Aféra Pegasus: Macron má nový mobil i číslo

Aféra Pegasus: Macron má nový mobil i číslo

Paríž 23. júla 2021 (TASR/HSP – John Thys, Pool Photo via AP, File)

 

Francúzsky prezident Emmanuel Macron má nový mobilný telefón i číslo pre niektoré volania. Ide o reakciu na podozrenie, že v niektorom z jeho mobilov mohol byť nainštalovaný sledovací softvér Pegasus, ktorý vyvinula izraelská spoločnosť NSO Group. Informovali o tom v noci na piatok francúzske médiá

macron telefon pegasus
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron

Macron zvolal na štvrtok zasadnutie bezpečnostnej rady štátu, po ktorom nariadil “posilnenie všetkých bezpečnostných protokolov”.

Reklama

Vo Francúzsku zistili dôkazy o pokuse o vniknutie do mobilného zariadenia bývalého ministra životného prostredia Francoisa de Rugyho, ktorý je Macronovým blízkym spolupracovníkom. De Rugy v utorok vyzval Maroko – odkiaľ údajne tento pokus pochádzal – aby danú vec vysvetlilo. Francúzsky premiér Jean Castex v stredu uviedol, že v súvislosti s eventuálnymi priestupkami už prebieha niekoľko vyšetrovaní.

Maroko všetky obvinenia odmietlo s tým, že “si nikdy nezaobstaralo počítačový softvér na infiltráciu do komunikačných zariadení”.

Reklama

 

Ohrozenie bezpečnosti

Vyšetrovanie podozrení, že softvér Pegasus bol využitý na sledovanie novinárov, ľudskoprávnych aktivistov či politikov, sa vo štvrtok začalo v Maďarsku, Izraeli i Alžírsku.

Mimovládna organizácia Forbidden Stories so sídlom v Paríži a ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) mali spočiatku prístup k uniknutým telefónnym číslam, ktoré potom zdieľali s mediálnymi organizáciami vrátane novín The Washington Post, The Guardian a Le Monde.

Vyšetrovaním mediálneho konzorcia bolo identifikovaných najmenej 180 novinárov v 20 krajinách, ktorých zariadenia sa mohli v období od roku 2016 do júna 2021 stať terčmi sledovania. Medzi ďalšie ciele patrilo i 85 ľudskoprávnych aktivistov a viac ako 600 politikov a vládnych predstaviteľov vrátane hláv štátov, premiérov a ministrov.

Agentúra AFP medzičasom informovala, že Maroko žaluje Amnesty a Forbidden Stories, pretože “nemá v úmysle nechať nepotrestané klamstvá a falošné správy šírené v posledných dňoch“, uviedol právnik marockej vlády Olivier Baratelli.

Reklama

Prvé pojednávanie v kauze sa má konať 8. októbra, súdne pojednávanie sa však nemusí začať aj ďalšie dva roky.

Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty medzitým odmietli obvinenia, že využívali softvér Pegasus na sledovanie novinárov a aktivitov.

 

Podozrenie zapojenia mnohých krajín

Podľa agentúry AFP prehlbujúci sa škandál sa týka krajín od Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov až po Maroko, Indiu a množstvo ďalších, väčšinou rozvíjajúcich sa ekonomík.
Jedinou krajinou EÚ uvádzanou v kauze ako potenciálny užívateľ spywaru so stovkami cieľov vrátane novinárov, právnikov a ďalších verejných činiteľov je Maďarsko, uviedla AFP.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó ešte v pondelok poprel správy médií, že vláda použila softvér na preniknutie do smartfónov novinárov a verejných činiteľov.

Reklama

Samotná izraelská spoločnosť NSO trvá na tom, že jej softvér je určený iba na použitie v boji proti terorizmu a iným trestným činom a že ho so súhlasom izraelskej vlády vyváža do 45 krajín.
Izraelská vláda uviedla, že zriadila komisiu na preskúmanie softvéru.

Prioritou je “preskúmať vydávanie licencií,” uviedol pre izraelský armádny rozhlas zákonodarca Ram Ben Barak, bývalý zástupca šéfa izraelskej špionážnej agentúry Mossad.

Pegasus podľa neho odhalil mnoho teroristických buniek”, ale “ak je zneužitý alebo predaný nezodpovedným orgánom, je to potrebné skontrolovať”.

NSO by “uvítal, ak by došlo k vyšetrovaniu, aby sme mohli očistiť svoje meno,” uviedol vo štvrtok pre armádny rozhlas výkonný riaditeľ spoločnosti Šalev Hulio.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali