169. Neznáme slovenské dejiny: Martin Svätojánsky / Sentiváni – autor prvej uhorskej encyklopédie

169. Neznáme slovenské dejiny: Martin Svätojánsky / Sentiváni – autor prvej uhorskej encyklopédie

Bratislava 5. decembra 2021 (HSP/Kresba:Marián Tkáč)

 

Tento muž je jedným z najvýraznejších príkladov nepochybnej slovenskosti v 17. storočí. V slovníkoch sa pri jeho mene uvádza, že bol slovenským filozofom a polyhistorom, encyklopedistom, redaktorom, zástancom novoscholastickej filozofie

Martin Sentiváni
Martin Sentiváni

Martin Svätojánsky sa narodil 20. októbra 1633 v Liptovskom Svätom Jáne, v slovenskej šľachtickej rodine. V rodine zemana a liptovského podžupana Michala Svätojánskeho / Sentivániho a jeho manželky Kataríny Kubíniovej. Ako príslušník starého slovenského šľachtického rodu sa celý život hlásil k slovenskému pôvodu. Toto je veľmi dôležité zdôrazniť a uvedomiť si, lebo v slovenskom povedomí dosiaľ rezonuje mináčovská predstava Slovákov ako plebejského národa. Ako vidíme, mali sme aj národne uvedomelú šľachtu. Pokiaľ však ide o Mináča: Pánboh zaplať za jeho „Dúchanie do pahrieb“. Aj keď v mnohom nemal pravdu, mnohým otvoril oči.

Reklama

V našich dejinách bolo (i je) mnoho Slovákov, ktorí sa nehlásili k svojmu pôvodu. Nebol to však Svätojánskeho prípad. On sa nielenže považoval za Slováka, ale bol presvedčený, že Slováci (Panónci) sú pôvodnými obyvateľmi tohto územia medzi Tisou a Karpatami: „Prví obyvatelia Panónie boli Panónci – tak sa v stredoveku a novoveku označovali Slováci. Ich jazyk, čo je úplne jasné, bol slovenský.“ Už len pripomeňme, že teóriu o hromadnom prisťahovaní sa Slovanov z východu, z „pravlasti“ niekde v Poľsku, Bielorusku alebo na Ukrajine, vynašiel Čech Niederle až koncom 19. storočia. Podľa najstaršej slovenskej tradície boli Slováci pôvodnými obyvateľmi severnej časti karpatského bazéna už od doby pred narodením Krista.

Vráťme sa však ku Svätojánskovcom. V roku 1464 sa ako liptovský podžupan spomína Štefan zo Svätého Jána, ktorý v záujme spravodlivosti svedčil za ohrozenú zemianku. V roku 1554 založil Ján – vtedy „Szent-Iványi“, podľa webovej stránky mesta „horlivý protestant“, šľachtickú školu. Jeho syn Gašpar bol vynikajúcim banským odborníkom, spravujúcim Zemiansky banský úrad na Boci.

Reklama

Najznámejším členom tohto rodu, ktorý dosiahol svetové meno, bol jezuita Martin Svätojánsky / Sentiváni. Spájanie Slovenska a jeho znamenitých mužov so svetom je akosi u nás pretrvávajúco zanedbávané – zrejme zvonku programovo a znútra najskôr našou skromnosťou a možno väčšmi neinformovanosťou. O tom, že Slovensko malo „identitu“ už v 17. storočí, svedčí korešpondencia anglického fyzika a alchymistu Izáka Newtona, o ktorom sme sa učili na fyzike. Newton svojmu priateľovi sirovi Astonovi, ktorý sa chystal navštíviť Uhorsko, napísal: „Zistite, či v Kremnici v Uhorsku železo na meď rozpúšťaním v skalicovej vode pretvárajú. Zistite tiež, či v Uhorsku, na Slovensku (in Sclavonia) a v Čechách nie sú zlatonosné rieky.“ Srdcom Uhorska bolo jakživ Slovensko, možno aj preto, že v pustách medzi Tisou a Dunajom sa „pretváraní železa na meď“ nedalo ani len uvažovať. Opakovane treba pripomínať, že „Uhorsko“ je pojem slovenský, a to, že do maďarčiny sa ani len nedostal, veľa napovedá. Newton ako „prírodospytec“ o Slovensku vedel, lebo naše územie bolo od dávna známe svojím nerastným bohatstvom a množstvom minerálnych prameňov. Z tohto dôvodu navštívil Slovensko aj iný významný alchymista Paracelsus v roku 1527. Pokiaľ ide o minerálne vody, tých máme doteraz dosť. Zväčša však odtekajú do potokov.

K „svetovosti“ Martina Svätojánskeho, ktorý vyštudoval mnohé odbory a dosiahol viacero hodností, bol dobrým pedagógom, organizátorom, vedcom, špecialistom na kanonické právo v Uhorsku – sa ešte dostaneme. V roku 1653 vstúpil ako dvadsaťročný do jezuitskej rehole a čoskoro pokračoval vo vyššom vzdelávaní na univerzite vo Viedni (študoval tu filozofiu), v rokoch 1661 – 1664 študoval v Trnave a v školskom roku 1664/1665 opäť vo Viedni, tentoraz teológiu. V roku 1665 dosiahol titul magistra filozofie a bol vysvätený za kňaza. Jeho život bol dynamický. Po kňazskej vysviacke pôsobil a učil na viacerých miestach: v Košiciach, Trnave, ale aj v Grazi, Viedni, kde pôsobil aj ako správca na Pázmaneu, a učil na univerzite v Mníchove. Patril však predovšetkým k vedúcim osobnostiam jezuitskej univerzity v Trnave. Jeho pedagogické zameranie bolo široké: pôsobil ako profesor syntaxe, spočiatku prednášal hebrejčinu, logiku a matematiku, neskôr bol profesorom kazuistiky a kontroverzie. V rokoch 1659 až 1661 bol prefektom mariánskej kongregácie v Trnave.

V roku 1674 sa stal aj správcom univerzitnej kníhtlačiarne. Tu sa tlačili knihy v latinčine, maďarčine, chorvátčine, aj v dobovej slovenčine, ktorá z dnešného pohľadu bola zmiešaninou slovenčiny a češtiny. Tu sa žiada citovať českého filológa Josefa Jungmanna, ktorý sa v roku 1825 vyjadril, že „český jazyk jest odnože slovenského neb slováckeho (nad Dunajem), od něhož se za starodávna až skoro do 14. století málo líšil, pro kterouž příčinu Slovákům, ano jazyk svůj méně než Čechové proměnili, nejstarší české spisy dobře srozumitelné a jako domáci jsou.“ Počas 22-ročného pôsobenia na čele kníhtlačiarne nielenže vylepšil jej technické vybavenie, vybudoval pre kníhtlačiareň nové priestory v novej budove kolégia, ale sa tiež pričinil o rozvoj papiernictva na rodnom Liptove. Od roku 1688 pristupoval k vydavateľskej činnosti „programovo“ tak, aby tlačila knihy pre všetky spoločenské vrstvy. V rokoch 1675 – 1703 pripravoval, redigoval a vydával kalendáre, vedeckú ročenku „Ephemerides“, pripravil nové vydanie uhorského práva „Corpus iuris hungarici“, ktoré vyšlo v roku 1696, pre Rusínov a Srbov vydával tzv. „glagolské katechizmy“ tlačené v azbuke.

V rokoch 1679 – 1705 bol aj prefektom univerzitnej knižnice, v Trnave, v tom čase najvýznamnejšej v celom Uhorsku. Mala vyše 15 000 zväzkov kníh, v roku 1690 vydal ich katalóg. Sentiváni mal vrúcny vzťah ku knihám. Vyjadril sa, že najhorším trestom pre neho by bolo, keby bol uväznený v tej najlepšie vybavenej knižnici a nemohol by sa žiadnej z tých kníh dotknúť.

Napísal a tlačou vydal 56 diel, uverejnil desiatky príspevkov vo svojich kalendároch a v odborných ročenkách. Písal vedecké práce z rôznych odborov i diela náboženské. Bol typickým barokovým autorom, ktorý reagoval na problémy a polemiky svojej doby.

Reklama

Preslávilo ho predovšetkým encyklopedické dielo „Curiosiora et selectiora variarum scientarium miscellanea / Vzácnejšie rozmanitosti vybraté z rôznych vedných odborov“. Ide o prvú zachovanú trojzväzkovú všeobecnú encyklopédiu zo Slovenska, zároveň aj prvú uhorskú encyklopédiu. Prvý zväzok vyšiel v roku 1689. Encyklopédia je napísaná scholastickou formou otázok a odpovedí a je zhrnutím vtedajších poznatkov z histórie, prírodných vied, medicíny, techniky, astronómie a hospodárstva. Tretí zväzok tejto encyklopédie, ktorý sa zaoberá biológiou, je rozdelený do šiestich kapitol a zostavený podľa vtedy uznávaného Aristotelovho systému. Nachádzajú sa tu rozpravy o rastlinstve, šelmách, vtákoch a rybách. Ďalšia rozprava mala poľnohospodársky charakter a autor sa v nej zameral na škodcov poľnohospodárskych plodín, predovšetkým na škodlivý hmyz. Do skupiny chrobákov zaradil aj hady, pavúky, červy a muchy. A tiež pripustil a potvrdil scestný ľudový názor, že vši a blchy sa rodia zo špiny. Uviedol tiež niektoré, v tej dobe používané spôsoby ničenia hmyzu a možnosti využitia hmyzom produkovaných látok pre liečebné účely. Zaradil tam včelí a hadí jed. Toto dielo, ako jedna z prvých súborných prác v oblasti prírodných vied, znamenalo v druhej polovici 17. storočia veľký prínos pre biologickú literatúru v európskom rozmere.

Svätojánskeho „svetovosť“ súvisí najmä so svetovým ohlasom jeho apologetického diela „Päťdesiat dôvodov, prečo je katolícka viera tá pravá“. Vyšlo vo Varšave, Ľvove, Madride a iných európskych mestách. Známe bolo aj v severnom Taliansku a využívali ho aj írski katolíci vo svojich polemikách s anglikánmi. Jeden z nemeckých kniežat udelil Svätojánskemu za tento spis medailu a ponúkol mu vydanie súborného diela. V 19. storočí sa dielo dostalo aj do Severnej a Južnej Ameriky. Dvakrát ho vydali v Mexiku a raz v Buenos Aires. Dielo vyšlo dokonca v libanonskom Bejrúte. Posledné vydania sú zo začiatku 20. storočia.

Napísal aj dvadsať polemických protireformačných spisov v dobovej slovenčine s názvom „Čtyri a dvacet pochybování.“ Polemizoval napr. s názormi Giordana Bruna. Je aj autorom „Summarium chronologiae Hungaricae“ (1697). Ide o chronologické tabuľky osobností a udalostí aj s udaním prameňa, ktoré boli zhrnutím poznatkov o svetových a uhorských dejinách od najstarších čias až po 17. storočie. Vo svojich historických dielach podával obraz udalostí z pohľadu Slovenska, pričom vylučoval nadradenosť jedného národa nad druhým, obhajoval autonómiu Slovanov a Slovenska. Ďalšie Svätojánskeho diela: „Rectus modus interpretandi scripturam sacram“ (1696), „Ratio status futurae vitae“ (1699).

Jeho vedomosti mu neuberali na jeho ľudskosti. Často a rád chodil medzi jednoduchý ľud a rozumel si s ním výborne v rodnej reči. Vynikal ako ucelená, harmonicky jednotná osobnosť preniknutá ideálmi katolíckeho náboženstva. Voči sebe bol prísny v duchu apoštolskej rehole jezuitov, v správaní k iným vľúdny.

Martin Svätojánsky / Sentiváni bol nepochybne najvýznamnejším slovenským vzdelancom svojej doby. Napriek tomu dnes patrí medzi najzabúdanejšie osobnosti nášho národa. Zomrel 29. marca 1705 v Trnave. Jeho smrť vyvolala veľký zármutok medzi chudobnými, ktorých podporoval.

Reklama

Marián Tkáč

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali