Zvolenský živec končí. Košický dukát pokračuje ďalej

Zvolenský živec končí. Košický dukát pokračuje ďalej

Košice 8. decembra 2016 (HSP/Foto:Košický dukát)

 

Na konci tohto roku končí po zhruba dva a pol roku od zavedenia lokálna mena živec. Obchodníci si živce budú môcť spätne zameniť za eurá do konca januára 2017.

Logo Košický dukát
Logo Košický dukát

Ako uviedla koordinátorka lokálnej meny vo Zvolene Jana Udvardiová, živec fungoval prvé dva roky vcelku dobre. „Na to, že to bola na Slovensku novinka, sme sa tešili, že ju ľudia používajú a sú touto myšlienkou nadšení,“ priblížila.

Reklama

Avšak na to, aby lokálna mena naozaj fungovala, ako má, a splnila svoj účel (podpora komunity a lokálnej ekonomiky), bolo potrebné, aby sa do obehu dostalo dostatočné množstvo živcov. „Nám sa v minulom roku podarilo zameniť 14 000 živcov, ktoré ľudia následne využívali na platbu v zapojených prevádzkach. To však nie je postačujúca suma na splnenie cieľa,“ povedala.

Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica, ktoré stojí za zavedením lokálnej meny na Slovensku, podľa nej hľadalo cesty, ako živec dostať vo väčšej miere do peňaženiek ľudí.

Reklama

 

Problémom legislatíva

Živica spoločne s ekonómmi a právnikmi pracovali na analýzach ohľadne vyplácania živcov ako časť výplaty pre zamestnancov. „Prišli sme však na to, že slovenské zákony neumožňujú zamestnávateľom vyplácať živce svojim zamestnancom. Išlo by to len formou naturálií, čo zamestnávatelia vyhodnotili ako veľmi zdĺhavý a komplikovaný proces. Nechceli do toho ísť,“ konštatovala.

A práve platná legislatíva je príčinou ukončenia lokálnej meny. Aby táto alternatívna mena skutočne plnila svoju funkciu, je nevyhnutné, aby sa ňou dali platiť miestne dane, poberať aspoň časť mzdy, alebo platiť napríklad za odvoz odpadu. „Žiaľ, tu je hranica, na ktorú sme narazili a bez zmeny zákonov sa nedá pohnúť legálne ďalej,“ podotkla.

Napriek tomu pokladá lokálnu menu stále za skvelý nástroj podpory komunity a miestnej ekonomiky. „Veríme, že v budúcnosti sa nám podarí lokálnu menu opäť otvoriť a bude fungovať minimálne tak dobre ako v zahraničí,“ uviedla.

Reklama

Oslovili sme v tejto súvislosti aj Vladimíra Gürtlera, ktorého občianske združenie KOŠICKÝ DUKÁT na výmenu tovarov a služieb tiež zaviedlo v Košiclach lokálnu menu –  KOŠICKÝ DUKÁT, či dukát bude pokračovať alebo ho čaká osud živca?

 

KOŠICKÝ DUKÁT pokračuje ďalej

Ako uviedol Gürtler: „Projekt KOŠICKÝ DUKÁT je veľmi úspešný a doteraz sme emitovali za necelý rok a pol fungovania vyše 60 000 dukátov rôznych nominálnych hodnôt  (1,2,5, 50 dukát). Náš projekt je nastavený na minimálne obdobie 5-7 rokov a v spolupráci s partnermi, ktorí nás oslovujú uvažujeme dokonca o rozšírení projektu aj do iných miest, takže KOŠICKÝ DUKÁT samozrejme pokračuje ďalej.“

Košický dukát
Košický dukát

Na otázku nášho redaktora, ako vníma legislatívne problémy, ktoré mali spôsobiť zánik živca, Gürtler reagoval takto: „Samozrejme, že legislatíva takýmto činnostiam nie je veľmi naklonená. To sa však dá povedať všoebecne o podnikateľskom prostredí na Slovensku. Odborní daňoví a právni poradcovia projektu KOŠICKÝ DUKÁT efektívne aplikujú aj súčasnú nepriaznivú legislatívu tak, aby dukát úspešne napredoval. Hľadáme spôsoby, ako sa to dá, nie dôvody, prečo niečo nie je možné. Máme víziu a ideme po správnej ceste.“

Reklama

Autor myšlienky lokálneho platidla KOŠICKÝ DUKÁT, Vladimír Gürtler, zároveň pozval priaznivcov dukátov na prezentáciu nového 5 dukátu, ktorá sa uskutoční už budúci utorok (13.12.2016) v metropole východu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali