Ak nudné Švajčiarsko nedokáže zachrániť svoje banky, kto to dokáže?

Ak nudné Švajčiarsko nedokáže zachrániť svoje banky, kto to dokáže?

Zurich 21. marca 2023 (HSP/politico/Foto:TASR/AP-Michael Buholzer/Keystone)

 

Akoby krajina nedotknutej horskej krajiny a pastierskej blaženosti mala byť zdrojom ďalšej finančnej krízy, píše POLITICO

Credit Suisse odmieta ponuku UBS na prevzatie ako príliš nízku
Na snímke logá švajčiarskych bánk Credit Suisse a UBS na budovách

Ach, Švajčiarsko – tá krásna krajina finančnej stability, spoľahlivosti a všetkého, čo je len trochu nudné.

Reklama

Už nie. Keďže Credit Suisse, 19. najväčší európsky veriteľ, ide ku dnu a stáva sa najdramatickejšou bankovou obeťou od finančnej krízy v roku 2008, teraz sa obávame, že sa ukáže, že je to prvé domino v reťazi, ktorá sa tiahne po celom svete.

Koniec koncov, už sme tu raz boli a nebolo to pekné.

Reklama

A ak nudné, bezpečné Švajčiarsko nedokáže zachrániť svoje banky, tak kto potom?

Aby ste pochopili, čo sa stalo, predstavte si manželstvo na strelnici. V nedeľu švajčiarske úrady prinútili poškodeného veriteľa so sídlom v Zürichu, aby sa spojil so svojím dlhoročným domácim rivalom UBS. Bol to historický krok. Dohoda za 3 miliardy švajčiarskych frankov, ktorá – aspoň na pár hodín – umožnila všetkým vydýchnuť si.

Cieľom bolo ochrániť investorov a vkladateľov a zastaviť plnú bankovú krízu. Aspoň dočasne sa to podarilo.

Ale ako zvyčajne, diabol sa skrýva v detailoch. Keď sa trhy začali zaoberať mŕtvolou Credit Suisse, začali zvoniť poplašné zvony.

“Nerobte to”

Reklama

Spôsob, akým Švajčiari štruktúrovali záchranu, mohol situáciu ešte zhoršiť.

Od krízy pred jeden a pol desaťročím sa regulačné orgány snažili zabrániť tomu, aby sa finančné inštitúcie v ťažkostiach navzájom nakazili svojimi problémami tým, že by straty znášali držitelia dlhopisov (a nie vkladatelia a v konečnom dôsledku daňoví poplatníci).

Ale aj tí, ktorí držali najrizikovejší typ dlhopisov, boli presvedčení, že sa ich to nedotkne, kým účet najskôr nezaplatia akcionári.

V prípade Credit Suisse švajčiarske regulačné orgány postavili tento bežný spôsob konania na hlavu a najprv zlikvidovali držiteľov dlhopisov – a to vyvolalo finančnú paniku v celom systéme.

“Niekoľko ľudí, ktorí mali kontakty s regulačnými orgánmi, sa ich snažilo zastaviť, aby robili tieto veci, a to presne z tohto dôvodu,” povedal pre POLITICO pod podmienkou anonymity expert na likviditu bánk z Medzinárodného menového fondu, pretože situácia je citlivá.

Reklama

Je to klasický príklad toho, ako sa nákaza môže šíriť celým systémom. Ak si investori zrazu myslia, že ich dlhopisy sú rizikovejšie ako predtým, môže to viesť k výpredaju, ktorý stlačí ceny nadol a podkope dôveru v celý systém.

Ak neočakávané vymazanie týchto dlhopisov povedie k ich rozsiahlemu preceneniu, bankám by sa mohli výrazne zvýšiť náklady na ich financovanie, čo by ešte viac prehĺbilo ich problémy, varovali bankoví analytici JP Morgan.

V snahe upokojiť nervy po švajčiarskom rozhodnutí vydala trojica európskych orgánov dohľadu – Jednotná rada pre riešenie krízových situácií, Európsky orgán pre bankovníctvo a orgán dohľadu ECB – spoločné vyhlásenie, v ktorom ubezpečila investorov, že v prípade krachu banky v EÚ by najprv utrpeli akcionári.

A Bank of England sa pridala k tejto iniciatíve. “Držitelia takýchto nástrojov by mali očakávať, že budú vystavení stratám v prípade riešenia krízovej situácie alebo platobnej neschopnosti v poradí podľa ich pozícií v tejto hierarchii,” uviedla.

Inými slovami: Prosím, nezačínajte panikáriť.

 

Rovnaké, ale iné

Kolaps Credit Suisse však vyvoláva aj vážne otázky, či bol systém taký pevný, ako si banková polícia v prvom rade myslela.

Podľa všetkých regulačných opatrení bola banka dobre kapitalizovaná a mala dostatok aktív, ktoré mohla speňažiť. To by mohlo znamenať, že pravidlá zavedené po kríze v roku 2008 nie sú také prísne, ako sa ľudia domnievali. A ak je to tak, mohli by sme sa dostať do skutočných problémov.

Ak sa dá niekde nájsť útecha, tak je to v jedinečnosti prípadu Credit Suisse. Jej problémy sa začali už dávno a majú len málo spoločného s problémami, ktoré pred dvoma týždňami položili kalifornského veriteľa Silicon Valley Bank (SVB).

Švajčiarske úrady potvrdili, že banka nebola vystavená vyšším úrokovým sadzbám tak, ako SVB, keď minulý štvrtok pristúpili k záložnému úveru vo výške 50 miliárd švajčiarskych frankov.

Reklama

Keď toto uistenie nedokázalo utlmiť paniku v cene akcií banky, trhy sa zamerali na širšie problémy s reputáciou, kultúrou a ziskovosťou banky.

Situácia sa vyostrila minulý týždeň, keď Saudi National Bank, jeden z posledných investorov Credit Suisse, ktorého čiastočne vlastní saudský štátny investičný fond, naznačil, že nie je pripravený vložiť do skupiny ďalší kapitál.

 

Špionážny škandál

Problémy Credit Suisse siahajú ešte ďalej. Pod tlakom, aby sa jej investičná banka stala ziskovou, keďže jej zvýšená regulácia pristrihla krídla, prijala v roku 2015 na pozíciu generálneho riaditeľa bývalého riaditeľa poisťovne Tidjaneho Thiama s mandátom zmeniť situáciu.

Thiamovou okamžitou reakciou bolo spustenie rozsiahleho programu reštrukturalizácie, v rámci ktorého zrušil tisíce pracovných miest, znížil náklady a zredukoval divíziu investičného bankovníctva.

Reklama

Toto úsilie však narazilo na problémy, keď divízia investičného bankovníctva mala problémy udržať krok so svojimi konkurentmi a čo je ešte horšie, zaplietla sa do série stratových škandálov vrátane straty 5,5 miliardy dolárov súvisiacej s krachom hedžového fondu Archegos.

Škandál so špionážou, pri ktorej banka sledovala svojich vlastných zamestnancov, prinútil výkonného riaditeľa odísť.

Predstavenstvo Credit Suisse sa obrátilo na Thomasa Gottsteina, aby sa stal generálnym riaditeľom. Ten prisľúbil, že bude pokračovať v Thiamovom úsilí o reštrukturalizáciu banky, ale priznal, že je potrebné urobiť viac pre riešenie hlboko zakorenených kultúrnych problémov.

V roku 2021 ňou otriasla angažovanosť v skrachovanej finančnej spoločnosti Greensill Capital. Banka bola opäť nútená vykonať rozsiahle odpisy a Gottstein musel odísť.

V roku 2022 bol pod vedením posledného generálneho riaditeľa banky Ulricha Körnera predstavený nový plán, ktorý zahŕňal ďalšie škrty v divízii investičného bankovníctva, ako aj opätovné zameranie sa na správu majetku a ďalšie kľúčové činnosti. Banka sa tiež zaviazala prijať opatrenia na riešenie svojej kultúry a postupov riadenia rizík v snahe zabrániť budúcim škandálom.

Reklama

Začiatok vojny na Ukrajine a uvalenie sankcií však obmedzili jej schopnosť uspokojovať potreby niektorých najbohatších klientov v oblasti správy majetku.

Plány na vyčlenenie investičnej divízie skupiny pod oživenú značku Credit Suisse First Boston pôsobiacu v New Yorku sa vo februári dostali do slepej uličky, keď sa ukázalo, že banka bude mať problém nájsť investora, ktorý by túto operáciu financoval, a to z dôvodu obáv, ako by sa v prípade zlyhania celej skupiny zoradili veritelia.

Keď už banka nemala žiadnu ďalšiu šancu, zdalo sa, že krach je len otázkou času.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali