Americká diplomacia musí zabudnúť na svoju arogantnosť

❚❚

Washington 12. júla 2018 (HSP/Regnum/Foto:TASR/AP-Evan Vucci)

 

Alexander Belov na portáli Regnum komentuje problémy americkej diplomacie.

Na snímke americký prezident Donald Trump

USA si za posledných 20 rokov zvykli na postavenie superveľmoci, toto obdobie sa však už skončilo. Mnohí Američania sú však stále presvedčení, že sú architektom existujúceho medzinárodného systému. Po skončení 2. svetovej vojny získali USA ohromné výhody v oblasti bezpečnosti. Obrovské vojenské možnosti posilnili americké rozhodnutie čoraz odvážnejšie zasahovať do globálnej politiky, po páde ZSSR v roku 1991 sa americké možnosti ešte viac zvýšili, dnes sme však svedkami poklesu americkej politickej hegemónie.

.

Za posledných 20 rokov sa americkí politici a diplomati nestretávali so serióznymi protivníkmi a zvykli si násilím presadzovať svoje názory – stačí si spomenúť na Juhosláviu, alebo Irak na sklonku 20. storočia. Američania zabudli používať diplomaciu a zvykli si násilím presadzovať svoje názory. To sa však už skončilo, voči Rusku a Číne takéto spôsoby neplatia. Napriek tomu  existuje stále mnoho amerických politikov presvedčených o tom, že americká diplomacia smerom k súperom musí byť tvrdá, nesmie obsahovať ústupky a súper musí pokorne plniť nereálne americké žiadosti. Pre týchto amerických “pseudoexpertov” preto ako studená sprcha pôsobilo rokovanie Trumpa so severokórejským lídrom Kim Čong Unom.

Kritici Trumpa tvrdia, že diplomatické rozhovory so severokórejským lídrom sa mali uskutočniť len v tom prípade, ak by Severná Kórea pokorne vyplnila všetky požiadavky Washingtona v otázke okamžitej denuklearizácie, výmenou za tento krok by bol prestížny samit na ktorom by Kim Čong Un mohol zbožne hľadieť na veľkého Trumpa. Inými slovami, americkí experti chceli aby Severná Kórea totálne kapitulovala a splnila všetky americké požiadavky. Amerických kritikov Trumpa rozzúrilo, že Severná Kórea nielenže nekapitulovala a Američania získali len vágne uistenia o denuklearizácii Severnej Kórei.

.

Strata reálneho vnímania u amerických politických elít proste šokuje. Presadzovanie amerického tvrdého tlaku by prehĺbilo krízu na Kórejskom polostrove a priviedlo by k eskalácii, čo je však americkým jastrabom ľahostajné. Trump dokázal zabezpečiť dôstojnú zmenu vo vzťahoch medzi Severnou Kóreu a USA. Stále ešte existujú pochybnosti o zblížení medzi týmito dvoma krajinami, pretože sú medzi nimi vážne rozdiely, samit však znížil nebezpečenstvo vojenskej konfrontácie medzi Washingtonom a Pchjongjangom.

Ale vráťme sa k pripravovanému stretnutiu medzi Putinom a Trumpom v Helsinkách. Trump môže dosiahnúť výrazný úspech, Biely dom však musí urobiť ešte väčšie zmeny vo svojích vzťahoch s Ruskom ako to bolo v prípade Severnej Kórey. Trump si musí  uvedomiť reálnosť a nereálnosť amerických požiadaviek a prejaviť takisto pripravenosť ku kompromisu a takisto urobiť viaceré ústupky.

Niektoré požiadavky Washingtonu sú absolútne nereálne. Rusko nevráti Krym a takisto Rusko nikdy nelegitimizuje americký štátny prevrat na Ukrajine, ktorý odstránil Janukovyča, takže sa do čela Ukrajiny postavila súčasná kyjevská elita, plniaca všetky americké rozkazy. Krym, kde je dislokované centrum ruskej Čiernomorskej flotily nikdy nebudú cez Ukrajincov kontrolovať Američania. Američania si budú musieť zvyknúť, že Rusko Krym nevráti, rovnako ako sa nechystá Izrael vrátiť Sýrii Golanské výšiny, alebo Turecko nevráti kontrolované územia na severnom Cypre.

Debatovať je možné o Donbase, kde napriek všetkým hysterickým obvineniam zo strany západných médíi je ruská podpora Donbasu značne obmedzená a nemožno ju označovať za inváziu. Ak by Rusko na Donbase zasahovalo, situácia by vyzerala podobne ako v Sýrii. Ukrajinské dobrovoľnícke batalióny by sa rozbité plazili po zemi, rovnako ako sa dnes plazia zvyšky  ISIS a proamerické bandy v Sýrii, pričom jednotky Donecka a Luhanska by už pravdepodobne kontrolovali ukrajinské územie až po východný breh Dnepra.

Čo sa týka Sýrie, tam je situácia takisto viac menej jasná. Kremeľ si želá, aby legitímny sýrsky prezident Bašár Asad ostal pri moci. Protiasadovské zoskupenia majú dva hlavné problémy, prvým je že ide o islamistov a druhým je, že ich vojenská sila, aj napriek podpore USA a Západu, bola vďaka úderom ruskej, sýrskej armády a Iráncov zlomená. Na druhej stranePutin sa nesnaží vytvárať nové vojenské základne v Sýrii (Hmeimmim, Tartus) a Washington môže získať od Kremľa uistenie, že účasť Ruska v Sýrii sa do budúcna za určitých predpokladov nebude rozširovať. V Sýrii teda bude musieť Trump dať Rusku záruky, že Washington nebude pokračovať v snahách o zvrhnutie Asada. Trump bude musieť stiahnuť americké jednotky zo Sýrie, kde sa Američania nachádzajú v rozpore s medzinárodným právom. Ale ak to Trump urobí, bude to jednoznačným potvrdením dôkazu, že Rusko je veľmocou na Blízkom východe, čo odmietajú pripustiť protitrumpovské elity.

.

USA budú musieť urobiť viaceré ústupky aj v európskej politike. Trump bude musieť podpísať dohodu, ktorá by USA zaväzovala odmietnuť členstvo v NATO pre Gruzínsko a Ukrajinu. Ruskí experti sú však značne skeptickí, pretože k tomuto Američania pravdepodobne nepristúpia a keby aj pristúpili, kto by im dôveroval? Američania súhlasili s tým, že NATO sa nebude rozširovať smerom na Východ, dnes však stojí NATO na ruských hraniciach a Američania klamali, rovnako ako klamali v otázke existencie irackých zbraní hromadného ničenia. Predchádzajúce vlny rozširovania NATO smerom k Rusku boli kľúčovým faktorom pre zhoršovanie vzťahov medzi Ruskom a Západom, Západ sa musí vzdať tejto provokácie. Takisto sa musia skončiť vojenské cvičenia NATO vo východnej Európe a v Čiernom mori. Na oplátku môžu Američania od Ruska požadovať, aby Rusko zastavilo svoje akcie v Kaliningrade, kde pri cvičeniach raketových vojsk Rusi trénujú  útoky s raketami, schopnými niesť jadrové nosiče na významné centrá štátov NATO v Európe.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali