Arktické ambície: Prečo Čína stavia ľadoborce?

Arktické ambície: Prečo Čína stavia ľadoborce?

Moskva 24. júla 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Wikipedia)

 

Výtlak takmer 14 tisíc ton, autonómna plavba 60 dní, deväťdesiatčlenná posádka: Čína uviedla do prevádzky prvý ľadoborec postavený v krajine, Snehový drak 2. Loď získal Ústav polárnych prieskumov. Potom, čo budú na jeseň skontrolované jeho prevádzkové vlastnosti, bude ľadoborec vyslaný k pobrežiu Antarktídy

Ilustračné foto

Snežní draci

Reklama

Zatiaľ vlastní Čína dva ľadoborce. Snehový drak 1 bol prestavaný z nákladnej lode na Ukrajine v roku 1993. V dňoch 22. júla – 2. augusta 2012 absolvoval snehový drak celkom 2894 morských míľ v rámci Severnej morskej cesty a stal sa tak prvým ľadoborcom v Číne, ktorému sa podarilo zdolať túto trasu.

Plavba sa konala v rámci veľkej arktickej výpravy, ktorá trvala 90 dní. Čínski vedci vtedy preskúmali stav vôd v regióne. Snehový drak bol dvakrát zásadne modernizovaný. Loď dostala nový motor a ponorný prístroj. V prevádzke má zostať do roku 2030.

Reklama

Podľa dostupných informácií je Snehový drak 2 o niečo menší ako jeho predchodca. Dĺžka trupu je 122,5 metra a jeho šírka 22,3 metra. Dieselový pohon mu umožňuje vyvinúť rýchlosť až 15 uzlov na otvorenej vode a tri uzly pri lámaní ľadov s hrúbkou 1,5 metra. Ľadoborec je vybavený moderným zariadením pre oceánografický prieskum, monitoring polárnej ľadovej vrstvy, prieskum atmosférických a ekologických podmienok, morského dna a biologických zdrojov. Okrem toho bude ľadoborec dodávať vedecké zariadenia krajiny v arktických a antarktických oblastiach.

Aj keď Čína nie je arktickým štátom, má v severných šírkach svoje vlastné záujmy. Čínska Štátna rada vydala v januári roku 2018 prvú Bielu knihu o politike v Arktíde. V nej sa píše o zámere vytvoriť spolu s ďalšími štátmi morské obchodné trasy v rámci iniciatívy Polárny hodvábny chodník. V dokumente sa tiež uvádza, že čínske podniky sú vyzývané k účasti na rozvoji infraštruktúry týchto trás a vykonanie testovacích obchodných plavieb. Čína taktiež vyhlásila, že plánuje ťažiť v Arktíde ropu, plyn, nerastné zdroje a nefosílne druhy palív.

To vyvolalo znepokojujúcu reakciu Washingtonu. Dňa 23. mája tohto roku poradca Donalda Trumpa pre národnú bezpečnosť John Bolton uviedol, že americkí námorníci dostanú čoskoro nové ľadoborce a v Arktíde dokážu konkurovať Rusku, ale tiež čeliť “protizákonnej expanzii” ČĽR. Podľa názoru expertov však ide len o obyčajnú obvyklú propagandu a obvyklú americkú “rétoriku hrozieb”.

“Nehovoril by som o akejsi rozsiahlej čínskej expanzii v Arktíde,” vysvetlil Sputniku starší vedecký pracovník Ústavu Ďalekého východu Vasilij Kašin.

“Peking má nepochybne vlastné záujmy v tomto regióne. Číňania už investovali prostriedky do nášho projektu Jamal CNG. Teoreticky ich zaujíma Severná morská cesta ako alternatíva existujúcich trás. Avšak žiadne veľké plány na zvýšenie prítomnosti v Arktíde Čína nemá. Skutočnosť, že postavili ľadoborec o ničom nesvedčí. Polárny prieskum konajú všetky štáty s vážnymi vedeckými a morskými ambíciami. Bez staníc v Antarktíde a bez výprav do Arktídy sa nedajú skúmať zmeny klímy alebo rozvíjať rada ďalších vedeckých smerov. Prakticky všetky veľké štáty vlastnia výskumné ľadoborce: Japonsko, Francúzsko, Veľká Británia. Projekt výstavby ľadoborcov má dokonca India,” dodal.

Reklama

 

Sporný región

Zároveň však, podľa mnohých médií, do roku 2025 Čína očakáva, že až 20% zahraničného obchodu bude prechádzať cez Severnú morskú cestu. Alternatívou tejto trasy sú dlhšie dopravné tepny cez Suezský alebo Panamský prieplav. Vzdialenosť, ktorú majú preplávať lode z prístavu v Murmansku do japonskej Jokohamy cez Suezský prieplav, je 12 840 morských míľ, pričom cez Severnú morskú cestu len 5770.

Hlavným hráčom v Arktíde je aj naďalej Rusko, ktoré fakticky kontroluje Severnú morskou cestu vďaka veľkej flotile ľadoborcov. Na tejto trase má celkom štyri atómové ľadoborce: Jamal, 50 rokov Víťazstvo, Tajmyr a Vajgač. Vlastní tiež jediný atómový kontajnerový ľadoborec na svete Sevmorpuť. Je to mocná armáda, dokonca aj bez dieselových ľadoborcov.

V Pobaltských lodeniciach stavia tri ďalšie ľadoborce ​​LK-60J série 22200 s novými reaktormi RITM-200. Všetky tri už boli spustené na vodu. Prvý ľadoborec Arktika (Arktída) má byť dokončený v roku 2020, druhý, Sibir (Sibír), v roku 2021 a tretí, Ural, v roku 2022. Tieto lode budú najväčšie a najvýkonnejšie vo svojej triede. Okrem toho prebiehajú prípravy na výstavbu super výkonných ľadoborcov novej generácie projektu Lider (Líder) s reaktorom Ritmo-400.

Reklama

Pomer síl v tomto regióne, ale príliš nevyhovuje Američanom, ktorí majú len dva ľadoborce. Vlani v novembri Dvor audítorov USA vyhlásil, že je potrebné posilniť vojenskú prítomnosť v Arktíde. Odborníci daného úradu označili ruské investície do energetiky, logistiky a infraštruktúry pozdĺž Severnej morskej cesty za rizikový faktor. A zdôraznili, že sa od roku 1981 rozsah ľadu v Arktíde značne zmenšil.

“Tieto zmeny prispievajú k rastu obchodnej a ďalšej námornej činnosti v tomto regióne, čo by mohlo spolu so spormi o suverénnych právach, vyžiadať od USA zvýšenie svojej vojenskej a bezpečnostnej prítomnosti v Arktíde,” hovorilo sa v dokumente.

Ruská vláda na to reagovala novými pravidlami plavby po Severnej morskej ceste pre vojenské lode cudzích štátov. Tie teraz musia 45 dní vopred informovať Moskvu o zámere vykonať túto plavbu. Na palube vojenskej lode má byť tiež prítomný ruský kormidelník. Moskva si ponechala právo odmietnuť plavbu po Severnej morskej ceste. V prípade nepovolenej plavby môžu ruské ozbrojené sily uplatniť mimoriadne opatrenia: zatknutie, alebo dokonca likvidáciu narušiteľa.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:34

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska. Témami diskusie boli aj zlepšovanie podnikateľského prostredia, digitalizácia či podpora životného prostredia. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

15:33

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier. Rovnako odmietol aj tvrdenie, podľa ktorého zachová inštitút daňového bonusu a nepodporí zdvíhanie daní a odvodov z dôvodu pokrytia 13. dôchodkov. V piatok o tom informoval tlačový odbor rezortu práce. Vedenie KDH vo štvrtok (18. 4.) uviedlo, že tieto záväzky im umožnili podporiť zavedenie 13. dôchodku.

15:26

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v piatok privítal bezprecedentný odvetný útok Teheránu na Izrael spred takmer týždňa. Vo svojom prejave k stovkám ľudí v provincii Semnán však Raísí vôbec nespomenul explózie, ktoré v piatok hlásili z provincie Isfahán v strednej časti Iránu.

15:09

Francúzska polícia v piatok obkľúčila iránsky konzulát v Paríži a v prípade požiadavky iránskej misie je pripravená doň vstúpiť. V budove konzulátu sa údajne nachádza muž s výbušninou.

14:52

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Záujemcovia sa môžu hlásiť do 10. mája. Rezort o tom informoval na webe. Od decembra 2023 nemocnicu dočasne vedie Juraj Smatana.

14:48

Nórsky kráľ Harald V. sa vráti v pondelok po dlhšej prestávke k pracovným povinnostiam. Oznámil to v piatok nórsky kráľovský palác.

14:48

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa v pondelok 22. apríla 2024 zúčastní v Luxemburgu na zasadnutí Rady Európskej únie pre zahraničné veci (FAC). Hlavnými témami rokovania ministrov členských štátov EÚ bude situácia na Blízkom východe, v Sudáne a na Ukrajine. V tejto súvislosti sa uskutoční spoločné rokovanie šéfov rezortov diplomacií spolu s ministrami obrany členských štátov EÚ – SR bude popri Jurajovi Blanárovi zastupovať podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák.

14:47

Dubajské letisko, jedno z najrušnejších na svete, v piatok oznámilo obmedzenie počtu prichádzajúcich letov. V Spojených arabských emirátoch (SAE) naďalej pretrvávajú problémy po tohtotýždňových záplavách.

 

14:46

Rusko sústreďuje svoje hybridné útoky na Fínsko, pričom v snahe o jeho destabilizáciu využíva migráciu. Vyhlásila to v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas návštevy tejto severskej krajiny.

14:46

Spojené štáty v piatok na zasadnutí ministrov zahraničných vecí zoskupenia G7 informovali, že od Izraela dostali “na poslednú chvíľu” informácie o dronovom útoku v Iráne. Oznámil to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani. Šéf americkej diplomacie Antony Blinken sa k tomu odmietol vyjadriť.

14:37

Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu z ostrova Capri do prístavnej plošiny v talianskom Neapole. Presné okolnosti, ako vysokorýchlostný trajekt vrazil do prístavnej plošiny, neboli bezprostredne známe. Záchranári uviedli, že žiadna zo zranených osôb nie je vo vážnom stave.

14:32

Na tisícke miest po celom Česku sa v piatok koná policajná akcia s názvom Speed Marathon, ktorá sa zameriava najmä na kontrolu dodržiavania maximálnej povolenej rýchlosti. Preventívna akcia má podľa Polície ČR (PČR) prispieť k zníženiu počtu dopravných nehôd a väčšej bezpečnosti na cestách.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali