Aj napriek nízkym úrokom je väčšina úspor Slovákov na bankových účtoch

Aj napriek nízkym úrokom je väčšina úspor Slovákov na bankových účtoch

Bratislava 10. septembra 2019 (SITA/HSP/Foto:Pixabay)

 

Aj keď v posledných rokoch úspory v bankách pre takmer nulové úrokové sadzby nezarábajú, väčšina úspor plynie práve na bankové účty. Ako povedal generálny riaditeľ Across Private Investments Maroš Ďurik, Slováci sú stále konzervatívni, čo ich oberá o zhodnotenie prostriedkov

Ilustračné foto

“Väčšina úspor Slovákov sa v súčasnosti znehodnocuje, keďže na bankovom účte nedokážu zarobiť ani na infláciu. Jedinou cestou ako svoje úspory ochrániť pred každodenným znehodnocovaním, je priviesť väčšiu časť obyvateľov k pravidelnému investovaniu,” komentoval pre agentúru SITA finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik.

Reklama

Za prvých šesť mesiacov tohto roka vzrástli úspory Slovákov v bankách podľa Ďurika o 1,3 mld. eur na 36,7 mld. eur. Najviac sa zvýšili peňažné prostriedky na bežných účtoch, a to o 1,2 mld. eur, čím sa ich podiel na úsporách Slovákov v bankách zvýšil na 50 %. V priemere zhodnotili Slováci za prvý polrok svoje vklady v bankách podľa Ďurika o 0,12 % pred zdanením. Reálne zhodnotenie vkladov, po zohľadnení inflácie na úrovni 2,5 % za prvých šesť mesiacov, dosiahlo takmer mínus 2,4 %. “Úročenie termínovaných vkladov nepresahuje 1,8 % ročne, aj to len pri sume vkladu nad 10 tis. eur a trvaní vkladu päť rokov,” doplnil Búlik.

Hodnota majetku v podielových fondoch vzrástla ku koncu júna na 8,4 mld. eur. Za prvý polrok podľa Ďurika zarobili Slováci v podielových fondoch v priemere 5,1 %. “Po vlaňajších mínus 3,5 % ide o slušný nárast,” povedal Ďurik. Výsledné zhodnotenie však mohlo byť podľa neho vyššie, keby boli investície Slovákov rozložené lepšie a v správnych fondoch. Najobľúbenejšími podielovými fondmi Slovákov sú totiž zmiešané fondy, ktoré za prvý polrok dosiahli slabé výsledky.

Reklama

Na základe vyše storočia vývoja finančných trhov a vývoja akcií podľa Búlika jednoznačne platí, že dlhodobo sú investície do akcií ziskové. “Samozrejme, aj v tejto oblasti existujú poklesy a rasty akciových titulov, avšak tie sa dajú limitovať pravidelným investovaním. Vtedy sa nákupná cena priemeruje a aj prípadný pokles vie byť vyvážený nasledujúcim rastom,” povedal Búlik. Výnos pri akciových podielových fondoch v priemere dlhodobo presahuje podľa Búlika 7 až 10 % ročne, pri dlhopisových fondoch sa pohybuje okolo 1 až 4 %.

Slováci od konca 90. rokov do roku 2015 akoby podľa Búlika zabudli sporiť a miera úspor klesla z 12 % príjmu o celú tretinu na 8 %. Odvtedy však úspory výrazne rastú, napríklad v rokoch 2016 až 2018 narástli o 10,7 % oproti 2,6-percentnému rastu v EÚ. Priemerná hodnota úspory na hlavu je v súčasnosti podľa Búlika 13 300 eur a pri súčasnom tempe rastu by v roku 2022 mohla dosiahnuť úroveň 18 tisíc eur. “Nízka výška finančného majetku Slovákov vytvára riziká napríklad v prípade recesie alebo prasknutia realitnej bubliny,” uviedol Ďurik.

Čo sa týka úverovania Slovákov, tak tempo zadlžovania sa podľa Ďurika spomalilo. Celkový objem úverov Slovákov v bankách dosiahol ku koncu júna 37,1 mld. eur. Po dlhých rokoch podľa Búlika kleslo tempo zadlžovania prvýkrát v decembri 2018 a odvtedy prakticky každý mesiac je nižšie tempo rastu úverov ako v predchádzajúcom roku. V posledných rokoch sa priemer rastu držal nad 12 percentami, tento rok však tempo kleslo na približne 10 %. Avšak Slováci sa stále podľa Búlika zadlžujú najrýchlejšie v eurozóne.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali