32. časť Neznámych slovenských dejín: Neporiadky doma a Turci na hraniciach

32. časť Neznámych slovenských dejín: Neporiadky doma a Turci na hraniciach

Bratislava 17. marca 2019 (HSP/Foto:Marián Tkáč)

 

Náš výklad slovenských dejín má ambíciu byť slovenským súdom rovnako, ako je to bežné u iných národov. Hľadáme a hodnotíme „slovenskosť“ činov jednotlivcov a dopad udalostí na našu „dejinnú niť.“ Tou nemôže nebyť úsilie ostať osobitným národom a žiť v takom štáte, ktorý neničí našu svojskosť a udrží náš národ pri živote

Sila oligarchie

Aj keď národ môže prežiť aj v spoločnom štáte s inými národmi, ako sa to stalo aj v našom prípade, vlastný štát je najvyšším predpokladom života národa. A napokon náš pohľad nemôže byť iný, ako súčasný, ale prehliadať osobitosti doby by bolo nemúdre. Dejiny sú tu vždy predovšetkým pre súčasnosť, v spätnom zrkadle hľadáme budúcnosť. Múdry národ sa poučí, aby sa jeho dejinná niť nepretrhla.

Reklama

Ak budeme aj naďalej merať čas počtom generácií, Ladislav Pohrobok, budúci uhorský kráľ Ladislav V., pravnuk Karola Róberta, ktorý v Trenčíne v roku 1335 založil dnešnú Vyšehradskú štvorku, sa narodil v Komárne pred 23 až 24 generáciami (1440). Hádam nebude od veci poznamenať, že benediktíni vo Vyšehrade až do roku do roku 1342 zachovávali pôvodný slovenský (grécky) obrad.

Pohrobok začal vládnuť oveľa neskôr. Jeho matka, vdova Alžbeta sa toho ani nedožila, aj keď o korunu pre svojho syna tuho bojovala. Oligarchia uprednostnila na stolec kráľa Vladislava I. Jagelovského (v Poľsku vládol ako kráľ Vladislav III.), a to s ohľadom na nedobrovoľné susedstvo s moslimskými Osmanmi/Turkami. Osmanskú ríšu založil náčelník (bej) jedného z tureckých kmeňov v Malej Ázii Osman I., od ktorého sa odvodzuje názov štátu, v roku 1261. To, že sú moslimovia nebezpečne blízko, bolestne pocítili uhorskí predstavitelia, a čoskoro aj ľud, keď Žigmund Luxemburský prehral s nimi 28. septembra 1396 bitku pri Nikopole. Sila a dobyvačná chuť Osmanov narastala, a keď v roku 1453 sultán Mehmed III. rozvrátil Byzantskú ríšu dobytím Konštantínopolu (Carihradu) a intenzívne útočil na Belehrad, bolo len otázkou času, kedy sa dostane k Dunaju a za Dunaj. Dobytie Carihradu bolo takým zlomom v dejinách, že sa považuje za koniec stredoveku v Európe. V svetových dejinách je prelomom medzi stredovekom a novovekom objavenie Ameriky (1492), u nás nastal koniec stredoveku v roku 1526 pri Moháči.

Reklama

Uhorský snem očakával od poľského panovníka účinnú pomoc v boji s Osmanmi/Turkami. Navyše tradícia uhorsko-poľskej únie z čias Ľudovíta I. Veľkého (Pohrobkovho starého otca) bola stále živá. Zhromaždenie, ktoré nazývame uhorský snem, a ktorému vtedy dávno Slováci hovorili aj „rákoš,“ sa prvý raz zišlo v roku 1298 za Ondreja III. Snem bol pokračovateľom generálnych kongregácií, teda krajinských zhromaždení šľachty, ktoré zvolávali od 12. storočia. Vtedy bolo všetkým jasné, že snem = oligarchovia, dnes je toto skryté pod pojmom „demokracia.“ Anjouovci snemy nezvolávali. Ľudovít I. Veľký urobil tak iba raz, v roku 1351, keď požiadal šľachtu o súhlas so zvýšením daní. Riadnu činnosť snemu obnovil až Žigmund Luxemburský. V 15. storočí získal snem početné kompetencie, zaužívalo sa, že musel odsúhlasiť každú kráľovu právnu normu.

Od leta 1440 sa teda poľsko-litovskí Jagelovci stali po Anjuovcoch a Luxemburgovcoch ďalším rodom, ktorý vládol v Uhorsku. Kráľovná vdova Alžbeta bola proti, bola dokonca ochotná vziať si Vladislava za manžela, ak zostanú zachované nástupnícke práva jej syna. Nepokoje po týchto zmätočných udalostiach prerástli do otvorených bojových zrážok na našom území. V nich záujmy Alžbety bránil Ján Jiskra podporovaný cisárom Fridrichom III.

Predsa len, naťahovačky o trón ustúpili celoeurópskej hrozbe: osmanským moslimom. Do veci zasiahol aj pápež, a tak Alžbeta uznala Vladislava za kráľa. A sama následne záhadne umrela (otrávili ju?) v decembri 1442. Ladislavovým poručníkom sa stal jeho strýko, rakúsky cisár Fridrich III., ktorý ho potom držal ako rukojemníka na hrade Orth v Rakúsku.

S Turkami najprv podpísal kráľ Vladislav I. mier v Segedíne. Ale tlaku európskej verejnej mienky podľahol a 20. septembra 1444 ním vedené uhorské vojsko prekročilo dunajskú hranicu s Turkami. Nasledujúci desiaty november bol neho osudný. V bitke pri Varne už-už by bol zvíťazil, sultán už-už trúbil na ústup, ale vtedy sa Vladislav azda samoľúbo rozhodol, že s jazdou tureckých janičiarov – teda našincov v tureckých dresoch – skoncuje.  A keďže – ako píše Sirachovec – kto sa chce pomstiť, ujde sa mu pomsty od Boha, a tak Vladislav našiel svoj hrob v priekope pod násypom. Následne bolo zničené aj uhorské vojsko.

Po tomto nešťastí uznali uhorské stavy – počas veľkých sporov – Ladislava Pohrobka za uhorského kráľa a vyzvali Fridricha III., aby Ladislava prepustil a vydal uhorskú kráľovskú korunu. Lenže Fridrich nebol ochotný, hoci po roku 1450 rástol tlak aj rakúskych šľachtických stavov na prepustenie stále nedospelého Ladislava. Cisár tlaku ustúpil, keď ho v roku 1452 oligarchovia pod vedením Ulricha Celjského obliehali vo Viedenskom Novom Meste, a Ladislava vydal. A tak sa Albrechtov a Alžbetin syn Ladislav V. reálne ujal moci v roku 1453.

Reklama

Dovtedy vládli v Uhorsku siedmi kapitáni, z nich na Slovensku traja: Ján Jiskra z Brandýsa (Moravan najatý kráľovnou – vdovou Alžbetou, ktorý so svojimi žoldniermi obsadil banské mestá), Pongrác zo Svätého Mikuláša a Imrich Bebek. Ale to nebolo dobré riešenie. Snem v roku 1446 preto poveril úlohou gubernátora najmocnejšieho z vtedajších veľmožov, Jána Huňadyho. Ten vlastnil 28 hradov, 56 miest a mestečiek a vyše tisíc dedín. Uhorsko spravoval do roku 1453, keď krajinu odovzdal Ladislavovi. V tom istom čase v Čechách ako regent pôsobil Juraj Poděbradský.

V rokoch 1440-1452 však na Slovensku reálne vládol v službách Alžbety, a po jej smrti Habsburgovcov, Ján Jiskra. Jeho vláda bola prejavom slovenskej osobitosti. Piccolomini o Jiskrovi napísal, že bol „strednej postavy, opálený, fúzatý, veselý, duch veľký, peňazí vcelku nežiadostivý, bližší k márnivosti ako k lakomstvu.“

Časy to však neboli dobré. Kronikár Ján z Turca želel, že ľud „na záchranu holého života bol nútený obývať osamelé jaskyne a ostatné lesné skrýše. Horeli mestá a dediny, znovu a znovu ich podpaľovali a plamene chrliace do výšok dym, znečisťovali vzduch v okolí.“ Huňadymu sa Jiskru zo Slovenska nepodarilo vyhnať, urobil tak až mladý Ladislav V., keď sa ujal moci. Paradoxne on, ktorého záujmy Jiskra hájil. Z času načas prepukali boje a tie sa viedli na slovenskom území.

Turci číhajúci na juhu v polovici októbra 1448 porazili Jána Huňadyho na Kosovom poli. O osem rokov, v roku 1456 Huňady narýchlo zorganizoval križiacke vojsko, udrel na Turkov pri Belehrade a zahnal ich späť. Toto Huňadyho víťazstvo iba načas zažehnalo, ale neodstránilo turecké nebezpečenstvo, ktoré čoskoro ešte zosilnelo. Zo svojho najväčšieho víťazstva sa však Ján Huňady dlho netešil. Protiturecký hrdina, teda aj obranca našich predkov, zomrel 11. augusta 1456 na mor, ktorý sa rozšíril vo vojenskom tábore v Zemune.

Ladislav V. Pohrobok vládol ako kráľ krátko, od roku 1453 do roku 1457. Za českého kráľa ho korunovali 28. októbra 1453 a striedavo býval v Prahe a vo Viedni. Po smrti Jána Huňadyho vymenoval Pohrobok svojho ochrancu Ulricha Celjského za regenta Uhorska. Toho však v novembri 1456 zavraždil Huňadyho syn Ladislav a Pohrobok ho dal za trest sťať. To však vyvolalo v Uhorsku také nepokoje, že sa musel natrvalo presťahovať do Prahy. Tam prežil posledné mesiace života.

Reklama

Bol zhýralý. Z poznámok kardinála Picoliniho vieme, že len čo vstal z postele, už ho ponúkali gréckym lahodným vínom a sladenými orechmi, na obed mu predostreli aspoň trinásť druhov jedál a silné rakúske víno, počas obeda sa o kráľovu náladu starali speváčky a tanečnice. „Kto sa viaže k smilniciam, bude sám ničomník: jeho dedičmi budú hniloba a červy,“ píše starozákonný Sirachovec. Veru boli to časy, keď činy uhorských kráľov vonkoncom nectili. Ešteže Stvoriteľ povolal Pohrobka k sebe už ako 18-ročného. Koncom roka 1457, počas príprav na sobáš s Magdalénou, dcérou francúzskeho kráľa Karola VII. Ladislav V. Pohrobok náhle zomrel. Dlho sa špekulovalo o tom, že ho otrávili, až výskumy v 20. storočí ukázali, že zomrel s najväčšou pravdepodobnosťou na leukémiu.

A keď uhorský snem oligarchov teda opäť musel voliť kráľa, zvolil mladšieho syna Jána Huňadyho, Mateja I., zvaného Korvín podľa havranov v erbe (havran = corvus). Voľby hlavy štátu bývajú nevyspytateľné.

Marián Tkáč

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali