Západ pošliapava dôstojnosť a suverenitu Šalamúnov zastrašovaním ich väzieb s Čínou

Západ pošliapava dôstojnosť a suverenitu Šalamúnov zastrašovaním ich väzieb s Čínou

Peking 25. septembra 2022 (HSP/globaltimes/Foto:Pixabay)

 

Od nadviazania diplomatických vzťahov medzi Čínou a Šalamúnovými ostrovmi, najmä po tom, ako Peking potvrdil podpísanie bezpečnostného paktu s Honiara, je táto tichomorská ostrovná krajina vystavená “prívalu neopodstatnenej a nemiestnej kritiky, dezinformácií a zastrašovania”, ako v piatok vo svojom prejave na Valnom zhromaždení OSN (VZ OSN) ostro zdôraznil predseda vlády Šalamúnových ostrovov Manasseh Damukana Sogavare

Manasseh Sogavare
Na snímke Manasseh Sogavare

Zoznam je dlhý. Napríklad, keď v apríli navštívila krajinu delegácia USA vedená koordinátorom Rady pre národnú bezpečnosť pre indo-pacifický región Kurtom Campbellom, varoval, že Washington “primerane zareaguje”, ak sa na Šalamúnových ostrovoch objaví akákoľvek čínska vojenská prítomnosť.

Reklama

Predovšetkým je dôležité poznamenať, že tieto kritiky sú zamerané na podkopanie spolupráce, ktorá je nastavená medzi Čínou a regionálnymi krajinami na základe zvrchovanej rovnosti, čo dokazuje, že Washington nikdy nepovažoval tichomorské ostrovné krajiny (PIC) za zvrchované štáty, ani nikdy nevnímal úsilie Číny v tichomorskom regióne v rámci bežných medzinárodných pravidiel, ale skôr z geostrategického hľadiska, pričom sa považuje za výlučného dominantného hráča v tomto regióne. USA a ich spojenci sa obávajú, že spolupráca medzi Čínou a Šalamúnovými ostrovmi sa stane vzorom a povedie k tzv. dominovému efektu v Tichomorí a navyše v rozvojovom svete.

Napriek tomu, že Šalamúnove ostrovy sú malou krajinou, majú rovnaké právo ako USA vybrať si, s kým budú rozvíjať vzťahy. Keď teda USA, Austrália a ďalšie západné krajiny očierňujú bilaterálnu spoluprácu Číny so Šalamúnovými ostrovmi, nielenže tým poškodzujú záujmy Číny, ale pošliapavajú aj dôstojnosť a národnú suverenitu ostrovnej krajiny a predstavujú strategickú hrozbu, ktorej podstatu ilustroval Sogavare vo svojom prejave na Valnom zhromaždení OSN.

Reklama

Preto Washington trvá na posilnení “Partnerov v modrom Tichomorí” (PBP) zameraných na “koordináciu pomoci strategicky dôležitému regiónu” napriek existujúcemu Fóru tichomorských ostrovov (PIF), v ktorom sú zahrnuté takmer všetky súčasné a potenciálne členské štáty PBP, či už ako členské krajiny alebo partneri v dialógu. Je však dobre známe, že USA zvyknú súťažiť o dominanciu pri zapájaní sa do multilaterálnej spolupráce. Vzhľadom na to, že je relatívne ťažké prevziať kontrolu v rámci PIF, Washington dáva prednosť tomu, aby sa sám ujal vedenia pri vytváraní nového mechanizmu, v ktorom môže dominovať, a to PBP, ktorý sa má čoskoro rozšíriť o Kanadu a Nemecko.

Ak to USA myslia s PIC vážne, nemali by ignorovať zmluvu z Rarotongy, ktorá je zmluvou o bezjadrovej zóne južného Pacifiku (SPNFZ), ktorú Sogavare zdôraznil vo svojom prejave na VZ OSN, namiesto toho, aby presadzovali nové aktivity AUKUS. Podľa piatkových informácií denníka Wall Street Journal, ktorý sa odvoláva na západných predstaviteľov, administratíva Joea Bidena rokuje s Austráliou o výstavbe niekoľkých prvých ponoriek na jadrový pohon pre túto krajinu v USA. USA a Spojené kráľovstvo ako dve hlavné jadrové mocnosti rozbíjajú globálny režim nešírenia jadrových zbraní a predstavujú najpriamejšiu hrozbu pre SPNFZ tým, že zavádzajú dohodu o jadrových zbraniach s nejadrovou krajinou.

Bez ohľadu na dôraz na “konvenčné zbrane”, ktoré ponorky s jadrovým pohonom nesú, ich prítomnosť v Austrálii by znamenala, že krajina by mohla byť poháňaná k budovaniu zodpovedajúcej infraštruktúry a prístavu, ktorý by slúžil ako základňa pre jadrové ponorky USA a Spojeného kráľovstva v južnom Tichomorí, čím by sa splnilo želanie Washingtonu udržať strategický pivot spájajúci Tichý a Indický oceán. USA jednoducho využívajú “nuklearizáciu” Austrálie na odstránenie politických prekážok vstupu amerických jadrových ponoriek do južného Tichomoria. Bol by to spúšťač rozpadu SPNFZ.

Na okraj tohto zasadnutia VZ OSN sa čínsky štátny radca a minister zahraničných vecí Wang Yi stretol s ministrom zahraničných vecí Šalamúnových ostrovov Jeremiahom Manelem. Wang zdôraznil, že spomedzi šiestich platforiem spolupráce prispôsobených pre PIC, ktoré sa týkajú zmeny klímy, znižovania chudoby, poľnohospodárstva, pripravenosti na katastrofy a zmierňovania ich následkov, boli niektoré dokončené, zatiaľ čo ostatné sa budú postupne zavádzať.

Čínske projekty zahraničnej spolupráce majú dve najvýraznejšie črty. Prvým je, že sa na ne neviažu žiadne politické podmienky a krajiny sú si rovné z hľadiska suverenity bez ohľadu na ich veľkosť, na rozdiel od hospodárskych investícií Západu do krajín globálneho Juhu. Po druhé, čínska zahraničná spolupráca sa zameriava predovšetkým na zvyšovanie životnej úrovne a požiadaviek na udržateľný rozvoj cieľových krajín. Celá čínska zahraničná spolupráca je v zásade zameraná na vytvorenie medzinárodného prostredia mieru a rozvoja.

Reklama

Pokiaľ ide o nadchádzajúci samit USA – tichomorské ostrovné krajiny, ktorý sa bude konať 28. – 29. septembra vo Washingtone, objektívne povedané, samit, ako aj niektoré následné opatrenia budú do určitej miery zohrávať úlohu vzhľadom na to, že rozvoj ZKÚ si vyžaduje širšiu globálnu angažovanosť. Napriek tomu je vzhľadom na to, čo Západ v histórii urobil rozvojovému svetu, veľmi otázne, či takáto spolupráca môže politicky zaručiť zvrchovanú rovnosť regionálnych krajín a v praxi uprednostniť ich skutočné potreby.

Skúsenosti z minulosti nás naučili, že malé rozvojové krajiny sa často musia vzdať suverenity, aby získali zdroje od Západu, čo je problém aj v roku 2022. Ak tento samit americko-tichomorských ostrovných krajín predstaví ďalšie projekty založené na geopolitických záujmoch Západu, tieto plány budú tiež opakovať chyby investícií Západu s mnohými inými rozvojovými krajinami, najmä africkými štátmi, počas studenej vojny ̶ programy, ktoré nedosiahli svoj zamýšľaný cieľ, alebo dokonca úplne zlyhali.

Autor By Yang Xiyu je starším výskumným pracovníkom Čínskeho inštitútu medzinárodných štúdií.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali