslava Hurbana.

Svoju polohu menil aj známy pomník padlým v Giraltovciach, odhalený ešte počas vojny, a to 25. augusta 1918. Historik poznamenáva, že mal symbolizovať porážku Rusov pri bojoch v Karpatoch roku 1915. Socha leva bola pôvodne orientovaná na východ, respektíve na severovýchod, teda „proti Rusku“. Po vzniku Československej republiky bola táto najznámejšia pamiatka Giraltoviec otočená o stoosemdesiat stupňov, tak aby bol lev otočený proti ‘novému nepriateľovi’, smerom k Maďarsku.

Počas bojových akcií 2. svetovej vojny a Slovenského národného povstania došlo k poškodeniu niektorých pomníkov. Napríklad socha pomníka padlým v Hliníku nad Hronom bola zasiahnutá delostreleckým granátom. Prechod frontu poškodil aj pomník v Dvoroch nad Žitavou, no obyvatelia ho z peňazí z verejnej zbierky rýchlo opravili.

Reklama

V súčasnosti dochádza k reštaurovaniu pomníkov vo viacerých obciach na Slovensku. Je to najmä z dôvodu obnovy pamätihodností lokálneho prostredia obce, a tým aj podpory turistického ruchu, uzatvára Babják.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali