Ako môže teória slabého domina viesť ku katastrofe

Ako môže teória slabého domina viesť ku katastrofe

Taiwan 2.februára 2023 (HSP/responsiblestatecraft/Foto:TASR/AP-Jose Luis Magana)

 

Nie, osud Tchaj-pej a legitimita celého povojnového medzinárodného systému nezávisí od výsledku dnešnej vojny, píše Mark Episkopos pre Responsible Statecraft

Kevin McCarthy
Na snímke republikán Kevin McCarthy

“Ak ľudia definujú situácie ako skutočné, sú skutočné aj vo svojich dôsledkoch,” napísal sociológ W. I. Thomas. Výstižne pomenovaný Thomasov teorém, sformulovaný začiatkom 20. storočia, odráža jedno z neustálych nebezpečenstiev štátnického riadenia a je veľmi dôležitý pre prebiehajúce debaty o stratégii Washingtonu na Ukrajine, keďže vojna sa ťahá už dvanásty mesiac.

Reklama

Senátori Lindsey Graham, Richard Blumenthal a Sheldon Whitehouse pricestovali začiatkom januára do Kyjeva, aby prisľúbili pokračujúcu podporu USA Ukrajine. “Predseda Kevin McCarthy povedal, že žiadne bianko šeky. To mi dáva zmysel. Nežiadame o nevyplnený šek. Ja nie,” povedal Graham. “Žiadam o vojenskú pomoc na dosiahnutie cieľa vyhnať ruských útočníkov z Ukrajiny. Ak sa to Putinovi podarí, pôjde o Taiwan. Ak bude Putin na Ukrajine úspešný a nebude stíhaný podľa medzinárodného práva, všetko, čo sme povedali od druhej svetovej vojny, sa stane žartom.”

Od výsledku vojny na Ukrajine závisí nielen osud Taiwanu, ale aj legitimita celého povojnového medzinárodného systému, tvrdia niektorí západní predstavitelia a politici. V konflikte “nejde len o prežitie Ukrajiny, ale aj o bezpečnosť USA a budúcnosť demokracie v 21. storočí,” napísal koncom minulého roka na Twitteri bývalý predstaviteľ Rady národnej bezpečnosti Alexander Vindman. “Úspech Ukrajiny varuje pred budúcou autoritárskou agresiou. Zatiaľ čo úspech Ruska manifestuje svet, v ktorom veľké štáty lovia menšie štáty.”

Reklama

To, čo sa deje na Ukrajine, nie je nič menšie ako referendum o životaschopnosti demokracie na celom svete; Spojené štáty preto musia urobiť všetko, čo je potrebné, a to tak dlho, ako to bude potrebné, aby podporili vec Kyjeva.

Tento diskurz globálneho boja za demokraciu sa stal prostriedkom na dosiahnutie konsenzu medzi oboma stranami v súvislosti s ukrajinskou politikou Bidenovej administratívy – republikáni, ktorí by inak boli skeptickí voči angažovaniu sa vo východnej Európe, sú presvedčení lákavou ponukou, že pomoc Ukrajine znamená zadržiavanie Číny proti Taiwanu. Je tu len jeden problém: nie je to pravda. Analógia Ukrajina – Taiwan je empiricky nepodložená a koncepčne chybná. Je to reštart zle koncipovanej teórie domina z čias studenej vojny a hrozí, že ak sa dôkladne nerozptýli, umožní podobné katastrofické omyly.

V jadre analógia ponúka kauzálny mechanizmus na hodnotenie výsledkov a zámerov: hovorí sa nám, že Putinov “úspech” na Ukrajine vyvolá čínsku inváziu na Taiwan. Neexistujú však žiadne dôkazy o tom, že by sa čínsky vodca Si Ťin-pching a vysokí predstavitelia ČKS riadili takýmto myslením, a ani nemajú dôvod sa ním riadiť. Jednou z hlavných čínskych úvah v súvislosti so scenárom invázie na Taiwan je rovnováha síl v regióne. Súčasná a potenciálna vojenská pomoc USA Taiwanu, ako aj miestna prítomnosť amerických síl a ich potenciálna intervencia sú už zapracované do čínskych výpočtov.

Väčšia pomoc USA pre Kyjev neznamená väčšiu pomoc pre Tchaj-pej alebo silnejšie postavenie amerických síl vo východnej Ázii. Prečo by ČKS mala svoje vojenské plány zakladať na vývoji v úplne nesúvisiacom priestore vzdialenom tisíce kilometrov, namiesto toho, aby jednoducho vychádzala z faktov na mieste?

V skutočnosti sa čínska analýza rizík a prínosov v prípade nepredvídaných udalostí na Taiwane úplne líši od okolností, ktoré viedli k vojne na Ukrajine. Bidenova administratíva v období pred ruskou inváziou výslovne a opakovane vyhlásila, že na Ukrajine nebude nasadzovať vojenské topánky a namiesto toho sa bude snažiť uložiť Moskve náklady prostredníctvom kombinácie sankcií a vojenskej pomoci. To je v príkrom rozpore s dlhodobou politikou strategickej nejednoznačnosti Washingtonu, podľa ktorej USA môžu (ale nemusia) vojensky zasiahnuť na obranu Taiwanu pred čínskym útokom.

Reklama

Washingtonu nič nebráni v tom, aby si na Taiwane zachoval dôveryhodnú odstrašujúcu silu, ktorú podporuje dôsledné úsilie americkej armády o posilnenie svojej prítomnosti v regióne, a to bez ohľadu na to, ako sa konflikt na Ukrajine vyvinie v nadchádzajúcom roku.

Je nielen možné, ale aj potrebné sledovať dva samostatné súbory politických cieľov vo vzťahu k Ukrajine a Taiwanu, už len preto, že základné okolnosti, od rovnováhy síl na mieste až po vojenské a politické premenné, sú odlišné. Je možné účinne signalizovať odstrašenie na Taiwane, ako to Washington robí už desaťročia, bez toho, aby sa na Ukrajine príliš angažoval na základe nepodloženého predpokladu, že Si dychtivo očakáva ruskú kontrolu napríklad nad Bachmutom, Záporožím alebo Odesou ako nejaký druh zelenej na rozpútanie úplne nesúvisiacej vojny vo vzdialenej časti sveta.

Zdá sa, že analógia medzi Kyjevom a Tchaj-pej sa opiera menej o konkrétne dôkazy alebo porovnateľné vojenské okolnosti a viac o voľné estetické paralely. Rusko a Čína sú v tandeme vykresľované ako protivníci v širšom globálnom boji medzi autokraciou a demokraciou. Tento hodnotovo orientovaný rámec predpokladá “autokratický tábor”, ako to vyjadril bývalý generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen, ktorý koordinuje svoje kroky s cieľom poškodiť Spojené štáty a ich spojencov na celom svete. Pripisuje zámery a predpovedá výsledky výlučne podľa vopred stanovených charakteristík režimu.

Nič z toho neznamená, že Čína nikdy nemôže napadnúť Taiwan, ale naznačuje to, že rozhodnutie o tom nebude vychádzať z toho, ako sa ruské sily správajú na Ukrajine.

Neexistuje žiadna vnútorná súvislosť medzi tým, čo sa deje na Ukrajine, a tým, čo by sa mohlo stať na Taiwane. Ak však politici trvajú na tom, aby si ju predstavili, potom by táto súvislosť bola reálna vo svojich dôsledkoch, ako naznačuje spomínaný Thomasov teorém. Výsledkom by mohlo byť veľmi dobre oživenie toho istého myslenia inšpirovaného teóriou domina, ktoré urýchlilo katastrofu vo Vietname. Tým, že si Washington zviazal ruky mylným presvedčením, že čokoľvek menšie ako úplná porážka Ruska nevyhnutne povedie k tomu, že čínske vojnové lode prekročia Taiwanský prieliv, by sa mohol ocitnúť v kaši, ktorá by paradoxne znížila bezpečnosť Taiwanu tým, že by posilnila geopolitickú ruku Číny a odklonila vojenské zdroje, ktoré by mohli smerovať do Tchaj-pej.

Reklama

Je isté, že je naliehavo potrebné diskutovať o dlhodobých dôsledkoch vojny na strategický trojuholník Rusko – Čína – USA a o konkrétnych krokoch, ktoré možno podniknúť na zmiernenie pokračujúceho vzniku spoločného východného frontu proti Washingtonu a jeho spojencom. Ale upínanie sa na iluzórne spojenie medzi Ukrajinou a Taiwanom viac zamlžuje tieto dva konflikty, než odhaľuje, a len zvyšuje riziko vážneho omylu.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:24

Najmenej dve letecké spoločnosti v piatok narýchlo zmenili trasy svojich lietadiel po uzavretí iránskeho vzdušného priestoru. Irán uzavrel časť svojho vzdušného priestoru a niektoré letiská v reakcii na nočný útok, za ktorým podľa amerických médií stojí Izrael. Lietadlá boli presmerované na iné letiská alebo sa vrátili na miesto odletu.

10:11

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá.

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

09:50

Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov. Mestská rada Honolulu preto rozhodla o ich demontáži.

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

09:35

Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán.

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

09:13

Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade.

Americká veľvyslankyňa navštívila vo väzbe novinára Gershkovicha
Na snímke bilbord s podobizňou väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha
09:06

Na juhozápade Ruska sa zrútil v piatok strategický bombardér Tupolev Tu-22M3.

K nehode prišlo ráno v Stavropoľskom kraji, pričom lietadlo sa podľa ruského ministerstva obrany zrútilo po dokončení bojovej misie počas návratu na domovské letisko.

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

08:48

Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov.

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali