Americký prezident špehuje novinárov, ktorých môže dať väzniť na neurčito len na základe podozrenia

Americký prezident špehuje novinárov, ktorých môže dať väzniť na neurčito len na základe podozrenia

New York 20. mája (NY Times/Huffington Post/TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Výkonná moc v USA sa cíti stále viac nad zákonom. Utvrdzujú ju v tom protiteroristické zákony, ktoré jej dnes umožňujú uväzniť bez rozhodnutia súdu aj amerických občanov na neurčite dlhý čas

Biely dom poprel, žeby vopred vedel o tom, že ministerstvo spravodlivosti prešetruje agentúru Associated Press. Generálny prokurátor Eric Holder bránil sledovanie novinárov tým, že údajne „agresívna akcia“ bola nevyhnutnou odpoveďou na riziko, v akom sa ocitla národná bezpečnosť.

Prezident USA Barac Obama

Len pár hodín po tom, čo AP informovala minulý týždeň o tom, že ministerstvo tajne získalo dvojmesačné telefónne záznamy novinárov, zamestnaných v agentúre, hovorca Bieleho domu Jay Carney povedal: „Nijako sme neparticipovali na rozhodnutiach v súvislosti s kriminálnym vyšetrovaním, keďže týmito sa nezávisle zaoberá ministerstvo spravodlivosti.“

Reklama

Na tlačovej konferencii generálny prokurátor Holder bránil preverovanie, a zároveň sa vyhol námietkam s tým, že skôr dal interview FBI v tejto veci a nechcel spôsobiť konflikt záujmov. CEO agentúry Gayy Pruitt odsúdil previerky ako masívny a bezprecedentný zásah do fungovania spravodajskej agentúry. Podľa neho neexistuje žiadne odôvodnenie takéhoto širokého zbierania telefonických komunikácií AP a jej reportérov.

Politicky však zodpovednosť padá na prezidenta Obamu, ktorý viedol svoju volebnú kampaň s prísľubom transparentnosti a teraz vedie administratívu, ktorá ide po novinároch. Senátor Rand Paul (R-Kentucky) naznačil, že prezident opojený mocou už nedbá ako s ňou nakladá. Obama sa pustil do vyšetrovania svojich nepriateľov po tom, čo minulý rok podpísal legislatívu umožňujúcu, aby bol zadržaný aj občan USA bez súdneho procesu a poslaný do väznice Guantanamo Bay.

Reklama

Biely dom totiž momentálne čelí súdnej žalobe, podanej novinárom Chrisom Hedges, nositeľom Pulitzerovej ceny, a ďalšími, ktorí napadli tzv. Zákon 2012 o autorizácii vo veci národnej bezpečnosti (NDAA). Podľa jej sekcie 1021 prezident môže autorizovať zatknutie amerických občanov na dobu neurčitú na základe vágne definovaného „združovania sa s teroristami“. Novinár Hedges sa preto považuje za ohrozeného zákonom NDAA, ktorý ho robí možným kandidátom na poslanie do Guantanamo Bay, pretože jeho investigatívna žurnalistická práca bežne zahŕňa komunikáciu s osobami považovanými za teroristov americkou vládou.

„Pravidelne som sa stretával s lídrami Hamasu a Islamského Džihádu v Gaze. Niekedy som navštevoval vodcov Palestínskej oslobodzovacej organizácie, vrátane Jásira Arafata a Abud Džihada, v Tunisku v čase, keď boli označovaní ako medzinárodní teroristi. Strávil som čas s Revolučnými gardami v Iráne a v severnom Iraku a juhovýchodnom Turecku som bol s bojovníkmi z Kurdskej strany práce. Všetky tieto organizácie boli alebo sú onálepkované ako teroristické organizácie vládou USA, “napísal v proteste z minulého roka.„ Večeral som s viac osobami, ako viem spočítať, ktoré táto krajina považuje za teroristov. Ja však nie som jeden z nich.“

Obamovi právnici však neúnavne bojovali za NDAA zákon, ktorého časti federálny sudca vyhlásil za protiústavné na základe žaloby novinára Hedges. Išlo o časti, ktoré umožňujú prezidentovi zadržať občana USA na neurčito len na základe podozrenia. A hoci v januári 2012 Obama podpísal prehlásenie, že kompetencie tohto zákona nebude používať voči americkým občanom, proti rozsudku súdu sa okamžite odvolal. Právnici v odvolaní argumentovali, že by bola spôsobená „nenapraviteľná škoda“ Spojeným štátom, keby prezident nemal túto neobmedzenú moc.

Pritom „otcovia zakladatelia“, ktorí stáli v pozadí Ústavy USA a Deklarácie nezávislosti, formulovali oba dokumenty tak, aby zabránili nejakej zložke štátu získať nekontrolovateľnú moc. Mnohé práva, ako aj výhradné právo vlastniť zbrane, zakotvené v Ústave USA, boli skoncipované na obranu pred tyraniou, ktorej hrozbu videli najmä zo strany vlády. Je však známe, že tak ako bývalý prezident Bush tak aj Obama podpísali zákony v rozpore s ústavou. Toto je však všeobecne problémom vo „vyspelých“ krajinách, kde sa ústavné zákony aj súdmi interpretujú „evolučne“, to znamená, že i úplne opačne ako je znenie, ale údajne podľa potrieb, ako sa najnovšie vyvinuli.

Prípad s AP však otvára oči aj tým kongresmanom, ktorí za NDAA zákon hlasovali. Predseda Kongresového výboru pre dohľad a reformu vlády Darrell Issa (R-Kalifornia) vyhlásil za rozrušujúce, že týždeň predtým, ako boli odhalené tajné vyšetrovania AP zo strany vlády, vyšlo tiež najavo, že Biely dom klamal verejnosť o útokoch v Bengházi a americký daňový úrad IRS cielene išiel po konzervatívnych Američanoch pre ich politické názory. „Američania by si mali všimnúť, že najvyšší Obamovi úradníci čoraz viac vidia seba nad zákonom a sa utvrdzujú tým, že sa nikomu nemusia zodpovedať,“ upozornil Darrell. Dokonca Demokratický predseda senátneho výboru pre súdnictvo Patrick Leahy (D-Vermont) je veľmi znepokojený týmito odhaleniami.

Reklama

Mnoho z hollywoodskej produkcie však vykresľuje vládu ako spoľahlivú inštitúciu. Aj obľúbený seriál „24“ o protiteroristických aktivitách americkej vlády a jej agenta Jacka Bauera, vysielaný po celom svete, zobrazuje prezidenta vždy ako dôveryhodného človeka, ktorý síce rozhoduje o mučení či uväznení podozrivých, ale vždy sú jeho rozhodnutia morálne a opodstatnené. Pro-vládnu propagandu budú ešte viac umocňovať aj filmy, ktoré môže podľa najnovšej legislatívy priamo financovať americká armáda. Takže po naposledy kontroverznom filme o Osama Bin-Ladinovi, kritizovanom pre rozpor s realitou a pro-vojnovú propagandu, sa môžeme spoľahnúť, že americké vládne prostriedky nenechajú verejnú mienku na náhodu.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali