Kampaň www.superzárobok.sk zameraná proti obchodu s ľuďmi bodovala

Kampaň www.superzárobok.sk zameraná proti obchodu s ľuďmi bodovala

Bratislava 20. mája 2015 (TASR/HSP/Foto:Screenshot:YouTube)

 

Kampaň www.superzárobok.sk  zameraná proti obchodu s ľuďmi bodovala na prestížnej súťaži o najkreatívnejšiu reklamu – Zlatý klinec 2015

Ukázať verejnosti, ako ľahko sa človek môže stať novodobým otrokom. S týmto zámerom pripravilo Ministerstvo vnútra SR (MV SR) v spolupráci s občianskym združením BSOS edukatívno – prevenčnú kampaň www.superzárobok.sk. Kampaň bola spustená na pár dní v marci tohto roku. Cieľom bolo zistiť informovanosť verejnosti v prípade hľadania si práce v zahraničí o skrytom fenoméne zvanom obchod ľuďmi, ktorý neobchádza ani slovenských občanov.

Reklama
Kampaň www.superzárobok.sk
Kampaň www.superzárobok.sk

V priebehu 3 dní bolo reklamou na sociálnych sieťach zasiahnutých 740.000 používateľov. Z nich 41.000 navštívilo nachytávací web www.superzárobok.sk. Až 2.300 ľudí sa zaregistrovalo so záujmom o prácu v zahraničí, teda predstavujú zachránených potenciálnych otrokov.

Zlatý klinec je najvýznamnejšou súťažou o najkreatívnejšiu reklamu na Slovensku. Základným a jediným kritériom hodnotenia kvality súťažných prác je originalita, inovatívnosť kreatívneho nápadu a kvalita jeho realizácie. Nápaditosť v prípade kampane www.superzárobok.sk ocenili odborníci z oblasti reklamy hneď dvomi cenami.

Reklama

V kategórii Interactive and online sme získali 3. miesto – bronzový klinec v kategórii Interactive and online pre neziskové organizácie. Za kreativitu v PR 2. miesto – strieborný klinec v kategórii kreativita v PR pre neziskové organizácie. Z pomedzi 237 prihlásených prác bola kampaň MV SR jedna z najúspešnejších. Viac o ocenenej kampani nájdete na: https://www.youtube.com/watch?v=7QyGYZRH1lM

Aj vďaka nachytávaciemu webu www.superzárobok.sk sme zachránili viac ako 2000 slovenských občanov pred nútenou prácou v zahraničí. O akých ľudí ide o najčastejšie? Až 34 percent zaregistrovaných ľudí pochádza z prešovského a košického kraja. Dve tretiny registrovaných predstavujú muži a z hľadiska veku sú najviac ohrozené skupiny mladých ľudí do 26 rokov. Aj vďaka kampani doteraz navštívilo edukatívnu a informačnú webovú stránku www.novodobiotroci.sk až 7 000 ľudí. Cieľom kampane totiž bolo cez vlastnú skúsenosť občana, upozorniť na obrovské riziká, ktoré sa schovávajú za lákavými no neoverenými ponukami práce do zahraničia.

Z pohľadu formy obchodovania s ľuďmi (teda, na aký účel boli tieto osoby obchodované), môžeme na základe posledných štatistík konštatovať nasledovné:

Približne 40 percent obetí bolo vykorisťovaných na nútenú prácu, 30 percent na nútenú prostitúciu, 20 percent bolo nútených k uzatvoreniu sobáša (teda išlo o nútený sobáš) a približne 10 percent obetí bolo vykorisťovaných za účelom núteného žobrania či nútenej kriminality.

Keďže je obchodovanie s ľuďmi celosvetovo tretí najvýnosnejší nelegálny obchod po obchode s drogami a zbraňami, Slovensko vypracovalo  rad systémových opatrení zameraných na zefektívnenie boja proti obchodovaniu s ľuďmi. Medzi tie najdôležitejšie patria napr. realizovanie Programu podpory obetí obchodovania s ľuďmi či spustenie národnej linky.

Reklama

Od roku 2008 do 30.6. 2014 bolo do Programu podpory a ochrany obetí obchodovania s ľuďmi zaradených 170 obetí, z toho 112 žien a 58 mužov, ktorí boli najčastejšie vykorisťovaní sexuálne či formou nútenej práce. Hoci ide o čísla,  ktoré hovoria o dobrovoľne prihlásených obetiach, obetí môže byť v skutočnosti viac.

Preto odporúčame informovať sa na Národnej Linke pomoci obchodovania s ľuďmi 0800 800 818, ktorá je určená na poskytnutie preventívnych informácií pred vycestovaním do zahraničia, ako aj na nadviazanie prvého kontaktu s potenciálnou obeťou obchodovania s ľuďmi a na sprostredkovanie pomoci.

TASR informovala Michaela Paulenová z tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra SR.

 

Krátke video si môžete pozrieť tu:

Reklama

https://www.youtube.com/watch?v=7QyGYZRH1lM

ml

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali