Zelenskyj: Na Ukrajine končí oligarchická moc

Zelenskyj: Na Ukrajine končí oligarchická moc

Kyjev 24. septembra 2021 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka,Pixabay)

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok privítal schválenie návrhu zákona o oligarchoch na Ukrajine a vyhlásil, že v krajine tak už nebude “oligarchická mocenská vetva”

Volodymyr Zelensky
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky

Zelenskyj vo svojom vyhlásení na sieti Telegram vysvetlil, že podľa jeho názoru na Ukrajine okrem zákonodarnej, výkonnej a súdnej moci pôsobila aj oligarchická.

Reklama

Podľa jeho vysvetlenia ide “o skupiny ľudí, ktorí si mysleli, že sú dôležitejší ako zákonodarcovia, úradníci alebo sudcovia”. Oligarchovia si “kupovali politický vplyv” a “využívali politikov pre dosiahnutie svojich záujmov,” dodal Zelenskyj.

Prijatím zákona o oligarchoch Ukrajina “získava historickú príležitosť na vybudovanie civilizovaných a čistých vzťahov medzi veľkým biznisom a štátom,” konštatoval Zelenskyj, ktorý priznal, že prijatiu zákona predchádzalo “mnoho tlaku na poslancov, veľa intríg a dokonca aj vydierania”.

Reklama

Návrh zákona “O prevencii hrozieb pre národnú bezpečnosť spojených s nadmerným vplyvom osôb s významným ekonomickým alebo politickým dosahom vo verejnom živote (oligarchov)” bol ukrajinským parlamentnom definitívne prijatý vo štvrtok, a to v druhom čítaní. Podporilo ho 279 zo 450 poslancov, 54 poslancov bolo proti a 27 sa zdržalo.

ukrajina
Ilustračné foto

Podľa zákona bude na Ukrajine vytvorený tzv. register oligarchov.

Za oligarchov sa budú považovať občania, ktorí spĺňajú najmenej tri z týchto charakteristík: majú významný vplyv na politický a ekonomický život Ukrajiny; ovplyvňujú médiá; sú koncovými užívateľmi výhod spoločností, ktoré majú na trhu monopolné postavenie; a majú aktíva v hodnote viac než miliónkrát vyššej ako je životné minimum (okolo 83 miliónov dolárov).

Každá osoba, ktorá spĺňa status oligarchu, bude mať zakázané prispievať do rozpočtov politických strán, financovať akékoľvek politické kampane a zhromaždenia a podieľať sa – alebo byť oprávnenou osobou kupujúceho – na privatizácii hodnotou významného majetku. Oligarchovia budú tiež musieť podať vyhlásenie o príjmoch.

Niektorí analytici však po schválení návrhu zákona vyjadrili pochybnosť, či nový zákon bude efektívny. Upozorňujú tiež, že kritériá na identifikáciu oligarchov sú príliš vágne.

Reklama

“Nechápem, ako tento (zákon) môže v praxi podkopať schopnosť oligarchov ovplyvňovať” vládu, uviedol pre agentúru AFP Hlib Vyšlinskyj, vedúci Kyjevského centra pre hospodárske stratégie. Dodal, že zákon bol prijatý, aby poslúžil “ako žolík pri vyjednávaní s oligarchami, a nie s cieľom zbaviť sa ich”.

Britská veľvyslankyňa na Ukrajine Melinda Simmonsová na Twitteri prijatie zákona privítala, ale upozornila, že “na to, aby sa tento krok (zákon) stal trvalou realitou, bude potrebná zvýšená transparentnosť, rozhodujúce protimonopolné opatrenia, skutočná konkurencia v energetickom sektore, silný verejnoprávny vysielateľ a samozrejme reforma súdnictva”.

Hlasovanie o zákone o oligarchoch v parlamente nasledovalo po tom, čo v stredu došlo k pokusu o atentát na poradcu prezidenta Zelenského Serhija Šefira.

Incident sa odohral v stredu pri obci Lisnyky v Kyjevskej oblasti, kde zatiaľ neznámi útočníci začali strieľať po aute so Šefirom. Šefirov vodič pri tom utrpel zranenia, informovala agentúra UNIAN. Samotný Zelenskyj označil útok za pokus o zastrašovanie a avizoval, že bude nasledovať tvrdá reakcia.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali