Rozhovor: Človek, ktorý stojí za ťažbou ropy na severovýchode Slovenska, sa vysmieva obyvateľom, ktorí odmietajú ťažbu, že sú to indiáni, ktorí žijú s ovcami v dome! V ohrození je 73 katastrov obcí

Rozhovor: Človek, ktorý stojí za ťažbou ropy na severovýchode Slovenska, sa vysmieva obyvateľom, ktorí odmietajú ťažbu, že sú to indiáni, ktorí žijú s ovcami v dome! V ohrození je 73 katastrov obcí

Slovensko 13. júla 2016 (HSP/Foto: hsp,youtube/video: youtube)

 

Nedávno sme vás informovali o strastiach obyvateľov severo-východného Slovenska, ktorí sa búria proti praktikám zahraničnej firmy. Ako sa ukazuje, eufória z čiastočného úspechu v zabránení skúšobnej prevádzky ťažby ropy v Smilne pomaly upadá a na povrch sa dostávajú nové informácie.

Prinášame vám rozhovor s environmentalistom a ornitológom Mgr. Slavomírom Senkom, ktorý pôsobí v organizácii Ochrana dravcov na Slovensku a ktorý nám porozprával o zákulisnom boji a bezradnej situácii obyvateľov katastrov vyše 73 dedín, ktorým len skúšobné zásahy do pôdy v súvislosti so skúmaním prítomnosti ropy a bridlicového plynu závažne zasiahnu ako do životného prostredia, tak aj do osobného zdravia.

Reklama
Na snímke environmentalista, ornitológ Slavomír Senk
Na snímke environmentalista, ornitológ Slavomír Senk

 

Ako ste sa dostali k problému plánovanej ťažby ropy a plynu na severo-východe Slovenska, ktorú tak veľmi obyvatelia odmietajú?

Reklama

V máji tohto roku som sa vrátil z Anglicka na Slovensko a o celom probléme som absolútne ani netušil. V polovici júna som bol vyslaný ako člen Ochrany dravcov na Slovensku do Krivej Oľky, kde bolo potrebné identifikovať dravčie hniezdo v blízkosti plánovaného vrtu.

Tam som sa vlastne prvýkrát stretol so zakladateľmi mimovládnej, mladej organizácie AROPAŇE (z expresívneho “A ropa ňe!”). Keď mi vysvetlili celú situáciu okolo plánovanej ťažby (vrtov), bol som absolútne zhrozený, že takýto alarmujuci útok na životné prostredie sa má odohrať v tak veľkom rozsahu aj u nás na Slovensku.

 

Ako to vidíte s reálnou hrozbou znečistenia životného prostredia toxickými látkami spojenou s prípadnými vrtmi a ťažbou? To je práve to, čoho sa obyvatelia najviac obávajú, no zástupcovia firmy, ktorá má ťažbu na starosti, hovoria o absolútnej nezávadnosti…

Samozrejme, som na 100% proti! Nikdy nevieme o všetkých skutočnostiach spojených s geologickou štruktúrou pod zemou a zvlášť o detailnom prepojení medzi geologickým podložím a spodnou vodou. O všetkých prepojeniach, ktoré tu existujú a o spôsobe fungovania podzemnej vody, o tom, akými cestami a kde všade tečie. Ohroziť, prípadne zamoriť si zdroje podzemnej vody toxickými látkami kvôli nejakým vrtom považujem za absolútne barbarstvo, nakoľko pitná voda je náš poklad, na ktorom sme všetci do jedného existenčne závislí!

Reklama

Ďalšou reálnou hrozbou je narušenie geologickej štruktúry vrtmi. To môže spôsobiť výrazný pokles a stratu podzemných vôd, čo by bolo počas dlhotrvajúceho sucha, tak ako v tomto roku, v dotknutom regióne hotovou katastrofou. Povedzme si to na rovinu, kto okrem Alpine Oil & Gas by chcel ísť do takéhoto šialeného risku?

V tejto súvislosti môžem odkázať na tlačovú konferenciu spojenú s protestom občanov pod názvom “Nevŕtajte! Chceme žiť v zdravej krajine” v Prešove, na ktorej novinárka kladie otázku ohľadom používania chemikálii pri vrtoch, nakoľko na tlačovke firmy Alpine Oil & Gas jej zástupcovia tvrdili, že využívať pri vrtoch budú len vodu a íl.

Hydrológ Michal Kravčík následne odpovedá, že už od začiatku vrtného procesu sa používa voda, piesok, ale aj chemikálie, menovite urán, ortuť, etylénglykol, metanol, kyselina chlorovodíková, a formaldehyd ako súčasť hydraulickej tekutiny dávanej do prieskumných vrtov. Ďalší dôkaz úplného zavádzania spoločnosťou Alpine Oil & Gas!

Michal Kravčík ďalej pokračuje, že až okolo 50% tejto vysokotoxickej hydraulickej tekutiny sa dostáva na povrch, kde je sústreďovaná v odkaliskách, z ktorých sa tieto toxické látky spolu s vodou voľne odparujú do ovzdušia. Ďalších 50% hydraulickej tekutiny pod zemou následne predstavuje vysoké nebezpečenstvo ohrozujúce kvalitu a pitnosť podzemných vôd, nakoľko tu neexistuje žiadna záruka toho, že tieto vysokotoxické látky do podzemných vôd nepreniknú a následne ich neznečistia. Výsledok je alarmujúci, lebo ak sa v regióne kontaminujú aj zdroje pitnej vody, zastaví sa tu perspektíva na ďalší zdravý život a rozvoj pre miestnych obyvateľov.

Sypanie jedov v Smilne do výplachovej tekutiny pri vrte: Ak ide naozaj len o "vodu a íl", prečo si pracovník na fotografii musí zakrývať tvár rúškom?
Sypanie jedov v Smilne do výplachovej tekutiny pri vrte: Ak ide naozaj len o “vodu a íl”, prečo si pracovník na fotografii musí zakrývať tvár rúškom?

 

Reklama

Zaujímavé… Zaznamenali sme aj veľký odpor občanov, ktorí si uvedomujú toto reálne ohrozenie a znečistenie ich pitnej vody. Majú vôbec nejakú šancu proti veľkej ropnej spoločnosti?

V momentálnej situácii sa spoločnosť Alpine Oil and Gas všemožne snaží pokračovať vo svojej činnosti pre dosiahnutie všetkých cieľov, ktoré si vytýčila. Ako som mal možnosť vidieť, neváhajú použiť ani taktiku očierňovania svojho nepriateľa. Vo videodokumente Moravské Toskánsko Stanislav Benada, riaditeľ a konzultačný geológ spoločnosti Alpine Oil and Gas, pred očami verejnosti zosmiešňuje jedného z hlavných aktivistov Rolanda Nogu z Oľky, ktorý je na čele miestneho odporu proti ťažobným aktivitám, aby tak pred občanmi znížil váhu protestov. Hovorí tam “je to človek naturou indián (…) odišiel z Košíc kúpil si (v Oľke) dom, ktorý má 2 alebo 3 miestnosti, v jednej miestnosti má ovce a v tých ďalších miestnostiach žije. (…) a hovorí si, nechcem tu mať žiadnu industriálnu vec, ja som prišiel do lona prírody.”

Ja osobne som navštívil Rolanda Nogu, vyslaný mimovládnou organizáciou Ochrana dravcov na Slovensku, za účelom vyhodnotenia druhového zastúpenia dravých vtákov okolo územia plánovaného vrtu. Keď už chcel pán Benada argumentovať osobnými invektívami, mohol si aspoň všimnúť, že Roland Noga ovce nechová, má iba zopár kôz, ktoré má samozrejme v chlieve, ktorý vôbec nie je časťou jeho domu a aby ste sa do neho dostali, musíte prejsť dvorom, nejakých 20-30 metrov. Som presvedčený, že aj tento fakt hovorí sám za seba o hodnovernosti výrokov a tvrdení Stanislava Benadu a vlastne celého pozadia okolo Alpine Oil & Gas.

A či občania majú šancu v boji proti Alpine Oil & Gas? Jenoznačne áno! Ako príklad nám môžu poslúžiť naši susedia Česi, u ktorých bol odpor obyvateľov tak silný a uvedomelý, že žiadna ťažba sa tam nerealizovala. Prečo by sme to nemohli dokázať aj my na Slovensku? Zásadný je optimizmus a vytrvalosť v boji o najcennejšie veci, ktoré nám príroda zadarmo dáva, a to v prvom rade čistú a zdravotne nezávadnú pitnú vodu.

 

Tí istí ľudia chceli ťažbu aj v Česku? 

Áno, Česi doslova vyhnali aj svojho “vlastného” pána Benadu. Preto teraz operuje u nás. A pritom skutočnosť, že v jeho vlastnom štáte Česi úplne zabránili jeho aktivitám, má tiež veľkú výpovednú hodnotu o ňom samom a rovnako aj o biznise, ktorý sa snaží kdekoľvek pretlačiť.

 

Nájdu sa aj iné argumenty zo strany spoločnosti, ktoré je možné vyvrátiť?  

Samozrejme. Čo je pre mňa osobne skutočne šokujúce, je sebavedomie, s akým pán Benada otvorene zavádza a klame vo verejných médiách. Slovensko nie je jeho rodná krajina a aj napriek tomu si je zjavne natoľko istý svojím vplyvom a pozíciou v našom štáte, ktoré tu doteraz nadobudol, že sa len tak nezastaví pred hocičím.

Reklama
Na snímke Stanislav Benada
Na snímke Stanislav Benada

Prvý dôkaz týchto účelových zavádzaní som našiel v rozhovore na portáli aktuality.sk, ktorý viedla redaktorka s predstaviteľmi Alpine Oil and Gas, pánom Benadom a L. Ron Cowom. (Ťažba ropy je tichá a bezpečná. Ľudia to nechápu, tvrdí firma, ktorá chce ťažiť). Na vetu novinárky “Miestni sa obávajú jednak narušenia pokoja, ktorý je v regióne a v druhom rade aj znečistenia životného prostredia, keďže táto oblasť je chránená programom Natura 2000” reagoval pán Benada slovami: “Oľka nie je v Nature 2000”, čo mi ako miestnemu environmentalistovi a ornitológovi, ktorý tu robil mapovanie vtáčích druhov v rokoch 2010-2012 pre účely projektu Štátnej ochrany prírody, teda celé 3 hniezdne sezóny, doslova vyrazilo dych. Hranica Chráneného vtáčieho územia (CHVÚ) Laborecká vrchovina, ktoré patrí do sústavy území Natura 2000, tu kopíruje hlavnú cestu, ktorá neskôr pretína Oľku. Následne pokračuje hranicami intravilánu, čiže zastavaného územia obce Oľka, takže časť katastra Oľky bližšie k obci Radvaň nad Laborcom jednoznačne patrí do sústavy Natura 2000 (je to overiteľné vo vyhláške TU)!

Akým právom pán Benada takto zavádza širokú verejnosť? Jeho postup vykazuje jednoznačne znaky účelového zavádzania. Navyše, ide o fakty, ktoré sú verejne dostupné na internete, takže každý občan si ich môže veľmi ľahko overiť. Je zjavné, že pocit vplyvu a moci mu dáva zelenú a tieto fakty mu vôbec nestoja v ceste prezentovať postoj, ktorý mu vyhovuje, aj keď je od pravdy vzdialený na míle ďaleko.

A v konečnom dôsledku zastrešuje hlavne postoj vyhovujúci spoločnosti  Alpine Oil & Gas, ktorej sa tu snaží vydláždiť cestu proti vôli miestnych občanov z obcí, ktorých katastre majú byť dotknuté plánovanými vrtmi a prípadnou ťažbou.

Aj ďalšia časť jeho odpovede v článku sa nesie v podobnom duchu. Tvrdí, že Krivá Oľka je lokalita blízko cesty a ochranári vymapovali, aké druhy tu hniezdia. Podľa neho títo ochranári prišli na to, že tam nežijú žiadne ohrozené ani chránené druhy, ktoré by oni svojou činnosťou mohli ohroziť.

No, čo sa týka len chránených druhov, pán Benada zrejme nevie, že všetky voľne žijúce druhy vtákov sú na Slovensku zákonom chránené, napríklad aj také bežné druhy, ako je sýkorka či vrabec. Stačí dôjsť na spomínanú lokalitu pri Krivej Oľke a chránené druhy vtákov uvidíte a budete počuť zo všetkých strán.

Reklama

Pod termínom “ohrozené druhy” zrejme myslel druhy Natury 2000, čo je ďalšia absolútne zavádzajúca informácia! Počas terénnych obhliadok miestnymi obyvateľmi pri Krivej Oľke bol hneď oproti lokalite na plánované vrty pozorovaný na lúke bocian čierny (Ciconia nigra). Následne pri obhliadke v teréne, ktorej som sa zúčastnil aj ja osobne, bol v blízkosti plochy, kde sú plánované vrty, zistený spievajúci samec muchárika malého známeho aj pod názvom muchárik červenohrdlý (Ficedula parva). To znamená, že je tam aj jeho hniezdne teritórium, keďže spevavce si práve spevom bránia svoje hniezdne teritórium pred rivalmi. Rovnako tu boli viackrát pozorované sovy dlhochvosté (Strix uralensis). Všetky tri spomenuté druhy sú, samozrejme, ohrozenými druhmi vtákov európskeho významu v CHVÚ Laborecká vrchovina resp. Nature 2000, ktorá bola vyhlásená za chránené vtáčie územie práve pre zachovanie priaznivého stavu populácií a biotopov týchto troch a ďalších 22 druhov vtákov. Podotýkam, že uvádzam iba zopár úplne náhodných pozorovaní, systematicky podrobný monitoring v blízkosti ťažobnej plochy by nepochybne odhalil vyšší počet ohrozených druhov sústavy Natura 2000. Keďže sa tu navyše stretáva viac rozdielnych biotopov – les, lúka aj vodný tok, to samozrejme znamená vyššiu koncentráciu týchto vzácnych druhov. Lokalita, kde nájdeme viac rôznych biotopov, poskytuje podmienky aj počtu druhov automaticky vyššiemu ako len v jednom type biotopu, napr. v lese.

Ďalšou skutočnosťou sprevádzajúcou vrty je, že prípadná kontaminácia z povrchových odkalísk, ktoré pri ťažbe vznikajú a nikto ju nemôže stopercentne vyvrátiť, môže reálne ohroziť vtáctvo v danej oblasti. Vtáky sa práve vďaka schopnosti lietať dostanú aj na miesta, ktoré sú pre mnohé nelietajúce druhy živočíchov nedostupné.

Pán Benada tvrdí, že činnosť Alpine Oil & Gas svojou činnosťou nemôže ohroziť chránené a ohrozené druhy vtákov na lokalite Krivá Oľka. Už sa to bohužiaľ čiastočne stalo! Hovorím o deštrukcii lesného biotopu, ktorý sa vyrúbal na ploche, kde sa plánujú vrty. Tým následne všetky lesné druhy týchto ohrozených a chránených druhov vtákov a ostatných živočíchov prišli o vyhovujúce životné prostredie. Aktuálnou činnosťou prebiehajúcou na danej ploche je odvodňovanie pomocou sústavy vykopaných odvodňovacích kanálov. Tá zničí životné podmienky hlavne druhom obojživelníkov európskeho významu sústavy Natura 2000, zisteným na danej lokalite a citlivým na potrebný stupeň vlhkosti. Sú nimi napr. kunka žltobruchá (Bombina variegata) a skokan štíhly (Rana dalmatina), potvrdené pri návšteve terénu za účelom prieskumu. Šokujúce je, že len v jednej z troch viet na vyššie uvedenú otázku uvádza pán Benada pravdu, v dvoch tretinách odpovede sa pravdy nedopátrame. Myslím, že ďalší komentár tu už nie je potrebný…

Miesto pri Krivej Oľke, kde Alpine Oil & Gas plánuje vrty. Lesný biotop zničený ťažbou, lokalita odvodnená, lesné druhy z rúbaniska zmizli...
Miesto pri Krivej Oľke, kde Alpine Oil & Gas plánuje vrty. Lesný biotop zničený ťažbou, lokalita odvodnená, lesné druhy z rúbaniska zmizli…

 

Ktorých konkrétnych obcí by sa táto pripravovaná skaza mala dotknúť?

Reklama

Geologické práce a prieskum, najmä prieskumné vrty sa majú uskutočňovať v katastrálnych územiach viacerých slovenských obcí. Pripravované zásahy sa priamo dotknú katastrov obcí Ruská Poruba, Ruská Kajňa, Repejov, Hrubov, Černina, Pakostov, Smilno, Oľka, Rohožník, Vyšná Sitnica, Nižná Sitnica, Jankovce, Hrabovec nad Laborcom, Baškovce, Jakušovce, Krišľovce, Krivá Oľka, Prituľany, Radvaň nad Laborcom, Čertižné, Habura, Havaj, Malá Poľana, Borov, Medzilaborce, Miková, Rokytovce, Roškovce, Sukov, Driečna, Suchá, Vladiča, Andrejová, Bardejov, Bardejovská Nová Ves, Dlhá Lúka, Beloveža, Brezovka, Hažlín, Hrabovec, Chmeľová, Jedlinka, Mikulášová, Ortuťová, Stebník, Šariské Čierne, Šašová, Zborov, Cigľa, Dubová, Jurková Voľa, Kurimka, Nižný Mirošov, Vyšný Orlík, Adidovce, Belá nad Cirochou, Ďapalovce, Ďedačov, Dlhé nad Cirochou, Hankovce, Košarovce, Koškovce, Ľubiša, Maškovce, Nižné Ladičkovce, Rovné, Snina, Turcovce, Veľopolie, Vyšné Ladičkovce, Vyšný Hrušov, Brestov nad Laborcom a Cernina, teda dotknutých by malo byť spolu zatiaľ 73 katastrov obcí! Znečistenie, či dokonca zničenie krajiny sa však týka aj mnohých ďalších okolitých obcí, a teda desaťtisícov občanov v nich žijúcich.

Ľudia ani netušia, že v prípade nájdenia ložísk ropy alebo plynu môže dôjsť k vyhláseniu takzvaných chránených ložiskových území, čo v praxi znamená, že ťažba už nebude iba súkromným záujmom spoločnosti, ktorá tu chce ťažiť. Stane sa z nej verejný záujem a ten je nadradený napr. aj vlastníckym právam. V praxi to môže znamenať ťažbu na vlastnom pozemku, dokonca aj vyvlastnenie, ak by to bolo potrebné!

Preto za jeden z najväčších problémov ohľadom tohto honu na ropu a plyn považujem neznalosť ľudí o rizikách, ktoré nám táto ťažba môže priniesť a dobre vieme, že neznalosť neospravedlňuje a nedokáže vrátiť naspäť napáchané škody, ktoré už raz vznikli…

V tejto súvislosti by som chcel odkázať na petíciu “Nevŕtajte! Chceme žiť v zdravej krajine”, ktorá je voľne stiahnuteľná TU. Ak nám naozaj ide o to, aby sa veci v tomto štáte začali meniť, prosím podporme ju čím viacerí a šírme ju ďalej, iba naozaj silný tlak verejnosti dokáže zvrátiť rozhodnutia, ktoré sa často dejú poza chrbát a bez vedomia dotknutých obyvateľov.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali