Arcibiskup Romero bude patrónom Caritasu

Arcibiskup Romero bude patrónom Caritasu

Rím-San Salvador 20. mája 2015 (HSP/KAP/Foto:TASR/AP))

 

Zavraždený salvádorský arcibiskup Oscar Romero sa má stať patrónom Caritas Internationalis, ako zastrešujúca organizácia charít oznámila v nedeľu vo Vatikáne. Romero (1917-1980), ktorý sa zasadzoval zvlášť za práva chudobných, bude v sobotu v San Salvadore blahorečený

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Len začiatkom marca prezident Caritas Internationalis, kardinál Oscar Andres Rodriguez Maradiaga, dostal cenu za obranu ľudských práv Univerzity Oscara Romera v Daytone v USA, štát Ohio. Pri prepožičiavaní ceny sa zdôraznilo, že arcibiskup Romero je jeden z ľudí, ktorí prácu charity najviac inšpirovali. V Caritas Internationalis je združených 165 národných charít. Najmladším členom je Caritas Južný Sudán.

Reklama

V San Salvadore bežia posledné prípravy blahorečenia „Monseñor Romera“, ako mučeníckeho biskupa nazývajú v jeho vlasti. Na slávnostnú omšu na námestí „El Salvador del Mundo“ sa očakáva 285 000 veriacich. Blahorečenie povedie prefekt Kongregácie pre kauzy svätých, kardinál Angelo Amato, a s ním arcibiskup Vincenzo Paglia z Vatikánu – postulátor a tým aj Romerov advokát v procese blahorečenia.

Vláda z El Salvadora pozvala všetkých prezidentov Južnej Ameriky a účasť potvrdili mnohí z nich ako aj viacerí premiéri Južnej Ameriky. Podľa ministra zahraničia Huga Martineza prídu prezidenti Rafael Correa z Ekvádora, Orlando Hernández z Hondurasu, Juan Carlos Varela z Panamy, viceprezident Helio Fallas z Kostariky, premiér Dean Barrow z Belize, ako aj delegácie z  Mexika, USA, Brazílie, Chile, Kolumbie, Nikaraguy, Uruguaja i z  Talianska. Z Venezuely účasť nepotvrdili.

Reklama

Okrem politikov prisľúbili účasť piati kardináli, 15 arcibiskupi a 60 biskupi.  

Piatok a sobotu vyhlásila vláda na žiadosť katolíckej cirkvi voľné dni, aby umožnila účasť čo najviac veriacim. Bezproblémový priebeh slávnosti má zabezpečiť viacero bezpečnostných opatrení, v nasadení bude 2000 policajtov a 1700 vojakov spolu so 45 000 členmi civilnej ochrany, hasičského zboru, červeného kríža a iných tímov. Už v piatok od 9 hod. budú pre dopravu uzavreté desiatky ulíc v centre San Salvadora.

Už v piatok popoludní sa bude konať veľká procesia od katedrály k námestiu blahorečenia, kde mnohí veriaci prenocujú na voľnom priestranstve. V mnohých častiach krajiny sa bude slávnosť prenášať na veľkoplošné obrazovky. Vatikán prenajal na celosvetový prenos dva satelity a postará sa o preklad do viacerých jazykov.

Hudobne bude svätú omšu sprevádzať zbor s členmi z celého El Salvadora. Prednesie aj zhudobnenú báseň v r. 2010 zosnulého spisovateľa Francisca Andreasa Escobara, ktorú zložil hneď po zavraždení arcibiskupa Romera.

„Pastier, ktorý si sám bol baránkom a obdivuhodným príkladom vo viere, nech Boh prijme tvoju smrť a obetu tvojej krvi,“ uvádza sa v texte. Báseň je mimoriadne aktuálna vzhľadom na súčasnú krízu krajiny, „keď strácame to najhodnotnejšie, čo máme – život,“ vyhlásil Salvador Marroquín, ktorý báseň zhudobnil a bude aj dirigovať.

Reklama

 

“Happy End” po dlhom procese

Arcibiskup Romero bol zastrelený vo veku 62 rokov 24. marca 1980 počas svätej omše v nemocenskej kaplnke neznámym mužom. Neúnavným zasadzovaním sa za práva chudobných a utláčaných pritiahol na seba nenávisť reakcionárskych kruhov. Vraždu objednal zrejme vojenský režim, jej pozadie sa nikdy dôkladne nevyšetrilo. V následnej občianskej vojne medzi bezpečnostnými silami, pravicovými eskadrónami smrti a ľavicovými gerilami prišlo do r. 1992 o život až 75 000 ľudí.

Počiatkom februára pápež František priznal Romerovi štatus mučeníka a tým otvoril cestu k jeho blahorečeniu. Proces sa začal v r. 1990 v San Salvadore a neskôr pokračoval vo Vatikáne. Viackrát bol blokovaný, pretože Romero sa zdal zúčastneným v procese podozrivý ako predstaviteľ teológie oslobodenia a okrem toho bolo treba objasniť, či bol Romero usmrtený pre jeho vieru, alebo pretože politicky stranil skupine bojujúcej proti vláde.

Benedikt XVI. však tento proces v decembri 2012 znova uvoľnil. Pápež František mu potom krátko po svojom zvolení v marci 2013 dodal nový silný impulz.

Reklama

zg

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali