Historický moment v zjazde, zlato na olympiáde získali dve lyžiarky

Historický moment v zjazde, zlato na olympiáde získali dve lyžiarky

Červená Poľana 12. februára (TASR/HSP/Foto:AP)

 

Prvýkrát v histórii ZOH sa stalo, že sa v ženských alpských disciplínach tešili zo zlatej medaily dve pretekárky. Pretekárky mali navlas rovnaký čas

Zlato v zjazde si na ZOH 2014 v Soči podelili dve lyžiarky. Slovinka Tina Mazeová a Švajčiarka Dominique Gisinová dosiahli v stredu v alpskom centre Roza Chutor navlas rovnaký čas (1:41,57). Švajčiarsky úspech zvýraznila bronzová Lara Gutová, ktorá za víťazným duom zaostala o jednu desatinu sekundy. Jediná slovenská reprezentantka na štarte Kristína Saalová obsadila v konkurencii 41 pretekárok 31. miesto (+4,41).

Reklama
Slovinská lyžiarka Tina Mazeová (modrá kombinéza) a Švajčiarka Dominique Gisinová sa tešia v cieli po dokončení zjazdu žien na XXII. zimných olympijských hrách v stredisku Roza Chutor na Červenej Poľane 12. februára 2014

Prvýkrát v histórii ZOH sa stalo, že sa v ženských alpských disciplínach tešili zo zlatej medaily dve pretekárky. Slovinsko sa zásluhou Mazeovej dočkalo vôbec prvého olympijského triumfu v zjazdovom lyžovaní, 30-ročná univerzálka si do zbierky pridala tretí cenný kov po dvoch striebrach z Vancouveru 2010 (super-G, obrovský slalom). Kým víťazstvo obhajkyne veľkého glóbusu Mazeovej sa dalo predvídať, triumf Gisinovej sa nečakal. Dvadsaťosemročná špecialistka na kĺzavé disciplíny síce vo Svetovom pohári už dvakrát zjazd vyhrala, ale bolo to ešte v sezóne 2008/2009. V prebiehajúcom ročníku nestála ani raz na pódiu a v hodnotení kráľovskej disciplíny jej patrila až deviata priečka. Pre Gisinovú je to vôbec prvá medaila z vrcholných podujatí.

Gisová sa začal triasť, keď sa na štart postavila Mzeová

Reklama
Švajčiarska lyžiarka Dominique Gisinová sa teší v cieli po dokončení zjazdu žien na XXII. zimných olympijských hrách v stredisku Roza Chutor na Červenej Poľane 12. februára 2014

Na 2,713 km dlhej zjazdovke s dvoma náročnými skokmi dominovali Švajčiarky – najprv viedla Fabienne Suterová, jej čas potom prekonala Gisinová, ktorá fantasticky zvládla najmä spodnú kĺzavú pasáž. Vedenie si udržala aj po jazde favorizovanej krajanky Gutovej i víťazky pondelkovej superkombinácie Marie Höflovej-Rieschovej z Nemecka. Ďalšia kandidátka na zlato Tina Weiratherová z Lichtenštajnska si po páde v tréningu zranila holennú kosť a rozhodla sa v súťaži neštartovať a tak odpadla ďalšia konkurentka. Gisinová sa začala v cieli triasť, až keď sa na trať vydala Mazeová, ktorá si výborne počínala najmä v technicky náročnej strednej pasáži a viedla na všetkých medzičasoch. Až na poslednom meranom úseku spravila chybu, keď ju “vyhodilo” v jednej zo zákrut. V cieli bola napokon “ex equo” s dovtedy vedúcou dámou.

Zlaté lyžiarky si zlato navzájom dopriali 

Slovinská lyžiarka Tina Mazeová sa teší v cieli po dokončení zjazdu žien na XXII. zimných olympijských hrách v stredisku Roza Chutor na Červenej Poľane 12. februára 2014

Gisinová sa stala prvou švajčiarskou olympijskou víťazkou v zjazde od roku 1984, keď triumfovala v Sarajeve Michaela Figiniová. Cenný kov si na ZOH naposledy v ženských alpských súťažiach delili v roku 1992 Američanka Dian Roffeová a Rakúšanka Anita Wachterová, ktoré zhodne získali striebro v obrovskom slalome. “Som veľmi šťastná a vôbec mi neprekáža, že sa musím o zlato deliť. Práveže je to pre mňa česť, Tina je totiž najúžasnejšia zjazdárka, akú poznám. Veľmi sa mi páči jej štýl,” povedala Gisinová pre RTVS.

“Tiež sa rada podelím o zlato, nevidím v tom problém, aby boli po pretekoch dve šťastné lyžiarky. Dominique je veľmi inteligentná dáma, skvelá zjazdárka, doprajem jej to,” vyznala sa Mazeová. “Boli to nesmierne tesné preteky, v ktorých nikto nešiel perfektne. Aj ja som dole urobila chybu. Som nesmierne šťastná po tom, čo mi to v superkombinácii nevyšlo.”

Medaila tesne ušla Talianke Daniele Merighettiovej, ktorá skončila štvrtá (+0,27). Malou senzáciou bolo siedme miesto Maďarky Edit Miklósovej (+0,71), ktorá skončila vo výsledkovej listine pred takými menami ako sú Julia Mancusová, Höflová-Rieschová či Elisabeth Görglová.

Reklama

Zjazd, ženy – výsledky:

1. Tina Mazeová (Slovin.) a Dominique Gisinová (Švajč.) zhodne 1:41,57 min, 3. Lara Gutová (Švajč.) +0,10 s, 4. Daniela Merighettiová (Tal.) +0,27, 5. Fabienne Suterová (Švajč.) +0,37, 6. Lotte Smiseth Sejerstedová (Nór.) +0,44, 7. Edit Miklósová (Maď.) +0,71, 8. Julia Mancusová (USA) +0,99, 9. Nicole Hospová (Rak.) +1,05, 10. Ilka Štuhecová (Slovin.) +1,08, …, 31. Kristína SAALOVÁ (SR) +4,41

jf

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali