Ako ďaleko zájde Si, aby pomohol Putinovi?

Ako ďaleko zájde Si, aby pomohol Putinovi?

Bratislava 7. októbra 2022 (HSP/Foreignpolicy/Foto:TASR/AP-Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo)

 

V ich manželstve z rozumu sa objavili trhliny, ale obaja sú v ňom dlhodobo

Putin Pching
Na snímke čínsky prezident Si Ťin-pching (vpravo) a ruský prezident Vladimir Putin

Každý, kto bol vo vzťahu, vie, že sú dobré a menej dobré dni. Dôvera a úcta sú základom zdravých partnerských vzťahov. Ale aj transakčné a dokonca aj toxické vzťahy sa opakovane ukázali ako rovnako odolné. Niekedy aj viac. Preto manželstvo z rozumu čínskeho vodcu Si Ťin-pchinga a ruského prezidenta Vladimira Putina vydrží nie napriek nedávnym neúspechom Ruska na bojisku, ale práve vďaka nim.

Reklama

Aby sme boli spravodliví, zdá sa, že Si je znepokojený Putinovými hromadiacimi sa stratami na Ukrajine. Čínski pozorovatelia, podobne ako ich západní kolegovia, pravdepodobne očakávali, že vojna bude trvať týždne, nie mesiace. Ešte menej z nich mohlo predpovedať, že Kyjev podnikne úspešné protiútoky, ktoré zasiahnu hlboko do územia ovládaného Ruskom. Odhliadnuc od tohto vývoja je však nepravdepodobné, že by sa Si obrátil proti Putinovi.

Si je vskutku oddaný Putinovej vojne, pretože Čína môže z geopolitického hľadiska veľa získať z ruského víťazstva a potenciálne ešte viac stratiť z ruskej porážky. A čo je rovnako dôležité, Xi podporuje Putinove kroky napriek tomu, že Peking sa vydal cestou, aby sa vyhol porušeniu sankcií, ktoré by mohli poškodiť jeho hospodárstvo. Táto riziková kalkulácia by sa však prípadne mohla zmeniť, ak by Si vnímal, že Putinov režim sa začína rúcať.

Reklama

Nie je prekvapením, že ani Si, ani Putin sa minulý mesiac nezúčastnili na pohrebe kráľovnej Alžbety v Londýne ani na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku. Ich neprítomnosť bola zámerná. Obaja muži namiesto toho odcestovali do Uzbekistanu na zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS) pod vedením Pekingu. Siove a Putinove cestovné priority odrážajú ich vzájomné pohŕdanie poriadkom vedeným Západom, ktorý stelesňuje transatlantizmus, spojenectvá z čias studenej vojny a zavedené multilaterálne inštitúcie. Ich rozhodnutie tiež naznačuje ich rastúci záujem o vybudovanie alternatívnej medzinárodnej architektúry. Si a Putin sa už teraz môžu pochváliť, že ŠOS zastupuje viac ako 40 % svetovej populácie, pričom o členstvo sa usilujú ďalšie krajiny, ako napríklad Irán a dokonca aj členský štát NATO Turecko.

Ani Si, ani Putin nechcú, aby sa ŠOS stala nadnárodnou organizáciou schopnou poučovať svojich členov alebo riešiť spory. Namiesto toho mandát ŠOS, ktorý je založený na voľnej ruke, stelesňuje túžbu Číny – a v o niečo menšej miere aj Ruska – obnoviť a pretvoriť naratívy globálneho riadenia, často pod heslom spravodlivejšieho a férovejšieho multipolárneho sveta. Doteraz sa ukázalo, že tento rámec je príťažlivý pre mnohé krajiny, ako je napríklad India, ktoré sa cítia byť OSN a inými multilaterálnymi orgánmi znevažované alebo ignorované. Rastúci pôvab ŠOS dokazuje, že Si a Putin sú skutočne schopní vytvárať nové medzinárodné koalície, pretože nevyžadujú “rovnakú mienku” v západnom štýle vrátane tolerancie niektorých členov, ktorí odsudzujú ruskú inváziu na Ukrajinu a podporu Číny.

Napriek tomu ŠOS a jej agenda nie sú tým, čo na samite v Uzbekistane vzbudilo najväčšiu pozornosť. Tou bola Putinova narážka na to, že Peking má “otázky a obavy” v súvislosti s konaním Ruska na Ukrajine, čo je skryté priznanie, že Čína má pochybnosti o výkone Moskvy na bojisku. Je zrejmé, že úsilie Moskvy prekresliť hranice Európy nešlo podľa plánu. Putinovo vyhlásenie a Siove výhrady, pokiaľ sú interpretované (alebo nesprávne interpretované), však neodrážajú seizmickú čínsko-ruskú roztržku. Pravdepodobnejšie je, že signalizujú rastúcu mocenskú asymetriu medzi oboma krajinami a, čo je dôležité, že Peking si želá, aby Moskva podnikla ráznejšie kroky na víťazstvo vo vojne, nie aby ju vzdala.

Celkový objem tovaru, s ktorým sa obchodovalo medzi Čínou a Ruskom, vzrástol počas prvých ôsmich mesiacov roku 2022 v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka o 31 % na 117 miliárd USD a je na najlepšej ceste prekonať minuloročný rekord 147 miliárd USD. Podobne prudko vzrástol aj čínsky predaj polovodičov do Ruska, ako aj transfery niektorých komodít. Napriek tomu Čína odmietla ruské žiadosti o výslovnú vojenskú podporu, ako aj odmietla prijať konkrétne opatrenia, ktoré by mohli viesť k sankciám voči Číne alebo čínskym subjektom.

Medzitým rastúca závislosť Moskvy od Číny bola pre Peking finančným prínosom. Peking využil rastúcu izoláciu Ruska a zvýšil nákupy ruskej ropy s výraznou zľavou, aby uspokojil súčasný a budúci dopyt Číny. A tie transfery polovodičov? Čína začiatkom tohto roka dosiahla slušný zisk z predaja niektorých prebytočných čipov do Ruska, aj keď tieto zisky môžu byť krátkodobé po tom, ako americké ministerstvo obchodu v auguste zakázalo takýto predaj. Čína sa dokonca uchýlila k odpredaju svojho nadbytočného skvapalneného zemného plynu nakúpeného od Spojených štátov európskym krajinám, ktoré sa zúfalo snažia diverzifikovať svoje energetické zdroje, čím v podstate “podkopáva” Putinovu stratégiu vyzbrojenia Európy závislosťou od ruského plynu. Ale takéto správanie môže byť typické pre čínske obchodné zmýšľanie, v ktorom Čína vyhráva dvakrát.

Reklama

Peter Kováč

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali