Amerika chystá pre Čínu značný trest

Amerika chystá pre Čínu značný trest

Washington 1. októbra 2019 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Ng Han Guan)

 

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa chystá pre Peking značnú finančnú exekúciu. Len samotná správa o nej viedla k pádu cien akcií popredných čínskych spoločností o miliardy dolárov. Avšak, po tom, čo panika trochu utíchla, si experti z celého sveta kladú otázku či samotné USA neutrpia viac ako Čína?

Ilustračné foto

Podstatu týchto plánov sa pokúsila vysvetliť agentúra Reuters:

Reklama

Administratíva prezidenta Donalda Trumpa zvažuje, ako oznámili v piatok tri informované osoby, možnosť delistingu (stiahnutia emisných akcií z trhu, pozn. red.) čínskych spoločností z amerických akciových trhov, čo spôsobí radikálnu eskaláciu obchodného napätia medzi USA a Čínou. Podľa dvoch informátorov sa tento krok stať súčasťou širšieho úsilia na obmedzenie amerických investícií do čínskych spoločností.

Následky tejto informácie na seba, ale nenechali dlho čakať: cenné papiere čínskych spoločností, ktoré sa predávajú v USA, začali klesať. Akcie giganta elektronického obchodu Alibaba (majiteľa známeho nákupného webu AliExpress) klesli o viac ako 5% a za jeden deň zmarili viac ako 20 miliárd dolárov trhovej kapitalizácie.

Reklama

Analogické pády zaznamenali aj pri akciách iných známych spoločností: cenné papiere JD.com klesli o takmer 6% a Baidu o 3,67%. Nejde, ale ani tak o desiatky miliárd dolárov, stratených v trhovej kapitalizácii, ako o to, že v prípade realizácie týchto agresívnych plánov, o ktorých hovoria zdroje amerických agentúr Reuters a Bloomberg, chcú USA urobiť s čínskou ekonomikou to isté, čo sa pokúsili urobiť s tou ruskou po roku 2014. Navyše bez zavedenia akéhokoľvek analógu krymských sankcií, skrátka len tak. Aj keď je možné, že ako politická maska sa použijú isté obmedzenia za potláčanie demokratických protestov v Hongkongu.

Zdôrazňujeme, že plán, o ktorom informujú médiá, predpokladá zasadenie dvoch rán čínskemu biznisu a celej ekonomike. Ide o zámer pripraviť spoločnosti o možnosť požičať si peniaze (vydaním dlhopisov) od amerických investorov a o získanie akciového kapitálu (cez IPO alebo listing) pre americké akciové trhy. Skutočne to pripomína protiruské opatrenie z minulých rokov. Rozdiel spočíva len v tom, že sa tie ruské korporácie snažili zadusiť pomocou skomplikovania prístupu k zahraničným bankovým úverom a predaja dlhopisov, kdežto tie čínske trestajú s pomocou obligácií a akcií na amerických burzách, pretože práve to je jedným z ich hlavných spôsobov získavania devízových prostriedkov.

Okrem nedobrovoľného delistingu sa hovorí tiež o plánoch obmedzenia investícií amerických spoločností, fondov (obzvlášť tých penzijných) a ďalších investorov do čínskych firiem na úrovni regulátora. To je potrebné preto, aby si, napríklad investičný fond, pripravený o možnosť nákupu akcií rýchlo rastúcich a atraktívnych spoločností na Newyorskej burze, neotvoril bankové konto v Hongkongu alebo Frankfurte a nekúpil tam zakázané akcie.

Takéto radikálne opatrenia súvisia zrejme s vážnym škandálom, (ktorý si nevšimli mainstreamové médiá), ktorý vypukol potom, čo vyplávalo na povrch, že americký štátny dôchodkový fond, ktorý má na starosti vojenské a veteránske penzie, investuje peniaze do čínskych spoločností. Pričom minimálne proti trom z týchto spoločností platia oficiálne americké sankcie.

Veľa takých investícií súvisí so špecifikami štruktúry dnešných finančných trhov. Najpopulárnejšiu triedu investičných fondov tvoria, takzvané pasívne fondy, ktoré si samy nevyberajú nástroje na kapitálové investície, ale investujú výhradne podľa špeciálnych indexov, tzv. košov akcií alebo dlhopisov, ktoré zodpovedajú určitým kritériám.

Reklama

Na svete existuje niekoľko renomovaných spoločností, ktoré zostavujú indexy (index provideri poskytovatelia indexov), podľa ktorých konajú fondy, disponujúce biliónmi dolárov. Akonáhle jedna z nich (MSCI, S & P Dow Jones Indices, FTSE a pod.) zaradí do svojich indexov nejaké cenné papiere, investičné fondy ich ihneď kupujú, pretože povinné tak urobiť podľa vlastných pravidiel.

Akonáhle sa čínske akcie alebo dlhopisy konkrétnych spoločností stanú dosť atraktívne a likvidné, zaradia sa do indexov a zaoceánske (i internacionálne) investičné fondy sú povinné ich kúpiť, čo určite naštve administratívu Donalda Trumpa. A práve za účelom zablokovania tohto mechanizmu chystá Washington, ak budeme veriť médiám, regulačné obmedzenia pre americké investície do čínskych cenných papierov. Pravdepodobne sa budú vzťahovať aj na investičné fondy a spoločnosti, ktoré zostavujú indexy pre investície.

Odhad celkovej kapitalizácie 156 čínskych spoločností, ktoré obchodujú na amerických burzách, je približne 1,2 bilióna dolárov. Podľa odhadu bývalého šéfa oddelenia makroekonomickej analýzy banky Societe General, Laurenca McDonalda, celkový “stratený dopyt v prípade vylúčenia príslušných papierov z indexu Bloomberg Barclays Credit Index a indexov spoločnosti MSCI činiť 1,6 bilióna dolárov za 4 roky.

 

Môže sa teda zdať, že Trumpov tím predsa len objavil zraniteľné miesto čínskej ekonomiky, ktorému môže zasadiť nanajvýš bolestivú ranu, a to bez osobitného rizika pre USA. To však, ale nie je tak úplne pravda, pretože škody nebudú zďaleka jednostranné.

Americkí (ba i európski) investori nevolia čínske finančné nástroje z lásky k Pekingu ani z dobrej vôle. V situácii negatívnych úrokových sadzieb v a veľmi nízkych sadzieb v USA (pričom Trump žiada zavedenie negatívnych sadzieb tiež pre dolár) sa výnosné investície, zvlášť pre dôchodkové fondy, dajú nájsť buď v najriskantnejších kútoch západných finančných trhov (preto sú populárne medzi investormi, takzvaných podradných dlhopisov (junk bonds) spoločností s nízkym úverovým ratingom a pochybnými vyhliadkami na navrátenie prostriedkov), alebo na takých trhoch ako je Čína alebo Rusko.

Nie náhodou sa tak akcie čínskych spoločností objavili v dôchodkovom fonde amerických vojakov a v kalifornskom dôchodkovom fonde štátnych zamestnancov objavili ruské dlhopisy.

Znamená to, že nútené vlastenectvo v podaní Trumpovej administratívy bude len ťažko vítané investormi. budú hľadať (a nachádzať) varianty, ako tieto obmedzenia obísť. K najjednoduchším spôsobom patrí jednoducho nákup akcií alebo investičných podielov osobitne založených európskych alebo ázijských, (ale nie čínskych) sprostredkovateľských spoločností alebo rovnakých fondov, ktoré v sebe budú v skutočnosti skrývať, tak ako v matrioške, čínske cenné papiere.

Okrem toho, Čína určite zvolí odvetný ťah v podobe masového listingu na európskych burzách, a tiež vydá dlhopisy v eurách, frankoch alebo jüanoch, čo opäť len urýchli proces dedolarizácie svetového finančného systému a vytvorenie svetovej finančnej infraštruktúry, ktorá nebude závislá na rozmaroch Washingtonu.

Zrejme práve kvôli uvedomeniu si závažnosti vyššie uvedených následkov sa americké ministerstvo financií rozhodlo oficiálne vyhlásiť, že “zatiaľ tieto radikálne opatrenia neplánuje.

Je to tak dokonca lepšie: naši čínski partneri pochopili všetku závažnosť zámerov amerických oponentov a uvedomili si, že táto hrozba môže byť uplatnená v akúkoľvek chvíľu, čo znamená, že majú ešte aktívnejšie pracovať na dedolarizácii svetových financií. A to bude nepochybne pozitívny vývoj udalostí z hľadiska ruských ekonomických záujmov.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:00

Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO a nezaútočí na Poľsko, pobaltské štáty ani Českú republiku, ale ak Západ dodá Ukrajine stíhačky F-16, ruské sily ich zostrelia, vyhlásil v stredu večer ruský prezident Vladimir Putin.

12:47

Pakistanská polícia zadržala otca a syna po tom, čo sa na internete začalo šíriť video, na ktorom muž škrtí svoju sestru. Oznámili to vo štvrtok pakistanskí policajní predstavitelia.

12:39

Dovedna už štyri úmrtia preveruje japonská farmaceutická spoločnosť Kobayashi Pharmaceutical v súvislosti s ich možným prepojením na užitie výživových doplnkov, ktoré minulý týždeň stiahla z predaja. Prípadom sa zaoberá aj japonské ministerstvo zdravotníctva.

12:05

Jeden zo šoférov autobusu, ktorý v stredu havaroval pri nemeckom Lipsku, bol 53-ročný Slovák. V čase nehody, ktorá si vyžiadala štyri obete na životoch, však šoféroval jeho 62-ročný český kolega. Vodiči medzi obeťami nie sú.

11:50

Neďaleko pamätníka padlých vojakov Červenej armády vo Viedni vznikli dva veľké portréty nedávno zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Nasprejované sú na múre patriacemu k pozemku, ktorý vlastní šľachtická rodina bývalého a tiež už zosnulého ministra zahraničných vecí ČR Karla Schwarzenberga.

Navalny
Na snímke obraz Alexeja Navaľného na múre
11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali