Robo Grigorov o médiách “mimo reality”, budhizme i Dalajlámovi

Robo Grigorov o médiách “mimo reality”, budhizme i Dalajlámovi

Slovensko 28. októbra 2016 (HSP/Foto: Luboš Prager/Grand Hotel Kempinski High Tatras)

 

Prinášame vám druhú časť rozhovoru s Robom Grigorovom – slovenským skladateľom, spevákom i hudobný producentom. Prezradil v čom vidí hlavné rizika pre svet i európsku civilizáciu. Ozrejmil nám svoj postoj k stretnutiu slovenského prezidenta Andreja Kisku so 14. Dalajlámom, ale i to, či sa ešte stále považuje za rebela, ako ho označujú médiá, alebo časom už „zmúdrel“.

 

Reklama
Na snímke Robo Grigorov
Na snímke Robo Grigorov

 

Aké vidíte hlavné riziká pre svet, európsku civilizáciu a náš spôsob života?

Reklama

Myslím, že jedným z hlavných rizík je duchovný úpadok. Ostatné riziká sú väčšinou odvodené z neho. Má mnoho prejavov. Tie sú žiaľ dnes na oveľa jemnejšej a nenápadnejšej úrovni, než tomu bolo pred dvadsiatimi rokmi, takže ich je ťažšie identifikovať. Jedným z nich sú napríklad médiá, totálne vzdialené ľuďom, aj realite. Médiá majú obrovskú silu. Ak ich aj naďalej budú mať v rukách nezodpovední ľudia, koniec môže prísť rýchlejšie a byť aj oveľa horší, než čakáme. Obávam sa, že keby už bola Európa v ruinách, v sobotu večer uvidíme na obrazovke známe vyusmievané tváre, ktoré prídu situáciu glosovať so svojím príslovečným humorom, prípadne v bulvári bude módna polícia riešiť, koľko stála čierna uniforma teroristu, ktorý práve odpálil metro. Hlupák vždy zrelativizuje všetko, pretože sa bojí pravdy. Náš spôsob života je ohrozený aj preto, že sme umožnili týmto ľuďom, aby okupovali vysielacie časy. Tak sme sa vyhli tomu, aby boli veci správne, presne a pravdivo pomenované. Keďže sú pomenované nesprávne, nedajú sa ani správne riešiť. Myslím, že práve preto dnes mladí ľudia získavajú informácie radšej na internete a klasické médiá sú im ukradnuté.         

 

Je o vás známe, že inklinujete k budhistickej literatúre. Čo bolo pre vás podnetom zaoberať sa budhizmom?

Viete, keby sa dalo Buddhovo učenie nájsť iba cez knihy, bolo by to síce veľmi ľahké, ale ľahké veci prinášajú aj ľahké výsledky. Je pravda, že mám doma veľa kníh z rôznych náboženstiev. Nenájdete však medzi nimi iba buddhizmus. Každé náboženstvo je prínosné iným spôsobom a ak sa ním riadite, môžete iba získať. Lenže iba si čítať to, čo Ježiš alebo Rúmí hovorí, vám asi až tak nepomôže. Náboženstvo treba hlavne premieňať na každodenné kroky a denne premieňať hlavne svoju myseľ. Podľa mňa, úlohou každého náboženstva je uvoľňovať zovretie ega a vybudzovať v človeku súcit a múdrosť. Len cez literatúru sa to nedá, pretože by to bolo ako počúvať album Pink Floyd a veriť, že sa tým ich skladby naučíte hrať. Prečo práve buddhizmus? Možno preto, lebo je pre moje nastavenie mysle najvhodnejší.

 

Reklama
Na snímke Robo Grigorov
Na snímke Robo Grigorov

 

Pred niekoľkými dňami bol na Slovensku 14. dalajláma. Počas jeho návštevy sa s ním stretol aj slovenský prezident Andrej Kiska. Stretnutie kritizovalo čínske veľvyslanectvo aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák i premiér Robert Fico. Čo si myslíte o tomto stretnutí?

Návšteva Jeho Svätosti 14. Dalajlámu je najdôležitejšia návšteva, akú môžme prijať. Je šťastím, že k nám Jeho Svätosť prichádza a má ku Slovensku už dlhodobo taký pozitívny vzťah. Individuálnou múdrosťou každého človeka, ktorý príde do kontaktu s Jeho Svätosťou, je uvedomiť si, aký dar práve prežíva. Je to to isté, ako možnosť stretnúť sa s pápežom Františkom. Keby som takú možnosť dostal ja, bral by som to ako najšťastnejšiu udalosť v mojom živote, ale nemal som žiaľ vytvorenú až takú dobrú karmu. Čo sa týka Číny, nie je mi jasné, akým právom môže iný štát komentovať zvrchovanú krajinu a ešte to politik tej istej zvrchovanej krajiny rieši. Nie sme predsa čínska kolónia, ale samostatný štát. Nie, aby ste si pomysleli, že nemám rád Číňanov, alebo že by som ich nechápal. Vážim si ich kultúru a tiež chápem, že ako socialistický štát musia dodržiavať všetky, aj nám z minulosti známe doktríny, medzi ktoré patrí aj boj proti náboženstvu. Nemám právo  komentovať postoje niektorých našich politikov. Verím, že majú svoje dôvody a tie nie sú iba strach „z veľkého spolužiaka“, i keď, aj to by sa dalo chápať. Aspoň vidíte, aká výhoda je byť v rock’n’rolle. Môžem ísť na Dalajlámu aj tisíckrát a nikto ma nebude riešiť.

 

Je o vás tiež známe, že ste emigrovali do Belgicka. Keď ste sa vrátili, prišli niekedy chvíle, kedy ste tento krok oľutovali?

Reklama

Určite také chvíle občas prišli. Nemal som na to ale žiadne politické dôvody. Skôr mi občas chýbajú ľudia, ktorých som tam spoznal. Občas mi je smutno aj preto, že postupne zabudnem aj posledné flámske slovíčka, keďže nemám s kým hovoriť, alebo za flámskymi fritmi a pivom. Návrat domov bol pre mňa ale samozrejmosťou. Príčinou môjho úteku boli politické represie proti mne a tie po 89-tom skončili. Nebol som ekonomický utečenec. Tu som doma.      

  

Na snímke Robo Grigorov
Na snímke Robo Grigorov

 

Médiá vás označujú za večne rebelujúceho speváka. Považujete sa stále za rebela, alebo ste už vekom ako sa hovorí “zmúdrel”?     

Viete, po prvé som sa sám nikdy za rebela neoznačoval a túto nálepku mi začali nalepovať na čelo médiá, keď si asi nevedeli vysvetliť, prečo odpovedám mimo ich škálu a po druhé, rebel by mal byť predsa práve ten, ktorý zmúdrel, nie? Asi by ste ťažko boli Che Guevara alebo Fidel, keby ste boli hlúpy. Oni by podľa mňa Jeho Svätosť Dalajlámu prijali, aj keď sú komunisti, pretože sú schopní vidieť „za roh“. To znamená byť rebel.

 

V prvej časti rozhovoru spevák Robo Grigorov prezradil, čo si myslí o rušení koncertov, gender ideológii i svetovej politike. Uviedol tiež, ktorej slovenskej skupine fandí. Viac si môžete prečítať TU.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:24

Snemovňa reprezentantov amerického štátu Arizona v stredu odhlasovala zrušenie zákona zakazujúceho takmer všetky druhy interrupcií. Najvyšší súd v Arizone pritom pred viac ako dvoma týždňami rozhodol, že tento zákon prijatý pred 160 rokmi je vykonateľný.

07:11

Státisíce ľudí sa vo štvrtok zišli na rôznych miestach po celej Austrálii a na Novom Zélande, aby si pripomenuli svojich padlých v prvej svetovej vojne. Informovala agentúra AFP.

07:02

Jemenskí húsíovia sa prihlásili k útokom na americké a izraelské obchodné plavidlá a americký torpédoborec.

O operáciách informoval Yahya Sari, vojenský hovorca hnutia Ansar Allah.

06:53

Francúzske orgány činné v trestnom konaní zadržali a začali vypočúvať 16-ročného chlapca, ktorý avizoval, že chce spáchať útok počas letnej olympiády v Paríži. Polícia uňho našla sľub vernosti teroristickej sieti Islamský štát (IS). Prípad prevzala prokuratúra, ktorá sa zaoberá teroristickými činmi.

06:44

Poľsko poskytne finančnú pomoc vo výške dvoch miliónov dolárov pre dve humanitárne agentúry OSN, ktoré podporujú civilistov vo vojnou zmietanom Pásme Gazy. V stredu to oznámilo poľské ministerstvo zahraničných vecí.

06:35

Generálny riaditeľ sociálnej platformy TikTok Šou C’ Čche v stredu prisľúbil podniknutie právnych krokov na zvrátenie zákona prijatého v Spojených štátoch, na základe ktorého bude možné túto populárnu aplikáciu v USA zakázať pre podozrenia, že ju kontroluje čínska vláda.

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon, ktorý čínskej materskej spoločnosti ByteDance dáva približne 270 dní na to, aby odpredala TikTok v USA alebo čelila vylúčeniu z amerického trhu.

06:30

Španielsky premiér Pedro Sánchez v stredu uviedol, že zvažuje možné odstúpenie v reakcii na oznámenie súdu, ktorý začal vyšetrovanie premiérovej manželky na základe podozrení z korupcie.

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali