Zavedenie ciel na autá by ekonomika pocítila, zrejme však nie výraznejšie

Zavedenie ciel na autá by ekonomika pocítila, zrejme však nie výraznejšie

Bratislava/Washington 23. augusta 2018 (SITA/HSP/Foto:SITA/AP-Courtesy of General Motors)

 

Zavedenie 25-percentných ciel na dovoz automobilov z Európskej únie do USA by slovenská ekonomika, z významnej časti postavená na automobilovom priemysle, pocítila. Výraznejší dopad však analytici od prípadného zavedenia tohto opatrenia neočakávajú. Analýza Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií počíta s možným negatívnym dopadom na rast slovenského hrubého domáceho produktu v rozpätí od 0,03 do 0,11 percentuálneho bodu, čo analytici považujú za reálne.

Ilustračné foto

“Tento dopad by bol pritom spôsobený hlavne oslabením exportu automobilov zo Slovenska do USA. Je možné aj to, že by sa to mohlo prejaviť na nižšom počte vyrobených automobilov, a následne aj na počte zamestnancov automobilových závodov,” uviedla pre agentúru SITA analytička Poštovej banky Lucia Dovalová. Ako dodala, automobilky by sa však zrejme snažili tomuto scenáru vyhnúť a orientovali by sa vo väčšej miere na iné trhy. Nepriamo by naše hospodárstvo mohlo byť negatívne ovplyvnené aj dopadom dovozných ciel na našich obchodných partnerov.

Reklama

Hoci USA nie sú najväčším obchodným partnerom Slovenska, vyvážame tam predovšetkým práve automobily. Ako upozorňuje analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová, v minulom roku smerovalo 20 % celkového vývozu bratislavského závodu Volkswagenu práve do USA. “Avšak ide prevažne o vozidlá luxusného typu, pri ktorých je citlivosť na cenu menšia ako v prípade áut nižšej triedy. Dopad by teda nebol taký výrazný,” doplnila.

Zavedenie ciel na európske automobily v USA by však nemusel znamenať koniec v napínaní obchodných vzťahov. “Otázkou tiež zostáva reakcia Európskej únie na tento najnovší krok USA, konkrétne možnosť zavedenia protiopatrení,” tvrdí Muchová. Ako doplnila Lucia Dovalová z Poštovej banky, vzájomná colná prestrelka by mohla viesť k obmedzeniu medzinárodného obchodu a k zvyšovaniu nákladov v amerických aj európskych firmách, čo by pravdepodobne pribrzdilo ekonomický rast.

Reklama

Prijatie dovozných ciel na automobily americkou stranou by však podľa Kataríny Muchovej zo Slovenskej sporiteľne v konečnom dôsledku nebolo dobrou správou ani pre amerických spotrebiteľov. “V prípade USA to navýši ceny pre domácich spotrebiteľov nielen v prípade európskych áut, ale ak by sa clo týkalo aj komponentov, tak môžu o niečo zdražieť aj americké autá,” tvrdí.

Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že jeho krajina zavedie 25-percentné clá na dovoz áut z Európskej únie. Vyjadril sa tak v utorok večer v štáte Západná Virgínia na predvolebnom mítingu. Internetový portál americkej televíznej stanice CNBC informoval, že prezidentovo vyhlásenie prišlo len niekoľko hodín po informácii denníka Wall Street Journal, podľa ktorej americký minister obchodu Wilbur Ross uviedol, že odložil zverejnenie správy o clách na autá.

Minister pre denník povedal, že nie je jasné, či správa o potenciálnych clách bude zverejnená do konca augusta. Ross zároveň odmietol stanoviť nový termín predloženia správy. Minister konštatoval, že správa sa odkladá vzhľadom na prebiehajúce rokovania s Mexikom, Kanadou a Európskou komisiou. Dodal, že študovanie materiálov, ktoré predložili automobilky, trvá dlhšie, ako sa predpokladalo. Automobilky sú väčšinou proti clám, ktoré podľa kritikov zvýšia ceny pre spotrebiteľov.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

18:21

Najvyšší súd Talibanu v utorok oznámil, že súd v severovýchodnej afganskej provincii Kápísá dal verejne zbičovať dvoch mužov obvinených z lúpeže.

18:20

Súd poprednému predstaviteľovi Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björnovi Höckeovi v prípade uznania za vinného z použitia nacistického sloganu pravdepodobne udelí finančnú pokutu. Oznámila to v utorok hovorkyňa krajského súd v nemeckom meste Halle Adina Kesslerová-Jenschová na záver druhého dňa pojednávania v tejto kauze.

18:19

Španielsky sudca v utorok oznámil, že obnovil vyšetrovanie podozrenia zo sledovania mobilného telefónu španielskeho premiéra Pedra Sáncheza špionážnym sotfvérom Pegasus. Súvisí to so žiadosťou o spoluprácu pri podobnom vyšetrovaní vo Francúzsku.

18:18

Vzájomné uznanie územnej celistvosti a zvrchovanosti Azerbajdžanu a Arménska je pre Česko principiálne. ČR má eminentný záujem na tom, aby bol región južného Kaukazu stabilný. V utorok to povedal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, ktorý v Prahe prijal svojho azerbajdžanského partnera Džejhuna Bajramova.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali