ZOH14-Hokej: SR – USA, po týždni v Boľšoji sa prvé roztoky vyzrážajú v Šajbe

ZOH14-Hokej: SR – USA, po týždni v Boľšoji sa prvé roztoky vyzrážajú v Šajbe

Soči 12. februára (TASR) – Mužstvo USA, možný "čierny kôň" turnaja je súper, s ktorým si slovenskí hokejisti skrížia hokejky na úvod olympijského turnaja v Soči. Aj keď za top favoritov sa všeobecne považujú Rusi a Kanada, oni figurujú v druhom slede, stávkové kancelárie ich dávajú v kurzoch hneď za Švédmi. Zápas A-skupiny má úvodné buly vo štvrtok o 13.30 SEČ (16.30 miestneho) v Šajba Aréne.

Je trochu paradoxné, že ľad druhej olympijskej haly slovenskí hokejisti spoznajú až v prvom zápase, presne týždeň od prvého tréningu v hlavnej. V Boľšoj Aréne si prvá skupina testovala podmienky až do nedele a just po prílete hráčov z NHL už kompletný tím pôsobili tri dni v tréningovej hale. To by, pravda nemalo mať nejaký výrazný vplyv, pretože Američania mávajú tradične pomalšie štarty do turnajov a pre nich je atmosféra haly úplne nepodstatná oproti všeobecnému faktu, že budú súpera naháňať na širšom európskom klzisku.

O osude zápasu aj tak rozhodnú detaily, teda napríklad zachytenie úvodu. Zámorské tímy majú "sklony" potrestať hneď prvé chyby súpera. Sebavedomie ich sprevádza prakticky v každom okamihu a tréner Dan Bylsma priviedol do Soči ambiciózny tím. V bránke sa môže spoľahnúť na trojicu Jimmy Howard, Ryan Miller a Jonathan Quick. Americká obrana je nabitá kvalitou, ktorá na prvý pohľad neznie až tak "hviezdne", ale o to je kompaktnejšia a silnejšia. Útok je preplnený poprednými hráčmi NHL, v najúdernejšom vydaní sa v tejto sezóne prezentujú Phil Kessel, Patrick Kane, Max Pacioretty či Joe Pavelski. Navyše v osobe Paula Šťastného majú Američania v zostave aj "európskym" štýlom operujúceho centra, teda konštruktívneho a rozvážneho hráča so schopnosťou vtipne zmeniť sled akcie.

"Snažíme sa vybudovať dobrú tímovú chémiu. Nie je to pre nás úplne typické, ale tím, ktorý sa za najbližších pár dní najlepšie zohrá, bude mať najväčší úspech," uviedol Bylsma. "Veľa z nás si spolu zahralo v rôznych tímoch na rôznych turnajoch, takže sa dobre poznáme," dodal pre USAHockey obranca Ryan Suter, ktorý má na konte už 64 reprezentačných štartov, najviac spomedzi hráčov v súčasnom výbere.

Reklama

Slovenskí hokejisti majú s Američanmi mierne negatívnu bilanciu. Z 19 vzájomných zápasov prehrali deväť, v siedmich sa tešili z víťazstva a tri sa skončili nerozhodne. Aj skóre hovorí v prospech zámorských hokejistov v pomere 61:48. Posledný vzájomný duel odohrali vlani na Nemeckom pohári v Mníchove, kde Američanov zdolali 4:3 po predĺžení a samostatných nájazdoch. Na vrcholnom podujatí si zmerali sily naposledy počas vlaňajších majstrovstiev sveta vo Fínsku a aj vtedy sa tešili z víťazstva v základnej skupine 4:1. Slováci tak neprehrali s USA v uplynulých piatich zápasoch, pričom za kratší koniec ťahali naposledy v roku 2007 na MS v Moskve (2:4).

Úspešní boli aj pod piatimi olympijskými kruhmi. V základnej skupine ZOH 2006 v Turíne si s USA poradili 2:1, jeden presný zásah vtedy zaznamenal člen súčasného kádra Marián Hossa, o druhý sa postaral Peter Bondra. V samostatnej ére odohrali s USA už iba jeden duel na premiérových zimných hrách 1994 v Lillehammeri, kde remizovali 3:3.

Reklama

Pravda, štvrtkový duel bude mať svoju vlastnú "story" a do historických štatistík zapadne len formálne. Obaja tréneri bazírujú na konceptoch a tímovej chémii a preto sa dá obrazne konštatovať, že s americkým roztokom sa vyzráža v skromnejších laboratórnych podmienkach vytvorený slovenský. Chemik Vladimír Vůjtek so svojimi asistentmi namiešal zostavu, v ktorej bude brankárovi Jaroslavovi Halákovi robiť dvojku Peter Budaj a na tribúnu sa posadia Ján Laco spolu s útočníkmi Petrom Ölveckým a Tomášom Záborským.

"Je to jeden z favoritov celého turnaja. Američania disponujú obrovskou hráčskou kvalitou, v tíme majú samé hviezdy, ale aj pre nich to bude náročné, keďže nie sú zvyknutí na väčšie klzisko a nebudú ešte zohratí. Treba ísť do prvého zápasu s tým, že chceme vyhrať," radí spoluhráčom Peter Ölvecký. Jeho spoluhráč Tomáš Záborský verí, že americkí hráči sa horšie aklimatizovali ako skupina slovenských hráčov z NHL: "Treba na nich na začiatku vyletieť, ale hrať aj zodpovedne v obrane a ak si vypracujeme nejaké šance, tak sa ich snažiť čo najskôr premeniť. Turnaj bude o jednom-dvoch zápasov. V skupine máme dva z najlepších tímov sveta."

Druhý zápas Slováci zohrajú v sobotu proti Slovincom a ich nedeľňajší duel proti Rusku určí poradie skupiny, teda jedného alebo dvoch priamo postupujúcich do štvrťfinále.

Predpokladané zostavy zápasu SR – USA:

Reklama

Halák – Chára, Sekera, Baranka, Meszároš, Marinčin, Jurčina, Starosta, Vydarený – Marián Hossa, Handzuš, Tatar – Radivojevič, Kopecký, Jurčo – Bartovič, Surový, Miklík – Pánik, Marcinko, Marcel Hossa.

Quick – Suter, Shattenkirk, McDonagh, Carlson, Martin, Orpik, Fowler, Faulk – Kessel, Pavelski, van Riemsdyk – Callahan, Backes, Parise – Kane, Kesler, Pacioretty – Oshie, Šťastný, Brown.

/vyslaní redaktori TASR ph ny/ ms /k dispozícii sú zvukové záznamy/

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali