Ak jete veľa ovocia a zeleniny, budete skôr zdravší a skôr sa vyhnete napríklad rakovine. Je to síce stará pravda, ktorá však do dôsledkov evidentne nezachádza. Štatistiky sa všeobecne o nižšom výskyte rakoviny u milovníkov ovocia a zeleniny hovorí síce jasne, ale prečo to tak je ?
V 80. rokoch sa vedci domnievali, že na to prišli a že za týmto vplyvom stoja vitamíny a ďalšie antioxidanty, teda látky, ktoré znižujú aktivitu agresívnych voľných radikálov (reaktívnych molekúl kyslíka a dusíka), ktoré vznikajú ako “odpad” v našich bunkách.
V praxi sa to však nepotvrdilo: keď začali fajčiari vo Veľkej Británii pod dohľadom lekárov brať vitamíny A a B, vo “vitamínovej skupine” choroby neubudli, ale dokonca skôr pribudli. Jedna štúdia bola dokonca predčasne zastavená, pretože lekári dospeli už v priebehu štúdie k názoru, že účastníkom preukázateľne škodí (u ďalšej nebol výsledok štatisticky preukazný). Predčasne skončil napríklad aj neskorší test účinkov vitamínu E a selénu proti rakovine prostaty.
Myši, fajčiari a vitamíny
Pokus so skupinou myší, ktoré boli geneticky upravené tak, aby sa u nich zvýšila pravdepodobnosť výskytu rakoviny pľúc (boli napodobeninou fajčiarov), im vedci podávali dva rôzne antioxidanty. Jedným bol vitamín E, druhým látka, ktorá sa používa u pacientov s pľúcnymi chorobami na rozpúšťanie hlienu (acetylovaná forma cysteínu čiže NAC).
Dávky vitamínu boli asi desaťnásobne vyššie oproti bežnej myšaciej strave. Ukázalo sa, že myši s antioxidantmi v strave mali viac nádorov a v priemere sa dožívali len polovice veku myší v skupine, ktorá antioxidanty nedostávala .
Ojedinelé v podobných štúdiách je, že vedci stopovali účinky antioxidantov až do buniek. Tam zistili , že tieto látky “vypínajú” gén p53. Ten je jeden z kľúčových génov pre vznik rakoviny. Po jeho objavu na konci 70. rokoch dokonca vedci dúfali, že objavili “kľúč” na liečbu rakoviny, čo bohužiaľ samozrejme nebola pravda. Gén predstavuje akúsi záchrannú brzdu, ktorá ovláda proces u tých buniek, ktoré sa zmenili na nádorové a začínajú sa nekontrolovateľne deliť. Antioxidanty jeho činnosť obmedzujú, a tak môže rakovina vzniknúť jednoduchšie.
A čo z toho ?
Vedci teda odporúčajú, aby sa skupiny so zvýšeným výskytom rakoviny (ako sú práve fajčiari) vyhýbali vitamínom a ďalším antioxidačným doplnkom. Ale všeobecne je nutné povedať, že na jednej zvieracej štúdii nemožno zakladať odporúčania pre človeka. V tejto chvíli teda nemožno povedať, že” vitamíny vám vypnú gén dôležitý pre ochranu proti rakovine”. Svetový obrat predaja doplnkov stravy s antioxidačnými účinkami dosahuje podľa dostupných odhadov približne 40-50 miliárd dolárov. Zhruba polovica sa realizuje v USA, kde doplnky berie 35-55 percent dospelých . Predaj aj v posledných rokoch stále rastie. Aj napriek tomu, že stále pribúda informácií, ktoré naznačujú, že vo väčšine prípadov ide o vyhadzovanie peňazí z okna a v niektorých prípadoch je to evidentne dokonca nebezpečné. Podľa decembrového vydania názorového úvodníka lekárskeho časopisu Annals of Internal Medicine sa niesol výrečný titulok “Už toho bolo dosť: prestaňte vyhadzovať peniaze za vitamíny a minerálne doplnky” (článok je celý dostupný tu).
Článok sumarizuje výsledky veľkých analýz dostupných klinických štúdií a dochádza k záveru, že antioxidačné doplnky sú dvojakého druhu : škodlivé a tie, ktoré neprospievajú. Nebezpečné sú zrejme beta karotén (z neho telo vyrába vit. A), vitamín E a zrejme aj vysoké dávky vitamínu A. Zvyšok zrejme patrí do druhej skupiny. Nie je vylúčené, že majú nejaký vplyv na zdravie, napríklad aj prospešný, ale zrejme je tak malý, že sa ho v štatistickom šumu veľkých štúdií nepodarilo zaznamenať .
jf