“Anjelik z Berck” – mŕtve dieťaťko, ktoré úradne neexistovalo

“Anjelik z Berck” – mŕtve dieťaťko, ktoré úradne neexistovalo

Paríž 5. decembra (HSP/Foto:blackbluedog.com)

 

V dnešnom svete, kde je násilie aspoň virtuálne všadeprítomné a kde sa už ani nepozastavujeme pri správach o tisíckach obetí prírodných katastrof alebo vojnových konfliktov, sa vo Francúzsku odohral príbeh, ktorý zasiahol srdcia mnohých ľudí a ktorému sa podrobne venovala väčšina médií. Príbeh, ktorý média nazvali „Anjelikom z Berck“.

Fotografie matky s dieťaťom a miesta činu

Pre skupinu lovcov kreviet v Berck sur Mer, v malom prímorskom mestečku, bolo ráno 20. novembra ako každé iné. Úlovok sa v ten deň ukazoval veľmi dobrý, keď narazili na niečo, čo pôvodne považovali za mŕtveho tuleňa. Na ich veľké zdesenie zistili, že sa dívajú na mŕtve telíčko dieťaťa zhruba vo veku jedného roka, so stopami krvi okolo nosa. „Viete, odvtedy nemôžem poriadne spať. Netrvalo to viac než tri-štyri minúty ale stále to mám pred očami“, cituje týždenník Journal de dimanche jedného z očitých svedkov. Nikto nevedel kto je to malé dievčatko, ako sa volá, nikto neohlásil zmiznutie dieťaťa, nikomu nechýbalo.

Reklama

Správa zaplnila stránky médií a všetci si kládli množstvo otázok: kto to je, ako došlo k nešťastiu, kto a kde sú rodičia dievčatka, ktoré čoskoro začali všetci volať anjelik alebo princezná z Berck.

Polícii sa podarilo nájsť náhodných svedkov a postupne zrekonštruovať, čo sa asi v ten deň odohralo. Podľa očitého svedka ho v osudný deň zastavila žena s dieťaťom v kočíku s otázkou, kde sa nachádza pláž a ďalšie svedectvo potvrdilo, že pravdepodobne tá istá žena zisťovala kedy nastane príliv. Zistilo sa, že tá istá žena sa ubytovala aj spolu s malým dieťaťom v zariadení v blízkosti pláže, ale pri odchode už dieťa nemala pri sebe. Na otázku recepčnej, kde je maličká, odpovedala, že si po ňu prišiel jej otec. Polícia v priebehu vyšetrovania dospela k záveru, že žena pravdepodobne žije v parížskom regióne. A skutočne, na záznamoch z bezpečnostnej kamery z inkriminovaného dňa na jednej parížskej stanici sa objavila žena tlačiaca kočík s dieťaťom odpovedajúcim veku a oblečeným v rovnakej kombinéze, v akej našli telíčko. Tá istá žena figurovala na zázname z druhého dňa, ale už sa vracala sama.

Reklama

Polícia zverejnila záznamy a požiadala verejnosť o poskytnutie akýchkoľvek informácií. Všetko sa to zdalo neuveriteľné a postupne sa začala vynárať hrôzostrašná hypotéza, že žena na zázname je vlastná matka dieťaťa. Pár dní sa nedialo nič, keď polícia zrazu oznámila zatknutie ženy, ktorú bolo vidieť na kamerovom zázname. Ide o Fabienne Kabou, 36-ročnú študentku filozofie, pôvodom zo Senegalu a skutočnú matku dieťaťa. Polícia vypočula aj partnera ženy 66-ročného sochára Michel Lafon a zároveň otca dievčatka, s ktorým Fabienne žije už viac ako desať rokov. Lafon vypovedal, že nesleduje ani TV a ani noviny, takže o ničom nevedel a uspokojil sa s tvrdením Fabienne, že maličká je u starej mamy v Senegale. Polícia muža po výsluchu prepustila bez toho, aby ho u niečoho obvinila. Fabienne bola obvinená z vraždy a zjavne „rozhodená“ obhajkyňa ženy Roy-Nansion vyhlásila pre média, že jej klientka je „mladá žena s ohromujúcim psychologickým profilom“, inteligentná a kultivovane sa vyjadrujúca, ktorá si uvedomuje, čo spáchala a vyhlásila o sebe, že je „nehájiteľná“. Podľa advokátky čin spáchala v „okamihu hlbokej osamelosti, smútku a izolácie“. Otca dieťaťa ľudia z okolia hodnotili ako o veľmi milého a priateľského muža a všetci boli prekvapení tým, čo sa stalo. Podľa advokátky tehotenstvo bolo nečakané avšak Fabienne potešila na rozdiel od otca dieťaťa, na ktorom bola žena úplne finančne závislá.

Po pár dňoch vyšla najavo ďalšia neuveriteľná skutočnosť. O existencii dievčatka, ktoré medzitým dostalo meno–Adelaide- nikto nemal tušenia, ani štátne úrady, lekári, sociálna poisťovňa dokonca nemocnica, v ktorej podľa tvrdenia matky sa malo dievčatko narodiť, nemala o tejto hospitalizácii žiadne záznamy. Fabienne porodila doma a keďže dieťatko úradne neexistovalo, ani nikomu nemohlo chýbať.

Neuveriteľný príbeh a ešte neuveriteľnejšie znie motív. Fabiene vysvetlila vyšetrovateľom, že Adelaide „bola prekážkou v intímnom a umeleckom vzťahu páru“ a poukazovala na „ťažkosti ktorým musela čeliť pri každodennej starostlivosti o dieťa, ktorá sú málo zlučiteľné s partnerským životom.“ Podľa denníka Le Parisien sa podobne vyjadrila aj staršia umelcova dcéra z predchádzajúceho vzťahu: “Môj otec nikdy neuznal ani neadoptoval toto dievčatko. Možno že ho splodil, ale nič viac. Toto dieťa nemalo otca.“ O Fabienne sa vyjadrila ako o „prefektnej žene, veľmi elegantnej a s dobrým vzdelaním.“

Predstava dievčatka, ako ho matka posledný raz objala v náručí (podľa vyjadrenie Fabienne) a nechala v noci a v zime opustené na pláži napospas vlnám dojala mnoho Francúzov. Cez víkend sa v Berck sur Mer konal tradičný „biely pochod“, ktorým Francúzi vyjadrujú smútok a solidaritu. V studenom veternom počasí sa na pochode zúčastnilo cca 600 ľudí rôzneho veku, tichý a dojímavý sprievod vyšiel z kostola Note- Dame-des –Sables a končil na osudnej pláži . Ľudia kládli biele kvety a plyšové hračky na miesto kde maličkú našli. Niektorí plakali, iní sa modlili. Týždenník Journal de dimanche cituje jednu z organizátoriek pochodu: “Aby neodchádzala osamelá srdcom, my budeme jej rodina.“

Katarína Hanzlíková, Paríž

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali