ZOH14-Beh: Nóri Hattestad a Fallová vyhrali šprint, Procházková neuspela-SÚHRN

ZOH14-Beh: Nóri Hattestad a Fallová vyhrali šprint, Procházková neuspela-SÚHRN

Červená Poľana 11. februára (TASR) – Nórski bežci na lyžiach Ola Vigen Hattestad a Maiken Caspersen Fallová získali na ZOH v Soči zlaté medaily v šprinte voľnou technikou. Súťaže na najkratšej bežeckej trati poznačili v teplom počasí a na náročnom kašovitom snehu v komplexe Laura pády i zlyhania favoritov. Nedarilo sa ani trojici Slovákov – Peter Mlynár, Alena Procházková a Daniela Kotschová nepostúpili z kvalifikácie.

Hattestad triumfoval v pádmi poznačenom finále časom 3:38,39 min pred dvojicou Švédov – strieborným Teodorom Petersonom (+1,22) a bronzovým Emilom Jönssonom (+19,74). V boji o zlato na 1,8 km dlhej trati mužskej trati sa víťaz kvalifikácie Hattestad vyhol pádu a dosiahol naväčší úspech svojej kariéry. V jeho bilancii boli doteraz dva tituly majstra sveta v šprinte a tímšprinte z MS 2009 v Liberci. V cieli bol o vyše sekundy rýchlejší ako Švéd Peterson, ďalší finalisti už mali výraznejšie straty. V cieli napokon tretí Jönsson síce zaostával hneď od úvodu finálovej jazdy, napokon mu ale k medaile pomohol hromadný pád trojice mužov. Zákrutu v zjazde totiž nezvládol vtedy tretí Nór Anders Glöersen, spadli aj za ním idúci Rus Sergej Usťugov i Švéd Marcus Hellner a ich nádeje na pódium zhasli.

V olympijskej sezóne sa Hattestad najskôr trápil, ale triumfoval v poslednom šprinte SP pred Soči a tak ho tréneri na poslednú chvíľu zaradili do nominácie. V utorok potvrdil jej oprávnenosť, keď vyhral kvalifikáciu a potom aj štvrťfinálový, semifinálový i finálový beh. "Veľmi zvláštne finále. Netušil som, že konkurenti za mňou spadli. Keď som sa dostal na vrchol kopca a pozrel som sa dozadu, videl som iba Petersona. Stále neverím, že som to dokázal," povedal pre akreditovaných novinárov 31-ročný Hattestad. Nóri sa vďaka nemu dostali ako najúspešnejšia krajina v bežeckom lyžovaní na ZOH už na 102 medailí (38-37-27).

Už štvrťfinálové behy boli konečnou pre obhajcu titulu z Vancouveru domáceho Niukitu Krjukova i víťaza úvodnej skiatlonovej disciplíny zo Soči Švajčiara Daria Colognu. "Dostal som sa do kontaktu s jedným zo súperov a stratil som pozíciu," vysvetľoval domáci spolufavorit Krjukov. "Je to pre mňa zlý výsledok, musím sa teraz dobre pripraviť na tímšprint." Cologna vo svojom štvrťfinále spadol dokonca dvakrát a do cieľa prišiel až takmer s minútovou stratou. V semifinále potom skončil aj ďalší adept na medailu Nór Petter Northug.

Reklama

Mlynár sa pri svojom prvom štarte v Soči nedostal do vyraďovacích bojov. Dvadsaťpäťročný dvojnásobný olympionik obsadil v kvalifikácii časom 3:51,76 min až 66. miesto so stratou vyše 23 sekúnd na najrýchlejšieho Hattestada. Na prienik do elitnej tridsiatky mu chýbalo 13,88 s. Pred štyrmi rokmi vo Vancouveri Mlynár obsadil v kvalifikácii šprintu klasicky 57. priečku. "Snažil som sa, ale vôbec to nestačilo. Bolo to z mojej strany slabšie," povedal v cieli Mlynár. "Výrazne sa oteplilo, takže sneh bol mäkký. Mne takéto podmienky nesedia, sú skôr pre ľahších pretekárov. Na zjazdoch bolo veľa pádov, ja som sa im síce vyhol, ale nemal som k tomu ďaleko."

V ženskom šprinte získala zlato Nórka Fallová. Vo finále časom 2:35,49 zdolala o 38 stotín sekundy krajanku Ingvild Flugstad Östbergovú, bronz si vybojovala Slovinka Vesna Fabjanová (+0,40). Boj o zlato vyhrala systémom štart-cieľ, keď na 1,3 km dlhej trati od začiatku dominovala. Zaznamenala tak najcennejší triumf v kariére, predtým na vrcholných podujatiach brala maximálne bronz na MS 2011 v tímšprinte a na MS 2013 v šprinte. Pre Nórsko vybojovala v druhej ženskej súťaži v Soči druhé zlato. Úspech nórskej výpravy podčiarkla striebrom Östbergová, ktorá vo finiši tesne zdolala Fabjanovú.

Reklama

V utorok bola Fallová na nezastavenie. Najrýchlejšia bola už v predpoludňajšej kvalifikácii, neskôr vyhrala svoj štvrťfinálový i semifinálový beh. "Toto je jednoducho neuveriteľné. Nemôžem uveriť tomu, čo som dokázala. O tomto som snívala od mojich troch rokov," tešila sa 23-ročná nórska reprezentantka zo zlata. Spokojná bola aj druhá Östbergová: "Striebro je pre mňa ako zlato. Som nadšená."

Jedna z najväčších favoritiek na pódiové umiestnenie Nórka Marit Björgenová neobhájila triumf v šprinte spred štyroch rokov vo Vancouveri. Zlatá zo skiatlonu v Soči spadla v cieľovej rovinke druhého semifinálového behu po kontakte so Slovinkou Katjou Višnarovou a obsadila posledné šieste miesto s vyše 15 sekundovou stratou. "Nebola som dnes dosť dobrá. Mala som byť rýchlejšia, ale som aj tak šťastná, pretože náš skvelý tím dnes vybojoval dve medaily," povedala Björgenová. Rovnako v semifinále skončila nečakane aj líderka šprintérskeho poradia v SP, rýchlostná špecialistka Nemka Denise Hermannová.

Už vo štvrťfinále vypadla jedna z adeptiek na cenný kov Američanka Kikkan Randallová. Dvojnásobná víťazka pretekov SP v šprinte obsadila vo svojom behu až štvrté miesto v konkurencii Björgenovej i Herrmannovej. Pre mikrozlomeninu na nohe vynechala súťaž Poľka Justyna Kowalczyková, ktorá sa chce sústrediť na ďalšie disciplíny.

Obe Slovenky na štarte skončili svoje účinkovanie už v kvalifikácii. Procházková obsadila v konkurencii 67 štartujúcich časom 2:41,95 min až 39. miesto so stratou 9,88 s na najrýchlejšiu Fallovú. Nenadviazala tak na svoje predchádzajúce vystúpenia na olympiáde – na ZOH 2006 v Turíne (23. miesto) i ZOH 2010 vo Vancouveri (18.) sa vždy prebojovala do vyraďovacích bojov. Na postup do štvrťfinále chýbalo 29-ročnej reprezentantke 1,78 s.

"Veľké sklamanie," povedala po nevydarenom vystúpení vo svojej najobľúbenejšej disciplíne Procházková. "Počasie nám nehralo do karát, zmenili sa podmienky a náš malý tím nemôže tak rýchlo na to reagovať. Bolo to ťažké, na trať nás pustili až hodinu pred štartom, neskoro doniesli soľ…" Smútok netajil ani Procházkovej kouč Ján Valuška: "Sme sklamaní, bola to naša hlavná disciplína. Na poslednú chvíľu upravovali trať a my sme zle pripravili lyže. Nebolo to ani tak v mazaní, ako v štruktúre, ale Alenin výkon nebol optimálny."

Reklama

Kotschová pri svojej olympijskej premiére skončila v kvalifikácii časom 2:49,81 na 55. mieste. "V podstate sa mi nešlo zle. Mala som štartové číslo 58, čo ukazovalo, kde som asi mohla skončiť a posunula som sa o tri miesta. Malý pokrok tam bol, ale žiadne prekvapenie sa nekonalo. Taký lepší priemer," uviedla 28-ročná Kotschová.

Muži – šprint voľnou technikou (1,8 km)

Finále: 1. Ola Vigen Hattestad (Nór.) 3:38,39 min, 2. Teodor Peterson (Švéd.) +1,22, 3. Emil Jönsson (Švéd.) +19,74, 4. Anders Glöersen (Nór.) +23,66, 5. Sergej Usťugov (Rus.) +54,09, 6. Marcus Hellner (Švéd.) +1:45,92;

Reklama

ďalšie poradie: 7. Bernhard Tritscher (Rak.), 8. Alexej Petuchov (Rus.), 9. Eirik Brandsdal (Nór.), 10. Petter Northug (Nór.),… nepostúpil z kvalifikácie: 66. Peter MLYNÁR (SR)

Ženy – šprint voľnou technikou (1,3 km)

Finále: 1. Maiken Caspersen Fallová (Nór.) 2:35,49 min, 2. Ingvild Flugstad Östbergová (Nór.) +0,38, 3. Vesna Fabjanová (Slovin.) +0,40, 4. Astrid Uhrenholdt Jacobsenová (Nór.) +1,82, 5. Ida Ingemarsdotterová (Švéd.) +6,55, 6. Sophie Caldwellová (USA) +12,26

ďalšie poradie: 7. Gaia Vuerichová (Tal.), 8. Denise Herrmannová (Nem.), 9. Katja Višnarová (Slovin.),, 10. Stina Nilssonová (Švéd.)…, nepostúpili z kvalifikácie: 39. Alena PROCHÁZKOVÁ (SR), 55. Daniela KOTSCHOVÁ (SR)

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali