Zámenu pozemkov z roku 2017 preveruje prokuratúra v Košiciach

Zámenu pozemkov z roku 2017 preveruje prokuratúra v Košiciach

Košice 8. augusta 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Krajská prokuratúra v Košiciach na podnet primátora mesta Jaroslava Polačeka prešetruje zákonnosť zámeny nehnuteľností medzi mestom Košice a Rímskokatolíckou cirkvou, farnosťou Ťahanovce, z roku 2017

Na snímke primátor Košíc Jaroslav Polaček

V tlačovej správe to uviedol magistrát mesta Košice. V petícii občania vyslovujú nesúhlas s výstavbou obytných domov na pozemkoch pod Wuppertálskou ulicou, ku ktorým sa dostal súkromný developer po tom, čo ich odkúpil od Rímskokatolíckej cirkvi. Tá ich získala po tom, čo ich vymenila s mestom Košice za svoje pozemky v Ťahanovskom lese.

Reklama

Primátor podal podnet prokuratúre na základe petície občanov mesta a schváleného uznesenie mestského zastupiteľstva z apríla 2019. Dňa 15. marca doručili mestu Košice petíciu obyvateľov žijúcich najmä z mestskej časti Košice – Sídlisko KVP proti forme a schváleniu vysporiadania reštitučného nároku Rímskokatolíckej cirkvi na zasadnutí mestského zastupiteľstva 18. septembra 2017. Prokuratúra v súčasnosti prešetruje, či v súvislosti s celým procesom vysporiadania nebol porušený zákon, alebo či verejne činná osoba nezneužila svoje právomoci.

Nespokojní občania v petícii požiadali mestské zastupiteľstvo, aby zaviazalo vedenia mesta podať podnet na prokuratúru. Mestské zastupiteľstvo na zasadnutí 11. apríla 2019 prerokovalo a zobralo na vedomie túto petíciu a požiadalo primátora, aby zabezpečil podanie podnetu na prokuratúru. Občania zároveň požiadali o možnosť, aby zástupcovia v petícii podpísaných občanov boli prizvaní ako účastníci stavebného konania v prípade, že sa na danom pozemku začne stavebné konanie.

Reklama

„Nikdy som nebol priaznivcom zámeny pozemkov pri husto osídlených lokalitách, lebo väčšinou to tak býva, že kým jedným vyhoviete, ďalší budú mať z toho len veľkú krivdu. Vzhľadom na uznesenie mestského zastupiteľstva som podal podnet na Krajskú prokuratúru Košice o prešetrenie zákonnosti zámeny pozemkov, ku ktorým došlo schválením Dohody o mediácii. Som rád, že prokuratúra tento podnet akceptovala a na základe ich výzvy mesto zhromažďuje všetky dokumenty a listinné dôkazy, o ktoré nás požiadali,“ uviedol primátor Polaček.

Na zasadnutí mestského zastupiteľstva vo februári 2015 bol predložený návrh, na zámenu pozemkov, na základe ktorého by mesto zamenilo svoje pozemky s výmerou 33-tisíc metrov štvorcových za lesné pozemky vo vlastníctve Rímskokatolíckej cirkvi s rozlohou približne 177 hektárov.

Súčasťou zmluvného vzťahu mal byť aj bezodplatný prevod vlastníctva k pozemkom pod niektorými bytovými domami v celkovej výmere 3 841 metrov štvorcových zo strany farnosti v prospech mesta. Mestské zastupiteľstvo uznesením prerušilo rokovanie o uvedenom bode a následne v septembri 2016 opäť o zámene pozemkov rokovalo, avšak zámenu podľa predloženého pôvodného návrhu neschválilo. Zároveň uznesením požiadalo primátora mesta Richarda Rašiho o mediátorské konanie medzi mestom a farnosťou.

Na základe viacerých mediačných stretnutí so zástupcami zúčastnených osôb bol vygenerovaný návrh Dohody o mediácii vo veci majetkovoprávneho usporiadania pozemkov v katastrálnom území Nové Ťahanovce. Mestské zastupiteľstvo v septembri 2017 schválilo Dohodu o mediácii, pričom jej účinnosť sa datuje od 27. septembra 2017.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali