Zúfalí rodičia na juhu Slovenska bojujú za právo svojich detí vzdelávať sa po slovensky

Zúfalí rodičia na juhu Slovenska bojujú za právo svojich detí vzdelávať sa po slovensky

Bratislava 3. októbra 2018 (HSP/Sputnik/Foto:TASR-Milan Kapusta)

 

Rodičia z viacerých obcí na juhu Slovenska bojujú za otvorenie slovenskej školy. Obecné zastupiteľstvo v Rohovciach sa tomu však dlhodobo bráni, upozorňuje Artur Bekmatov

Na snímke žiaci pred budovou školy

Zúfalí rodičia sú tak nútení buď si formálne nahlásiť trvalý pobyt do Šamorína, alebo každý deň voziť deti desiatky kilometrov do iných miest v širokom okolí. Podľa ich názoru je deťom upierané ústavné právo na vzdelávanie sa v štátnom jazyku. Postup samospráv kritizovali aj premiér Peter Pellegrini, ministerka školstva Martina Lubyová či exminister školstva Juraj Draxler.

Reklama

 

Dlhodobý problém

Reklama

Predstavte si, že máte budúceho prváčika, no vo vašej obci je len maďarská škola. Najbližšia škola, v ktorej by sa mohol učiť po slovensky je v osem kilometrov vzdialenom Šamoríne. Lenže šamorínska škola je preplnená, a tak nových žiakov z okolitých obcí neprijíma. Ďalšou možnosťou je dať svoje dieťa do slovenskej školy v Gabčíkove. Sem však trvá cesta aj trištvrte hodiny. A napriek tomu, že maďarská škola vo vašej obci disponuje potrebnými priestormi, obecné zastupiteľstvo odmieta zriadiť školu pre slovenské deti. Argumentujú pritom nezáujmom o slovenskú školu.

S takýmto problémom už niekoľko rokov bojujú rodičia v obciach Rohovce, Horný Bar, Kyselica, Báč, Trnávka a Macov v okrese Dunajská Streda. V Rohovciach fungovala slovenská škola do roku 2002, kedy ju zatvorili s odôvodnením nedostatku žiakov. “Vtedy totiž Rohovce patrili do školského obvodu Šamorín a rodičia prihlasovali deti tam, na ZŠ Mateja Bela. Lenže Šamorín si vybavil zmenu obvodu, aby už nemuseli prijímať deti z okolitých obcí, keďže je škola preplnená. No obce, vrátane Rohoviec, situáciu riešiť nezačali,” hovorí pre Sputnik Lenka Žárová z Iniciatívy BKZ.

Ako ďalej dodáva, záujemcov o slovenskú školu pribúda. “Preto sme žiadali už v roku 2014 zástupcov obce Rohovce, aby situáciu riešili. Veď maďarská ZŠ, ktorá v obci funguje, má poloprázdne priestory, nenavštevuje ju ani polovica počtu žiakov, ako v minulosti. Žiadame teda, aby tam vznikli slovenské triedy, ako to bolo aj v minulosti.”

 

Neochota kompetentných

Reklama

K žiadostiam rodičov však obecné zastupiteľstvo v Rohovciach, ale aj starostovia z okolitých obcí opakovane zaujali negatívne stanovisko.

Navyše, riešenie preplnenosti šamorínskej školy žiadali aj rodičia jej žiakov, ktorí spísali petíciu. Za pravdu im dala aj Štátna školská inšpekcia. Tá vo februári 2017 konštatovala, že “vnútorné a vonkajšie podmienky školy boli vzhľadom na počet žiakov zaradených do základnej školy.”

Jedným z riešení preto bolo zriadenie elokovaného pracoviska v Rohovciach, ktoré by odbremenilo školu v Šamoríne a zároveň vyriešilo problém absencie slovenskej školy v neďalekých obciach. Obec Rohovce však ponuku zamietla.

Rodičia boli odkázaní riešiť problém rôzne. “Niektorí si vybavili trvalý pobyt v Šamoríne, aby ich dieťa museli prijať tam. Niektorí dokonca za to zaplatili cudzím ľuďom. Iní vozia deti do rôznych vzdialených škôl, čo je nielen neekonomické pre tie rodiny, ale aj zbytočná záťaž pre malé deti,” hovorí Žárová a dodáva: “Pritom aj Ústava SR hovorí, že vzdelanie v štátnom jazyku by malo byť každému občanovi dostupné v mieste bydliska alebo v blízkom okolí. Napríklad také Gabčíkovo, kam deti musia cestovať aj 45 minút, musia potom ešte kus cesty prejsť peši a to isté absolvovať ešte popoludní, nepovažujeme za blízke okolie.”

Rodičia slovenských detí z Rohoviec a okolitých obcí preto založili Iniciatívu BKZ, prostredníctvom ktorej začali na problém upozorňovať. Iniciovali prerokovanie možnosti otvorenia slovenskej školy v obci na obecnom zastupiteľstve, napísali list starostovi Rohoviec, aj premiérovi Pellegrinimu, predsedovi parlamentu Dankovi či komisárke pre deti Tomanovej. Bezvýsledne.

Reklama

Komisárka Tomanová s rodičmi pravidelne komunikovala, viac však v jej kompetencii nebolo. Starosta na list neodpovedal a zastupiteľstvo na svojom májovom zasadnutí zriadenie školy zamietlo.

Premiér Pellegrini spolu s ministerkou Lubyovou síce postup samosprávy kritizovali, premiér ale problém nateraz posunul ministerstvu školstva, ktoré má vypracovať novelizáciu zákona tak, aby sa podobné prípady neopakovali. Rodičia dúfajú, že novela stihne vstúpiť do platnosti v takej dobe, aby sa slovenská škola v Rohovciach stihla zriadiť do začiatku budúceho školského roku.

 

Riešením by bol nový obvod

Problém s chýbajúcou slovenskou školou sa tak nepodarilo vyriešiť do začiatku nového školského roka a rodičia malých školákov sú tak stále odkázaní buď na školu v Gabčíkove, alebo na prehlasovanie trvalého pobytu do Šamorína.

Riešením by mohlo byť zriadenie nového školského obvodu pre dotknuté obce. To však opäť nie je v kompetencii ani rodičov ani ministerstva. Preto sú rodičia nútení počkať na výsledok novembrových komunálnych volieb, z ktorých vzíde nové obecné zastupiteľstvo, a dúfať, že to sa k ich žiadosti postaví lepšie ako zastupiteľstvo predchádzajúce.

Rodičia z Iniciatívy BKZ upozorňujú, že sú apolitickou organizáciou, zároveň však vyjadrujú obavy z toho, že téma slovenskej školy bude v obciach súčasťou predvolebnej kampane. „Obávame sa, že táto téma rezonovať bude. Že ju budú využívať ako nástroj, aby získali hlasy tých, ktorí sú proti slovenskej škole,” uzatvára svoje rozprávanie Lenka Žárová.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:56

Súd v Madride vo stredu informoval o prebiehajúcom prípravnom konaní voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza. Podozrieva ju z obchodovania s vplyvom a korupcie v podnikateľskom sektore. Informovala o tom agentúra AFP.

Madridský súd v krátkom vyhlásení spresnil, že vyšetrovanie vedené proti Maríi Begone Gómezovej sa začalo už 16. apríla a “podlieha príkazu na utajenie“. Bližšie detaily v tejto veci neuviedol.

14:40

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu schválili historicky prvé pravidlá EÚ týkajúce sa boja proti násiliu na ženách. Ich cieľom je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a obete domáceho násilia.

Smernica požaduje zavedenie prísnejších zákonov proti kybernetickému násiliu, lepšiu pomoc pre obete a opatrenia na prevenciu znásilnení.

14:29

Z korupcie obvinený námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov zostane vo väzbe prinajmenšom nasledujúce dva mesiace, a teda do 23. júna. Rozhodol o tom v stredu moskovský súd. Informovala o tom agentúra AP a stanica Sky News.

Podľa ruského Vyšetrovacieho výboru (Sledkom) je podozrivý z prijatia úplatku v obzvlášť veľkom rozsahu. Za tento trestný čin mu v prípade usvedčenia hrozí až 15 rokov väzenia.

Námestník ministra obrany bol zadržaný pre podozrenie z korupcie
Na nedatovanej snímke vydanej 11. kanuára 2024 námestník ministra obrany Timur Ivanov v Moskv
14:20

Priame platby sa slovenským farmárom budú vyplácať aj po 30. júni. Uviedol to na tlačovej besede po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD).

Informácie o nevyplácaní priamych platieb po júni označil Takáč za nepravdivé a zavádzajúce.

Výjazdové rokovanie vlády v Dolnej Krupej Takáč
Na snímke zľava riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Marek Čepko a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) počas tlačovej konferencie po výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej
14:10

Strata amerického výrobcu lietadiel Boeing bola v 1. kvartáli nižšia, než sa očakávalo. Koncern uviedol, že jeho dodávateľský reťazec sa stabilizuje aj napriek kríze týkajúcej sa modelu 737 Max.

Strata v prvých troch mesiacoch 2024 klesla na 343 miliónov USD (321 miliónov eur), alebo 56 centov na akciu, zo 414 miliónov USD, alebo 69 USD na akciu.

14:02

Centrom Londýna sa v stredu preháňalo niekoľko splašených koní, utiekli britskej vojenskej jednotke Household Cavalry. Zranenia pri tom utrpelo päť ľudí, štyroch odviezli do nemocnice. Informoval denník The Telegraph.

Zvieratá zhodili svojich jazdcov počas ranného cvičenia. Pri incidente sa zranil najmenej jeden vojak.

splašené kone v Londýne
Na snímke dva splašené kone v uliciach Londýna
13:39

Vláda plánuje znižovať deficit verejných financií približne o 1 % hrubého domáceho produktu (HDP) ročne. Postupný pokles schodku pod 3 % HDP do konca volebného obdobia zabezpečí vystúpenie z očakávanej procedúry nadmerného deficitu. Zároveň sa tak stabilizuje vývoj dlhu, ktorý by mal inak naďalej rastúci trend až k 70 % HDP. Konštatuje to Ministerstvo financií (MF) SR v Programe stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý v stredu schválila vláda.

13:38

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Výpomoc sa poskytne prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB). Vyplýva to z návrhu novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve, ktorý v stredu schválila vláda.

13:37

Odborne spôsobilá osoba bude môcť vykonávať funkciu povereného zástupcu až pre troch držiteľov povolenia na podnikanie v energetike. Obchodníci so striebrom už nebudú mať povinnosť disponovať určeným meradlom a zosnulé osoby budú vyňaté z pôsobnosti zákona o ochrane osobných údajov. Vyplýva to zo zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia a znižovaním administratívnej záťaže, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu definitívne schválili.

13:35

Pri pobreží Tuniska našli v utorok telá 19 ľudí, informovala tamojšia pobrežná stráž. Informovala agentúra AP.

Telá našla v blízkosti prístavných miest Mahdíja a Sfax, druhého najväčšieho prístavného mesta v krajine, kde sa migranti v posledných týždňoch dostali do konfliktu s políciou.

13:28

Česká polícia odkryla česko-ukrajinský gang falošných bankárov, ktorí sú podozriví zo spáchania stoviek podvodov s úhrnnou škodou v desiatkach miliónov korún. Policajti zadržali 40 ľudí, časť z nich skončila vo väzbe. V stredu to uviedla hovorkyňa polície Královohradeckého kraja Iva Kormošová.

13:12

Cieľom európskych liberálov, ktorí v Európskom parlamente (EP) vystupujú pod značkou Obnovme Európu (RE), je bojovať proti vplyvu krajnej pravice po eurovoľbách a v novom zákonodarnom zbore EÚ upevniť svoju pozíciu “jazýčka na váhach” pri formovaní európskej legislatívy spolu s ľudovcami a socialistami. V rozhovore pre Európsku redakciu (ENR) – projekt, ktorého súčasťou je aj TASR – to uviedla šéfka RE Valérie Hayerová.

Valérie Hayerová
Kandidátka do eurovolieb a šéfka strany Obnovme Európu (RE) Valérie Hayerová počas prejavu na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali