81. časť: Veľkomoravská ríša a jej mudrc; moje románovo-faktografické rozprávanie

81. časť: Veľkomoravská ríša a jej mudrc; moje románovo-faktografické rozprávanie

Bratislava 28. septembra 2019 (HSP/Roman Bednár/Foto:Screenshot:YouTube)

 

Také a podobné myšlienky sa neraz preháňali v hlave sebavedomého a ctižiadostivého vladyku, keď myslel na franských kňazov.  Vírili tam ešte intenzívnejšie vždy vtedy, keď si vypočul správy svojho oddaného a spoľahlivého posla, ktorý pre neho vyzvedal, čo sa deje v Nitre i na Devíne

Ilustračné foto

Pravidelne raz za dva alebo tri týždne pricválal na rýchlom koni s najnovšími správami na opevnené hradisko vladyku kmeňa Preslavovcov, hrdých to Staroslovákov, ktorí do jedného s opovrhovaním odmietali nové náboženstvo, ktorým bolo kresťanské učenie germánskych Frankov.

Reklama

A o inom bohu, ako o slovanskom hromovládnom Perúnovi, nechceli počuť ani len jedine slovo – veď akoby aj mohli, keď Nemcom z ich reči nič nerozumeli.

***

Reklama

Rastislav sa v tom čase cítil na vrchole moci, a to plným právom. Jedným z príznakov jeho veľkej sebadôvery a sebaistoty, bolo zaiste najmä aj to, že vládol nesmierne tvrdou rukou a že sa rozhodol bez milosti a bez výnimok pokresťančiť všetkých svojich poddaných, hoc aj proti ich vôli a aj proti odporu niektorých ich odbojných a spupných vladykov.

Platilo to dokonca aj pre tých vladykov, ktorí na začiatku rozmáhania sa Veľkomoravskej ríše dobrovoľne vstúpili do Rastislavovej dŕžavy a stali sa aj s územiami, ktoré im patrili, jej súčasťou.

Aj Dobromír k nim patril a nebolo to ani tak veľmi dávno, keď Rastislava ešte veľmi obdivoval a videl v ňom veľkého vodcu Staroslovákov, ktorý z Veľkej Moravy raz urobí ríšu slávnu a obávanú široko – ďaleko.

Keď pred niekoľkými rokmi Rastislav k nemu vyslal s veľkou pompou svojich kráľovských poslov s návrhom, aby sa s celým svojím ľudom včlenil do Veľkej Moravy, a to za výhodných podmienok, tak sa cítil veľmi poctený. Okrem toho kráľova ponuka bola pre neho a jeho ľudí naozaj výhodná a preto ju bez najmenšieho váhania hneď prijal. Rastislav mu ponukol rôzne výhody a aj prísľub, že na svojom území bude aj naďalej vlastným pánom a že len v prípadoch vedenia vojny sa musí zúčastniť vojenskej podpory kráľa a podriadiť sa jeho rozkazom.

Vtedy a aj neskôr nebola nikdy ani jediným slovom reč o tom, že niekedy v budúcnosti by on i jeho ľud museli pod nátlakom prijať cudzie a vyslovene nenávidené cudzie  vierovyznanie a navždy zaprieť svojich vlastných bohov. Vždy, keď si na to pomyslel, tak v ňom vzkypela zlosť a Ratislava by bol najradšej zaškrtil vlastnými rukami.

Reklama

Veď urobiť niečo také, to by bola neslýchaná a hanebne potupná zrada posvätnej pamiatky predkov.

Dobromír teda vtedy Rastislavovu ponuku nadšene prijal a hneď na druhý deň sa so svojím sprievodom a so všetkými svojimi starešinami vydal na cestu do Nitry, kde uzavrel s kráľom slávnostnú zmluvu, v ktorej bolo stanovené, že do jedného roka, ak by sa mu niečo znepáčilo, tak môže kedykoľvek vystúpiť zo zväzku slovanských kmeňov tvoriacich Veľkú Moravu.

V zmluve mu Rastislav zaručil voľný pohyb a slobodu obchodovania na celom svojom území a slávnostne mu prisľúbil, že ak by jeho kmeň niekto napadol, tak mu samozrejme poskytne okamžitú vojenskú podporu.

Zmluvu spečatili tak, ako to odjakživa bolo starou slovanskou tradíciou – verejným podaním si rúk, objatím a trojnásobným pobozkaním sa na ústa za prítomnosti najvýznamnejších mužov krajiny.

***

Reklama

Od tých čias sa situácia vo Veľkej Morave však veľmi zmenila. Keď postupom času Rastislav vojensky veľmi zosilnel a Frankovia mu začali na jednej strane preukazovať viac rešpektu a na druhej strane ho s úspechom presviedčali, že ak jeho krajina prijíme kresťanstvo, tak bude mať z toho nielen ekonomické výhody, ale že ju to upevní aj vnútorne,  tak sa napokon rozhodol k tomuto kroku.

Potom odrazu už ale neváhal hroziť násilím aj tým – ak sa búrili proti jeho rozhodnutiu – ktorým voľakedy sľuboval slobodu v rozhodovaní, keď sa stanú dobrovoľne súčasťou jeho ríše, ako to bolo aj v prípade Dobromíra.

Ak sa teda teraz na jeho prísľuby odvolávali a dali mu najavo, že sú proti jeho plánom a zámerom, tak ich hneď pokladal za svojich odporcov a nepriateľov a na svoje sľuby sa odrazu už vôbec nepamätal. A tak sa jeho nepriateľom stal aj Dobromír.

Rastislav celkom nehanebne a vierolomne popieral dohodu, ktorú spolu pred rokmi slávnostne urobili v Nitre a vyhrážal sa Dobromírovi, že ak sa Preslavovci do jedného nedajú pokrstiť franskými kňazmi a neprijímu kresťanské náboženstvo, tak príde k nim s vojskom a podrobí si ich mečom, tak ako to voľakedy urobil franský kráľ Karol Veľký so Sasmi. Za preliatu slovanskú krv, ktorá pri tom potečie, ho potom poženie na zodpovednosť a môže si byť istý, že spravodlivý trest za to ho nakoniec neminie.

Pokračovanie nasleduje

Roman Bednár

 

1. časť si môžete prečítať TU

….

79. časť si môžete prečítať TU

Reklama

80. časť si môžete prečítať TU

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali