August 68: Kaliňák hovorí o hrdinoch, Bugár o prekrúcaní historických faktov, Žitňanská o agresii. Hrnko dodal, že mnoho už prebolelo

August 68: Kaliňák hovorí o hrdinoch, Bugár o prekrúcaní historických faktov, Žitňanská o agresii. Hrnko dodal, že mnoho už prebolelo

Bratislava 21. augusta 2018 (HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš)

 

K dnešnému výročiu 50 rokov od okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy sa na sociálnych médiách vyjadrili aj niektorí vládni politici.

Na snímke bývalý minister vnútra SR Robert Kaliňák

Bývalý minister vnútra a dnes poslanec parlamentu za Smer–SD Róbert Kaliňák pripomenul, že od 21. augusta 1968 si pripomíname už pol storočia od okupácie Československa vojskami piatich krajín Varšavskej zmluvy. “Je to čas, kedy si intenzívnejšie spomíname na obete tejto okupácie, ktorých nemožno nazvať inak ako hrdinami,” uviedol Kaliňák.

Reklama

Dodal, že v roku 2005 pripravil ešte ako opozičný poslanec návrh zákona, ktorý umožnil obetiam okupácie požiadať o finančné odškodnenie. Národná rada SR tento návrh schválila a vďaka nemu bolo do konca roku 2008 odškodnených 162 obetí. “Som rád, že som mohol aspoň malým dielom pomôcť zmierniť následky rodinných tragédií spôsobených okupáciou. Na týchto hrdinov nesmieme nikdy zabudnúť, česť ich pamiatke.”

 

Reklama

 

Bugár hovorí o prekrúcaní historických faktov

Líder vládneho Mosta-Híd a kandidát na prezidenta SR Béla Bugár k výročiu dodal, že invázia vojsk Varšavskej zmluvy do Československa “pochovala boj o slobodnejšiu spoločnosť a spečatila osud krajiny na dlhé desaťročia. Nielen v období medzi nočným prepadom a odchodom posledného nevítaného sovietskeho vojaka, normalizácia má ďalekosiahle následky.”

Ruská federácia podľa neho dodnes ospravedlňuje náš prepad, ktorú nepovažuje za okupáciu. Ruské médiá spojené so štátnymi inštitúciami aj po desaťročiach hovoria o bratskej pomoci. Nemôžeme si dovoliť si to nevšimnúť. Falšovanie dejín a prekrúcanie historických faktov sa nedá ospravedlniť a má vplyv na naše vzťahy s touto krajinou.”

Reklama

 

 

Hrnko spomínal

Na situáciu spred 50 rokov si zaspomínal aj predstaviteľ vládnej SNS Anton Hrnko, ktorý na Facebooku opísal, ako s rodinou prežíval leto 1968. Uviedol, ako vnímal celú zmenu politicko-spoločenskej situácie v Československu.

Reklama

“Boli sme trochu zmätení, lebo o okupácii sme vedeli z rozhlasu i z preletov lietadiel, avšak do Žiliny akosi Sovieti neprichádzali. Až o 16.30 prišiel prvý tank do Budatína. Prešiel obcou a pri Kysuci na ceste do Brodna zastal. Odkrytá hlaveň, ťažký guľomet s pásmi plnými ostrých nábojov vzbudzovali rešpekt. Tam sme ho obkľúčili a posádke sme sa snažili vysvetliť, že u nás žiadna kontrarevolúcia nie je. Myslím si, že boli viac vydesení ako my.”

Dodal, že v Žiline sa nič mimoriadne neudialo. Už podvečer sa predstavitelia mesta dohodli s veliteľom okupačných vojsk, že sa sústredia na námestí pred Domom odborov (na mieste stojí dnes obludný žilinský Aupark). “Už večer mali hlavne kanónov i guľomety zaplachtované. Rodeo začalo však po 22.00, keď sa tanky dali do pohybu a až do úsvitu rolovali po Veľkej okružnej. Toto zopakovali ešte po ďalšie dve noci, takže okolité obyvateľstvo malo z toho určite „veľkú zábavu“.”

“Najhroznejší zážitok bol asi na druhý deň okupácie, keď sa okupačným mocnostiam podarilo úplne vyradiť rozhlas po drôte a televízne vysielanie. Nemusím hovoriť, že všetci sme mali uši na prijímačoch, aby sme boli čo najlepšie informovaní. A zrazu nič. Ticho. To ticho doslova revalo a až do obnovenia vysielania sme boli úplne bezradní. Totiž väčšina obyvateľov žiaden iný komunikačný kanál nemalo. Rozhlas po drôte odišiel spolu s komunistickým režimom, ale myslím si, že to bol vynikajúci masovokomunikačný prostriedok.

A ešte, aby to nebolo také smutné, jeden zábavný zážitok. Po upokojení situácie a po podpísaní dohody o „dočasnom“ pobyte sovietskych vojsk na území ČSSR nastalo veľké presúvanie sovietskych vojsk do určených posádok. Niekedy v septembri alebo októbri 1968 zrazu zastala obrovská kolóna sovietskych zilov a iných vojenských dopravných prostriedkov na nadjazde nad železnicou v Budatíne. Čelo kolóny stálo hneď nad železnicou a chvost možno že aj pri Strečne. Boli bezradní. Počas augustových dní boli všetky smerové tabule buď odstránené alebo preorientované. Ako chlapci sme hneď obklopili vojenskú techniku i pritmolili sme sa k štábu, ktorého členovia bezradne čumeli do mapy. Kde je Budča, pýtali sa nás zúfalo. My, nepoznajúc nič iné len Bytču sme si mysleli, že majú zmätok medzi azbukou a latinkou tak sme ich smerovali do Bytče. Dokonca som im to ukazoval na mape: Tu, tu presne je Bytča. Ale im sa to nepozdávalo. Trvalo im hádam pol dňa, kým konečne otočili kolónu a vracali sa späť k Strečnu. No a ja som sa dozvedel, že existuje aj Budča až ako vysokoškolák, keď sme z Budče splavovali Hron. Aj taký bol rok 1968.”

Hrnko ďalej napísal, že s odstupom času mnoho prebolelo. “Našej rodiny sa udalosti roku 1968 priamo nedotkli. Len moja mama to stoicky okomentovala, že teraz sme mali iba Dubčeka a ako to s nimi, teda s našimi mocipánmi zamávalo. Raz príde aj Dub a potom uvidia. Žiaľ, Dub ešte neprišiel a nie je ani na obzore.”

 

 

Snaha celej generácie

Premiér Peter Pellegrini v blogu na hospodárskych novinách uviedol, že išlo o snahu celej generácie žiť v slobodnej spoločnosti a slobodne sa rozvíjať.”

Reklama

Podľa Pellegriniho august 1968 patrí medzi tie historické udalosti, ktoré je nutné nasledujúcim generáciám pripomínať. “Tragické udalosti sa dotkli každej rodiny a v pamäti našich rodičov a starých rodičov zostanú navždy zapísané ako memento, aby sa už nikdy nič podobné nezopakovalo.”

Udalosti z augusta ’68 sú podľa neho dramatickým príbehom o nádeji malého národa postaviť sa vtedajším pravidlám geopolitického rozdelenia sveta a vytvoriť slobodnú a sociálnu spoločnosť postavenú na dôstojnom živote jednotlivca. “Sú dramatickým príbehom odhaľujúcim celý rad charakterov verejne činných ľudí, v ktorom sa idea budovania socializmu s ľudskou tvárou stretla zoči-voči so zradou a s mocenským cynizmom, rešpektujúcim stanovené geopolitické siločiary” (viac v článku).

 

Žitňanská o agresii

Exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) v tejto súvislosti uviedla, že vpád okupačných tankov pred 50 rokmi bol agresiou. “Neospravedlniteľná agresia, ktorej cieľom bolo udržať tvrdú komunistickú líniu vo vtedajšom Československu. Udržať sa ju podarilo za cenu stoviek nevinných obetí počas augustových dní a za cenu perzekúcií tisícok ďalších, ktorí sa komunistickému režimu vzopreli,” uviedla.

Reklama

Podľa jej slov v súčasnosti nestojíme na prahu žiadnej dejinnej udalosti, ktorá by nás nútila postoj k augustu ’68 prehodnocovať, a o to je snaha o relativizáciu a zmenu pohľadu na “bratskú pomoc” nepochopiteľnejšia. “Jediný spôsob, ako sa vyrovnať s okupáciou a zároveň sa vyvarovať ďalšej straty suverenity, je byť na strane slobody a demokracie,” dodala.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali