20. časť Neznámych slovenských dejín: Vichingov útek nemohol nepoškodiť starým Slovákom

20. časť Neznámych slovenských dejín: Vichingov útek nemohol nepoškodiť starým Slovákom

Bratislava 23. decembra 2018 (HSP/Foto:Marián Tkáč)

 

Časť slovenských kňazov (napriek zlosti podčiarníkov ich predsa nemôžeme nazvať napríklad Čechmi) sa podarilo Vichingovi v roku 886 vyhnať. Tí, ktorí zostali, ocitli sa načas v akejsi ilegalite. Azda sa im podarilo prežiť len preto, že sa stiahli do horských oblastí Slovenska a ich sídlo bolo bezpečne chránené. Bola to Terra Baniensis, ktorú podľa Petra Cengela nedobyli ani Turci, a kraje na sever a východ od baní? Práve preto a pre iné

Ilustračný obrázok

To akoby sa ani nedotklo Svätopluka. Svojou silou si vynútil rešpekt u susedov, a vládol nad všetkým, čoho sa zmocnil. Po jeho boku už nebol kritizujúci Metod, ale falošný Viching. „Celkovo možno (o ňom) jednoznačne konštatovať, že bol veľkou osobnosťou“, rehabilituje Vichinga historik Richard Marsina. Podľa Marsinu „bol na čele tej skupiny kňazov a veľmožov, ktorá vystupovala proti používaniu slovenského jazyka v liturgii“ takže mu nemuselo prekážať, že Svätopluk nedbal na Metodovo napomínanie a proroctvo. Viching nielenže znemožnil naplniť Metodovu vôľu, pokiaľ ide o Gorazdov arcibiskupský úrad, ale usiloval sa dokonca o jeho fyzickú likvidáciu. Je preto otázne, či obstojí Marsinov názor, že „z hľadiska Ríma a kresťanstva sa Wiching nedopustil ničoho trestuhodného.“ Áno, „nahradenie slovenského jazyka v liturgii latinčinou (bolo) jednoducho prispôsobením sa prevažujúcemu úzu v celej katolíckej cirkvi,“ bol však tento „úzus“ správny, viedol k šíreniu viery? Nepriniesla dominancia nezrozumiteľnej latinčiny, ktorá trvala až do 60. rokov 20. storočia, všeobecnej cirkvi celý rad problémov? Okrem iného prispela aj k reformám z 15. a 16. storočia, pri ktorých protestanti pristúpili k používaniu jazyka ľudu pri bohoslužbách, čím nepochybne posilnili svoje národné kultúry.

Reklama

Naši predkovia, žijúci pred 45 generáciami, mali iné starosti. Arnulf, Svätoplukov kmotor sa stal východofranským (nemeckým) kráľom v roku 887 a o tri roky podpísal so Svätoplukom mierovú zmluvu. Po jej podpise sa ríša kráľa Svätopluka (ten bol naším kráľom, či sa to podčiarnikom páči alebo nepáči) stala úplne nezávislou. Pripojil k nej Čechy na čele s Bor(ř)ivojom, ktorého, ako vieme, pokrstil náš arcibiskup Metod. Bola dokonca určitá šanca, že pápež dá Svätoplukovi cisársku korunu. Veď už v júni 880 ho pápež Ján VIII. nazval „svojím milovaným synom“. Pravda, od roku 885 už na Petrovom stolci sedel Štefan V. a aj keď Viching mal na Štefana V. určitý vplyv (veď vďaka Vichingovému intrigánstvu napísal tento pápež Svätoplukovi list „Quia te zelo fidei“, ktorým odstavil slovenčinu) a mohol za Svätopluka intervenovať, veci sa vyvíjali inak. Ustanovenie Štefana V. za pápeža sa udialo bez súhlasu východných Frankov, čo vyvolalo rozhorčenie medzi nimi a napätie v nemecko-pápežských vzťahoch. A tak keď cisár Karol III. umrel, korunoval pápež Štefan V. za nového cisára Guy/Guida I. z talianskeho Spoleta. Stalo sa tak 21. februára 891.

Vplyv Ríma na naše dejiny bol kontinuálne veľký. Keď ešte v tom istom roku zomrel aj pápež Štefan V. (14. septembra 891) a jeho nástupcom sa stal Formozus, to mohlo ovplyvniť Vichingovo konanie. Formozus nebol „vichingovcom“, vo februári 868 vysvätil v Ríme za kňaza Metoda a jeho troch žiakov, Gorazda, Klimenta a Nauma, a za diakonov Angelára a Sávu. A tí spomedzi nich a ich prívržencov, ktorí ostali na Slovensku, ktovie či by sa neusilovali dôsledky Vichingových skutkov odčiniť aj prostredníctvom tohto pápeža.

Reklama

Pri takomto rozpoložení síl, zrejme Viching nevidel svoju kariérnu budúcnosť pri Svätoplukovi, ale pri Arnulfovi, nádejnému cisárovi. (Ten sa ním napokon o päť rokov aj stal, keď ho v Bazilike sv. Petra korunoval 15. februára 896 práve pápež Formozus, a cisárom bol až do svojej smrti v roku 899.) Viching Svätopluka definitívne opúšťa. Odchádza či uteká na západ, k svojim „chlebodarcom“, kde ho akoby čakali. Arnulf ho v roku 892 vymenúva dokonca za svojho kancelára.

Mohol dostať Svätopluk ešte jasnejší dôkaz o Vichingovom charaktere a poslaní po jeho boku? Teraz už naozaj musel pochopiť, komu toľké roky dôveroval, a zrejme mu neprekážalo, že vzápätí domáci vichingových kňazov z Nitry vyhnali. Možno práve vtedy si začal Svätopluk uvedomovať, ako krivdil Metodovi a jeho žiakom a spytovať svedomie.

Ako sa to všetko udialo? V roku 891 vznikol jeden z ďalších konfliktov medzi Svätoplukom a Arnulfom, a zrejme počas tohto konfliktu prešiel Viching na druhú stranu. Sú aj také informácie, že Viching bol dokonca členom delegácie, ktorá so Svätoplukom rokovala o mieri. To by však znamenalo, že sa rozišli v dobrom. Ak by to bola pravda, nevrhalo by to veru dobré svetlo na Svätoplukovu „personálnu politiku“. Ťažko veriť, že by sa mocný vladár až tak veľmi nevyznal v ľuďoch. Veď už dovtedy Viching narobil veľa zla jeho ríši, ale aj jemu, Svätoplukovi. Po prepustení Metoda zo švábskeho kláštora v Ellwangene, oslepení Rastislava a väznení Svätopluka, osnovateľov „slove(a)nskej jari“, bol predsa on „vyslancom“ rozvratu ríše našich predkov, nebezpečného východného suseda rozpínavých Nemcov. Veľa počas svojej misie docielil, zároveň zistil, že inak ako mečom sú Sloveni nezničiteľní. Sám už viac nezmohol, preto zutekal. A ako kancelár nemeckého kráľa Arnulfa nemohol nemať prsty v príprave najväčšieho zla, ktoré sa čoskoro dovalilo do Svätoplukovho mocnárstva a Svätoplukovým potomkom zásadne ovplyvnilo život v ďalších 41 generáciách.

V júli 892 vznikol nový veľký východofransko-svätoplukovský konflikt a Arnulf poslal proti Svätoplukovi bavorské, franské a švábske vojská, ako aj vojská Braslava z juhu. Keď sa však ukázalo, že tieto vojská na Svätoplukovu armádu jednoducho nestačia, najal si Arnulf staromaďarské vojská, a tie si vtedy prvý raz obzreli krajinu pod horami, pri Dunaji a v Panónii. Zapáčila sa im a čoskoro… sa tu natrvalo usadili. To sa nemohlo stať inak, ako na radu benediktínskeho mnícha Vichinga! Ten poznal Svätoplukovu silu a najlepšie vedel, že Arnulf bez Maďarov Svätopluka nikdy neporazí. A dúfal, že bude svedkom definitívneho porazenia mocného Svätopluka zničenia rodiacej sa slovenskej kresťanskej kultúry. No Svätopluka počas jeho života neporazili všetky tieto spojené vojská ani s pomocou Maďarov.

Viching sa mohol dozvedieť o schopnostiach starých Maďarov od členov Metodovej delegácie, možno od samého Metoda, ktorý podľa spisu „Život Metoda“ prijal pozvanie maďarského kráľa a stretol sa s ním „v krajoch dunajských“ pravdepodobne okolo roku 881, keď bol navštíviť Byzanciu. A ako sa píše v „Kronike Hinkmara z Remeša“, so starými Maďarmi sa počas cesty na Krym ku Chazarom (pred rokom 863) stretol aj Konštantín, budúci sv. Cyril. Bojovní Maďari boli v tých časoch niečo ako „pravá ruka“ Chazarov, pre ktorých vykonávali služby a chránili chazarské záujmy na západe ich ríše. Maďari sa z tejto svojej služby stiahli po jedinej vojenskej akcii Pečenehov. A hľadali svoj životný priestor ďalej na západ. Našli ho v našom susedstve.

Reklama

Doma Vichingova kariéra popri boku Arnulfa sa sľubne rozvíjala. V roku 896 prevzal popri Arnulfovom kancelárstve aj vedenie opátstva v Mondsee. A v septembri 898 stal sa s pomocou Arnulfa pasovským biskupom. No z tejto funkcie ho salzburský arcibiskup Theotmar (874–907) už na budúci rok zosadil. Odôvodnil to tým, že „nijaký dôvod nepripúšťa, aby sa medzi biskupov počítali tí, ktorí nie sú vysvätení provinciálnymi biskupmi a rozhodnutím metropolitu.“

Po Arnulfovej smrti (v roku 896) sa za benediktínskym mníchom, ale aj nitrianskym biskupom, v každom prípade veľkým intrigánom Vichingom, zatvorili brány času. Dosiaľ však trčí nielen v našich dejinách, ale ako keby tu mal aj dostatok pokračovateľov spomedzi cudzích, ale aj domácich.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali