Ako Andrej Danko uvoľnil priestor Andrejovi Kiskovi a Robertovi Ficovi

Ako Andrej Danko uvoľnil priestor Andrejovi Kiskovi a Robertovi Ficovi

Bratislava 4. februára 2017 (HSP/datel.sk/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Porovnanie komunikačných stratégií troch najvyšších ústavných činiteľov naznačuje, že v roku 2020 zvedú hlavný politický zápas Andrej Kiska s Robertom Ficom. Ak sa chce do hry dostať aj Andrej Danko, musí stratégiu a možno aj tím poradcov od základu prebudovať

Na snímke predseda parlamentu a SNS Andrej Danko
Na snímke predseda parlamentu a SNS Andrej Danko

Kauza kapitán Danko je natoľko banálna, že by sa jej Ďateľ.sk ani nemal venovať, pretože jeho objektív sa zameriava na širší obraz politickej reality. Avšak produkcia médií a politiky na túto tému prerástla do rozmerov, ktoré si zaslúžia komplexnejšie posúdenie.

Reklama

Pre tentoraz vybavme úlohu médií konštatovaním, že skutočne mienkotvorné médiá by kauze kapitán Danko venovali okrajový a jednorazový priestor, zvyšok by ponechali bulváru. Takmer celá slovenská žurnalistika sa však na tomto prípade doslova pasie.

 

Reklama

Premeškaná príležitosť mlčať

K politickej komunikácii patria aj patetické a expresívne gestá. Umením komunikačnej stratégie je odhadnúť správnu chvíľu a príležitosť na ich použitie a adresovať takéto posolstvo správnemu publiku. Tím, ktorý sa stará o komunikáciu Andreja Danka v tomto prípade očividne zlyhal. Vysvetľovanie rozdielov medzi povyšovaním vojakov v zálohe a v aktívnej službe je zložité a nezaujímavé. Pokúsiť sa prebiť rozvíjajúci sa škandál bozkávaním kapitánskych výložiek v priamom prenose na TA3 bolo len povestným prilievaním benzínu do ohňa. Hlboké mlčanie a zľahka povznesené ignorovanie prípadu by boli jediné adekvátne odpovede.

 

Andrej Danko: Predstavenie bez publika

Andrej Danko a jeho komunikačný tím si zvolili nevhodný čas, neadekvátnu príležitosť a nesprávne publikum. SNS dlhodobo inklinuje k armádnemu prostrediu. Z toho zrejme vychádza presvedčenie, že keď strana, tak aj väčšina populácie má ozbrojené sily v hlbokej úcte. Slovensko je malý štát, nevedie vojenské ťaženia, jeho zahraničné misie majú zväčša symbolický charakter. Aj to sú dôvody, pre ktoré si národ nevyvinul zvláštny emocionálny vzťah k armáde. Navyše v čase mieru (rozumej – Slovensko nie je účastníkom žiadneho z aktuálnych konfliktov) je bozkávanie armádnych insígnií prehnane patetické a v konečnom dôsledku smiešne.

Reklama

Na gesto bozkov neboli splnené tri základné podmienky: vhodný čas, vhodná príležitosť a vhodné publikum. V tom spočíva neúspech gesta a jeho dôsledkom je okolnosť, že Andrej Danko prišiel o nezanedbateľnú časť dôstojnosti. Kauzu kapitán Danko už nikdy neotočí vo svoj prospech. Ďalším zlyhaniam sa môže vyhnúť iba tak, že prehodnotí komunikačnú stratégiu a schopnosti tímu, ktorý sa podieľa na jej tvorbe.

 

Andrej Kiska: Iveta Radičová v nohaviciach

Prezident Andrej Kiska a jeho tím poradcov postupujú sofistikovanejšie. Dokážu odhadnúť, kedy je správna príležitosť, správny čas a zväčša adresujú komunikačné posolstvá aj správnemu publiku. Prezidentovi muži vedia, že potenciál Andreja Kisku je najsilnejší medzi voličmi súčasnej opozície, ako aj medzi tými, ktorí po tragickom skone SDKÚ nemajú komu s čistým svedomím a so skutočným nadšením odovzdať svoj hlas. Samozrejme, prezident sa usiluje oslabovať Roberta Fica a loviť v jeho revíri, ale tam je oveľa slabší. Takéto sú silné a slabé stránky jeho politickej profilácie a poradcovia pána prezidenta im veľmi dobre rozumejú. Aj preto vedia, že ak má byť Andrej Kiska v roku 2020 úspešný, musia z neho urobiť Ivetu Radičovú v nohaviciach.

Nezanedbateľnou výhodou Andreja Kisku je do veľkej miery spontánna podpora médií, ktoré zaňho a za jeho tím odvedú veľký kus práce. Keď sa nedávno objavil prieskum verejnej mienky agentúry FOCUS, že Smer klesol na 22 percent, novinári začali okamžite vytvárať paralely s upadajúcim HZDS Vladimíra Mečiara a v ich očiach sa ako náhrada automaticky javil Andrej Kiska. Polis neskôr nameral Smeru 27 percent, čo ostalo prakticky bez odozvy. Andrej Kiska, jeho poradcovia a spojenci v médiách totiž správne rozumejú komunikačným veličinám, ako sú čas, príležitosť a publikum.

Reklama

 

Robert Fico: Ako premeniť nevýhodu na výhodu

Vzájomne priateľský vzťah s médiami je silnou stránkou komunikačnej stratégie prezidenta; premiér Robert Fico sa s ním v tomto ohľade nemôže porovnávať. Kiska na tomto poli vedie nad Ficom na plnej čiare a do roku 2020 sa na tom zrejme nič nezmení. Napriek tomu nie je premiér bez šancí, pretože jeho komunikačná stratégia je založená na správnom posúdení výhod a obmedzení jeho politickej a mediálnej pozície.

Robert Fico vie, že vzhľadom na jeho obojstranne konfliktný vzťah s novinármi je nemožné, aby komunikačné posolstvá efektívne adresoval publiku prostredníctvom médií. Úlohou jeho nového komunikačného tímu je toto obmedzenie pretvoriť na výhodu, čo sa mu aj darí. Možno to znie paradoxne, ale výrok o novinároch – protislovenských prostitútkach nebol prejavom nezvládnutých emócií, ale premysleným ťahom. Robert Fico týmito slovami urobil z médií aktéra politickej hry (čo aj v skutočnosti sú) a pomenoval to, čo si veľká časť prinajmenšom jeho voličov myslí.

Výrokmi podobného druhu premiér mobilizuje svojich unavených a skľúčených voličov, ktorí si možno mysleli, že Robert Fico po prekonaní ťažkej choroby nevládze bojovať. Fakt, že si premiér práve po tejto udalosti vytvoril nový komunikačný tím, potvrdzuje, že je naspäť na scéne a že v roku 2020 chce opäť vyhrať voľby. Aj preto sa vracia k sociálnym témam, organizuje výjazdy do regiónov a obchádza médiá komunikovaním s voličmi prostredníctvom sociálnych sietí. Premiérov komunikačný tím prišiel s novým prvkom v podobe videí, ktoré sa veľmi podobajú na stratégie využívané Vladimírom Putinom a Donaldom Trumpom a pútajú pozornosť verejnosti a dokonca aj nepriateľsky naladených médií.

 

Kiska verzus Fico: Súboj idealizmu s pragmatizmom

Na strane pánov Kisku, Danka a Fica sú mnohé výhody a obmedzenia. Silnou stránkou prezidenta a premiéra je, že správne využívajú výhody a opatrne obchádzajú obmedzenia. Predseda parlamentu na rozdiel od nich túto schopnosť zatiaľ nenadobudol. A preto sa prinajmenšom dočasne vyradil z ringu o boj o reálnu moc v roku 2020.

Ak sa naplní predbežná predpoveď Ďateľ.sk a parlamentné voľby sa uskutočnia v riadnom termíne, súboj Andreja Kisku s Robertom Ficom bude súťažou medzi idealizmom a pragmatizmom. Keď na to príde, k problému idealizmu a pragmatizmu, k ich prednostiam a obmedzeniam sa ešte budeme musieť vrátiť.

Peter Tóth

Reklama

Článok pôvodne vyšiel na datel.sk

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali