Aj krajiny s vyššou zaočkovanosťou v Európe sú v problémoch a musia sprísňovať opatrenia

Aj krajiny s vyššou zaočkovanosťou v Európe sú v problémoch a musia sprísňovať opatrenia

Bratislava 27. novembra 2021 (HSP/Foto:TASR/AP-Omar Marques/ourworldindata)

 

S jeseňou prišla aj ďalšia vlna koronavírusu. Problém má kvôli delta variantu azda každá jedna krajina. Počty nových prípadov pritom rapídne rastú aj v krajinách s vyššou mierou zaočkovanosti, ktoré ministerstvo zdravotníctva dávalo za vzor

Poľsko koronavírus
Ilustračné foto

Česká republika, Rakúsko, Belgicko, Holandsko, Dánsko, Nemecko, Francúzsko či Portugalsko. Všetky tieto krajiny majú niečo spoločné: vyššiu, v niektorých prípadoch oveľa vyššiu zaočkovanosť, ako Slovensko. Ale aj rekordné prírastky nových prípadov.

Reklama

Napriek prvotným sľubom, že vyššia zaočkovanosť je riešením, dokonca pomôže vytvoriť kolektívnu imunitu, je dnes už úplne jasné, že to tak nie je. Aj vyššie menované krajiny rovnako zápasia s novou vlnou. A aj keď mnohí argumentujú, že očkovanie zlepšuje situáciu aspoň v nemocniciach, ani tam to nevyzerá vždy ideálne.

Miera zaočkovanosti

Napríklad nárast prípadov nákazy koronavírusom a hospitalizácií v Belgicku je „vyšší než najpesimistickejšie krivky“ načrtnuté odborníkmi minulý týždeň. Uviedol to vo štvrtok belgický premiér Alexander De Croo.

Reklama

Belgicko pritom práve minulý týždeň znovu zaviedlo prísnejšie obmedzenia proti šíreniu infekcie. „Najnovšie zhromaždené údaje ukazujú, že… situácia sa za týchto niekoľko posledných dní značne zhoršila,“ napísal premiér pred piatkovým mimoriadnym zasadnutím, kde sa bude diskutovať o zavedení ďalších opatrení proti koronavírusu.

Ďalej je tu Portugalsko. Napriek tomu, že má spomedzi týchto krajín najvyššiu zaočkovanosť obyvateľstva proti ochoreniu COVID-19, necelé dva mesiace po zrušení väčšiny pandemických obmedzení opäť niektoré zavádza.

Ako uviedol premiér Antonio Costa, nedávny nárast prípadov koronavírusu prinútil tamojšiu vládu konať.  A tak od 1. decembra bude v uzavretých priestoroch v Portugalsku opäť povinné nosenie rúšok. Pri vstupe do reštaurácií, kín a hotelov bude potrebné preukázať sa digitálnym certifikátom dokazujúcim očkovanie alebo zotavenie sa z ochorenia COVID-19.

Dokonca i zaočkované osoby budú musieť mať negatívny test, aby mohli navštíviť nemocnice, domovy dôchodcov, športové podujatia, bary a diskotéky. Najnovšie poznatky totiž dokazujú, že sú taktiež prenášačmi vírusu a nie sú stopercentne chránení.

 

Reklama
Holandsko už previezlo prvých pacientov 

Situácia nie je dobrá ani v Holandsku. Krajina začala v utorok s prevozom pacientov s covidom do Nemecka, aby tak uvoľnili tlak na holandské nemocnice, ktoré pre narastajúci počet pacientov s koronavírusom začali obmedzovať poskytovanie bežnej zdravotnej starostlivosti.

Počet pacientov s COVID-19 v holandských nemocniciach  v posledných týždňoch narástol na najvyššiu úroveň od mája a očakáva sa, že bude ďalej rásť.

Graf- nárast prípadov v najzaočkovanejších krajinách Európy
Česká vláda vyhlásila núdzový stav

V Česku pre zhoršujúcu sa situáciu zaviedli vo štvrtok núdzový stav. Tamojšia vláda ho vyhlásila na 30 dní s platnosťou od polnoci zo štvrtka na piatok. Uviedol to premiér v demisii Andrej Babiš.

Okrem toho vláda pripravuje aj sprísnenie opatrení. Chystá sa tiež obmedzenie hromadných akcií. Po novom sa údajne bude môcť na športových a kultúrnych podujatiach zúčastniť maximálne 500 osôb.

Opatrenia ovplyvnia aj slávenie Vianoc. Česká vláda totiž s platnosťou od piatkového večera zakázala konanie vianočných trhov, výnimkou je predaj stromčekov a kaprov.

Reklama

Štatistiky našich susedov dlhodobo ukazujú, že nejde výhradne o pandémiu nezaočkovaných. V nemocnici totiž končia aj v značnej miera síce v priemere straší, ale zaočkovaní ľudia. Nie je výnimkou, že ochoreniu aj podľahnú.

 

Francúzsko a Dánsko ponúknu tretie očkovanie všetkým dospelým obyvateľom

Aj Francúzsko zaznamenalo znepokojujúci rast infekcií COVID-19 a v posledných dňoch dosiahli vrchol. Denné prírastky prípadov v krajine presahovali hranicu 30-tisíc.

Francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran tento týždeň uviedol, že odstup medzi druhým a tretím očkovaním skracujú zo šiestich mesiacov na päť. Francúzsko má podľa jeho slov dostatok vakcín na to, aby začalo celoštátnu kampaň s posilňujúcimi dávkami. Ako sa totiž ukázalo, účinnosť vakcíny časom klesá.

Podobne zareagovalo na súčasnú situáciu aj Dánsko. To sa pripojilo k ďalším európskym krajinám a vzhľadom na zhoršujúcu sa pandemickú situáciu ponúklo všetkým obyvateľom nad 18 rokov možnosť tretieho očkovania proti koronavírusu.

„Pokles imunity nastáva aj u osôb v mladších vekových skupinách,“ uviedol vo štvrtok dánsky zdravotnícky úrad.

Nové prípady nákazy a hospitalizácie podľa dánskych úradov pribúdajú rýchlejšie, než sa očakávalo. Dánsko už skôr ponúklo posilňovacie očkovanie starším ľuďom a zraniteľným osobám. Tretia dávka bude dostupná šesť mesiacov po absolvovaní druhého očkovania. Aj keď nie je isté, či to pomôže.

 

Najtvrdšie opatrenia prijalo Rakúsko

Najtvrdšie sa rozhodlo zakročiť Rakúsko. Po prvotnom rozhodnutí o lockdowne pre neočkovaných sa tamojšia vláda rozhodla pre razantnejšie riešenia. Po rekordnom počte nových prípadov nákazy koronavírusom nariadila plošný lockdown, ktorý sa od pondelka týka zaočkovaných aj nezaočkovaných občanov.

Ľudia nesmú opustiť svoje domovy až na niekoľko výnimiek, ako je nakupovanie základných potrieb či športovanie. Reštaurácie sú zatvorené a kultúrne podujatia boli zrušené.

Reklama

Rakúska vláda zároveň oznámila, že od 1. februára 2022 začne v krajine platiť povinnosť byť zaočkovaný proti COVID-19 pre všetkých obyvateľov. Očkovanie treťou dávkou bude možné už po štyroch mesiacoch. Tým občanom, ktorí budú aj naďalej odmietať očkovanie, budú hroziť pokuty, prípadne až trest odňatia slobody.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:35

Tunisko v sobotu našlo pri svojom pobreží telá štyroch migrantov, informovala Tuniská národná garda v súvislosti s nárastom počtu lodí s migrantmi, ktoré v posledných týždňoch smerujú z Tuniska do Talianska.

Pobrežnej stráži sa podarilo zachrániť 52 migrantov, národná garda zatkla deväť pašerákov a zhabala lode.

07:15

Rusko v noci na nedeľu opäť vystavilo Ukrajinu masívnym dronovým útokom.

Podľa ukrajinského letectva útoky zasiahli Kyjev, Vinnyckú oblasť juhozápadne od hlavného mesta, pohraničnú Sumskú oblasť na severovýchode krajiny, centrálnu Čerkaskú oblasť, a mestá na juhu Mykolajiv a Odesu.

Včera 17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

Včera 17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

Včera 17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

Včera 14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

Včera 14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

Včera 13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

Včera 13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Včera 13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali