Texas 26. septembra 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Vedeckí pracovníci z Medical Science Center v Texase zistili, že špenát môže chrániť pred vznikom rakoviny hrubého čreva. Ich štúdia bola publikovaná v časopise Gut Microbes
Autori štúdie vykonali experimenty na potkanoch s genetickou predispozíciou k adenomatóznej polypózy. Potom, čo hlodavce začali konzumovať špenát, v ich črevách došlo k výrazným zmenám, konkrétne v nich začalo dochádzať k významnej protinádorovej aktivite. Okrem toho mastné kyseliny, ktoré regulujú zápal, sa vrátili na normálne hodnoty.
Vedci sa domnievajú, že je to spojené s rastom rozmanitosti mikrobiomu (počet všetkých mikróbov v tele) a zmenami v génovej expresii.
Hlavný autor štúdie Roderick Dashwood zdôraznil, že špenát môže pomôcť predchádzať rakovine aj u tých, ktorí nemajú predispozíciu k jej vzniku. Vedec preto odporúča nezaháľať a čo najskôr zahrnúť špenát do svojho jedálnička.
“Čím skôr, tým lepšie. Nečakajte, až sa objavia polypy, a až potom pristúpite k prevencii,” upozornil vedec.
Spomeňme, že podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie je rakovina hrubého čreva považovaná za jednu z najčastejšie sa vyskytujúcich druhov rakoviny vo svete. Každoročne je diagnostikovaná viac než u 500 tisíc ľudí.
Príznaky rakoviny čriev
Koloproktológ Nemocnice č. 9 v Petrohrade Anatolij Nedozimovanyj prehovoril na portáli Doktor Piter o prvých príznakoch rakoviny hrubého čreva.
Povedal, že sa v raných štádiách táto choroba prakticky neprejavuje. Lenže podobný nádor má zvláštnosť, začína trochu krvácať dlho pred prvými symptómami, za ktoré odborník označil:
- krvácanie rôzneho stupňa pri defekácii,
- hlien vo fekáliách,
- pocit cudzorodého telesa v análnom otvore,
- poruchy defekácie.
Onkológ poznamenal, že mnoho ľudí tomu nevenuje pozornosť a vysvetľuje všetko hemoroidmi.