Aj v USA už pochopili, že lietadlové lode sú v dnešných časoch iba plávajúce cintoríny

❚❚

Washington 7. apríla 2024 (HSP/The Nationale Interest/Foto:Telegram)

 

Rozširovanie nových obranných systémov A2/D2 predznamenáva prielom vo vojenskej stratégii USA, píše Brandon J. Weichert pre The Nationale Interest

Gerald Ford
Na snímke americká lietadlová loď Gerald Ford

Tieto lacné, ale účinné obranné systémy oslabujú užitočnosť drahých útočných platforiem, ako sú lietadlové lode, a robia ich nepoužiteľnými a zraniteľnými.

.

Úpadok “momentu unipolárnej dominancie” USA a šírenie systémov na obmedzenie prístupu a manévrovania a systémov na zamedzenie prístupu a manévrovania (A2/AD) predznamenávajú prielom pre vojenskú stratégiu USA. Tieto lacné, ale účinné obranné prostriedky oslabujú užitočnosť finančne nákladných útočných platforiem USA, ako sú lietadlové lode, proti porovnateľným protivníkom.

Rozširovanie systémov obmedzenia prístupu a manévrovania (A2/AD, – hlboko posadené systémy protivzdušnej a protiraketovej obrany, ktorých úlohou je odradiť protivníka tým, že ohrozia rozmiestnenie alebo pohyb jeho síl v chránenej oblasti – poznámka InoSMI) medzi malými štátmi a neštátnymi aktérmi ešte viac sťažuje USA demonštráciu sily v globálnom meradle. Keďže aj protivníci ako Húsíovia už môžu získať prístup k takýmto technológiám prostredníctvom Iránu, Číny alebo Ruska (Rusko nedodáva zbrane a vojenské vybavenie Húsíom – Foreign Media), americké námorníctvo musí inovovať – inak mu hrozí rýchle zmenšenie operačného priestoru. To zasa zdôrazňuje naliehavú potrebu vyvinúť technológie roja (swarm intelligence zahŕňa koordinované akcie veľkého počtu bezpilotných lietadiel, ktoré na seba lokálne pôsobia – poznámka red.) pre bezpilotné lietadlá, ako aj ponorky a hypersonické zbrane, aby si zachovali strategickú dôležitosť.

.

 

Nielen lietadlové lode: prispôsobenie námornej sily USA novej ére

Reči o tom, že “unipolárna dominancia” USA sa skončila, sa stali bežnými. Žiaľ, je to skutočne pravda. Elity zodpovedné za zahraničnú politiku a národnú bezpečnosť si však túto tragickú realitu ešte plne neuvedomili. A čím dlhšie sa budú správať, akoby bol ešte rok 1994, a nie 2024, tým väčšie je riziko, že americká armáda utrpí najničivejšiu porážku od bitky pri Bladensbergu v anglo-americkej vojne (v roku 1814 britský výsadok obsadil hlavné mesto USA Washington, zmocnil sa obrovskej vojnovej koristi a vypálil Kapitol, Biely dom a ďalšie pietne miesta – táto udalosť sa považuje za najväčšiu hanbu americkej armády – pozn. red.). Uvedomenie si, akú vážnu hrozbu predstavujú relatívne lacné obranné systémy, ako je obmedzenie a zamedzenie prístupu a manévrovania, pre mimoriadne drahé a zložité útočné platformy USA, je pre tvorcov americkej politiky rozhodujúcim krokom.

Čím dlhšie budú tvorcovia americkej politiky ignorovať šírenie týchto systémov, tým zraniteľnejšími sa Spojené štáty stanú.

Ako poznamenal Steven Stashwick na stránkach časopisu The Diplomat už v roku 2016, “USA už teraz platia oveľa viac za proporcionálne menej zlepšený bojový výkon a dostávajú stále menšie operačné výhody zo zvýšených vojenských investícií”. S odvolaním sa na príklad lietadlovej lode triedy Ford a stíhačky piatej generácie F-35 Stashwick navrhol, aby sa americkí stratégovia vzdali koncepcie rozhodujúceho vojenského víťazstva nad súperom porovnateľnej sily. Namiesto toho bude podľa Stashwicka stačiť jednoducho zabrániť súperovi vo víťazstve.

Je pozoruhodné, že hlavní americkí súperi (najmä Čína) natoľko zdokonalili svoju schopnosť obmedzovať a zamedzovať prístup a manévrovanie, že aj pokus o nasadenie drahých systémov, ako sú lietadlové lode, v ich dosahu by bol len mrhaním.

.

Vyvstáva teda otázka: ak USA nemôžu použiť svoj hlavný zdroj námornej sily proti porovnateľným protivníkom kvôli ich schopnosti obmedziť a odoprieť prístup a manévrovanie, kde a kedy môžu tieto prostriedky v zásade použiť?

 

Boj proti menším protivníkom

Lietadlové lode môžu byť stále užitočné v regiónoch, kde nepriatelia USA nemajú dostatočné kapacity A2/AD – ako to bolo nepretržite 79 rokov od konca druhej svetovej vojny. Problémom však je, že Čína a Rusko rýchlo rozširujú tieto systémy na menšie štáty a nadnárodné organizácie, pretože si uvedomujú, že schopnosť obmedziť a odoprieť prístup a manévrovanie výrazne zužuje možnosti americkej armády.

Vezmime si napríklad súčasnú situáciu na Blízkom východe, skutočnú pohromu svetovej lodnej dopravy. V Červenom mori a v prielive Bab el-Mandeb narastá hrozba zo strany jemenských povstalcov Húsíov.

Hoci od októbra minulého roka terorizujú lode na otvorenom mori, americké námorníctvo – napriek svojej rozsiahlej prítomnosti v regióne – sa zdráha otvorene im čeliť. Kvôli americkej váhavosti sa Húsíovia len osmeľujú a opakovane stupňujú svoje útoky, pričom sa spoliehajú na to, že americké námorníctvo nikdy nebude mať odvahu priamo reagovať na ich nekonečné provokácie.

.

Húsíovia sa osmelili natoľko, že nedávno podnikli masívny útok s použitím 21 moderných útočných bezpilotných lietadiel, ktorými zasypali neďaleké vojnové lode amerického námorníctva.

Americké lode si s húsíjskými dronmi (ktoré im poskytli Iránci, ich hlavný sponzor) poradili pomerne ľahko. Ako však krátko po tejto udalosti poznamenal môj kolega a vojenský expert, všetky tieto útoky na zariadenia amerického námorníctva sú len prieskumom bojom.

Pri každom stretnutí s americkým námorníctvom Húsíovia konfllikt vystupňujú. A v každej bitke získavajú neoceniteľné informácie o jeho obranných schopnostiach.

 

Čo ak aj Húsíovia začnú ohrozovať americké lietadlové lode a lode prvého rangu?

Pre túto malú teroristickú organizáciu by nebolo ťažké získať schopnosti na obmedzenie a zamedzenie prístupu a manévrovania prostredníctvom iránskych, čínskych alebo ruských spojencov. Tí by umožnili Húsíom operovať bezprecedentne beztrestne. A zdá sa, že americké námorníctvo je ochotné tolerovať aj tieto menšie hrozby bez účinných protiopatrení.

Ak to však neurobia, operačný priestor pre americké sily sa bude postupne zmenšovať. Najmä bude ubúdať vôd, v ktorých môžu americké lietadlové lode a lode prvého rangu operovať bez toho, aby si spôsobili škody – ako boli zvyknuté od konca studenej vojny.

Áno, vedomí si možností, ktoré ponúkajú konkurenti čínskej úrovne na obmedzenie a zamedzenie prístupu a manévrovania, sa americkí námorní velitelia budú musieť čoraz viac uspokojiť s druhoradými oblasťami záujmu. Čína a jej autoritárski spojenci však nebudú spokojní s tým, že zabránia Spojeným štátom demonštrovať silu vo svojich vlastných regiónoch.

Namiesto toho sa budú snažiť oslabiť moc USA všade. Dokonca aj také malé skupiny ako Húsíovia sa zrazu stanú dôležitými príjemcami prostriedkov na obmedzenie a zamedzenie prístupu a manévrovania.

Americké námorníctvo sa musí vážne zaoberať vývojom technológie rojov dronov, rozširovaním svojej ponorkovej flotily a vývojom hypersonických zbraňových systémov. V opačnom prípade budú mať aj Húsíovia schopnosť potopiť americké lietadlové lode – potom ich nebude možné nasadiť ani pri pobreží Jemenu.

O autorovi: Brandon Weichert je bývalý zamestnanec Kongresu a geopolitický analytik, ktorý publikoval v denníkoch The Washington Times, The American Greatness a Asia Times. Je autorom viacerých kníh.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali