Začína sa proces zatvárania amerických vojenských základní?

Začína sa proces zatvárania amerických vojenských základní?

Praha 29. augusta 2017 (HSP/Foto:TASR/AP/Petr David Josek/Roman Hanc)

 

Portál warfiles sa venoval neočakávaným problémom, ktoré zaskočili Američanov vo svete.

Ukazuje sa, že predstavitelia českej republiky zvažujú reálnu možnosť redislokácie americkej vojenskej základne z územia Českej republiky. Informáciu potvrdil bývalý český veľvyslanec v Rusku Vladimír Remek. Oficiálna Praha v súčastnosti zastáva názor, že na svojom území cudzie vojenské základne nepotrebuje.

Reklama
Na snímke český prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka

Samozrejme Američania majú iné predstavy a plány. Čechy sa mali v amerických predstavách stať baštou protiraketovej obrany v Európe, proti tejto možnosti sú aj český prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka, ktorí v minulosti nepracovali na pumpe v USA a sú naozaj profesionálnymi politikmi.

Podľa ruského portálu môže ísť o pohyby v súvislosti s predvolebnými motívmi, pretože v októbri 2017 budú mať Česi parlamentné voľby. Sociálni demokrati potrebujú podporu miestnych komunistov a podľa toho upravujú aj svoje vzťahy voči Rusku. Po voľbách sa môže situácia meniť.

Reklama

Česi sa kriticky k americkým plánom vyjadrujú už dlhšiu dobu. V roku 2014 Praha zrušila výcvikový priestor v horskom masíve Brdy, na ktorom sa chystal Washington arogantne umiestniť americký radar protivzdušnej obrany. Američania neustále vyvíjajú na českých predstaviteľov nátlak, s cieľom presadiť vlastné predstavy, Česi však odolávajú. V roku 2016 v rámci predvolebnej kampane usilovne pretláčal americké predstavy aj súčasný americký viceprezident Michael Pence, ani on však nedokázal český odpor zlomiť.

Česká verejnosť je naladená výrazne proti americkým základniam. Česi si podľa ruského portálu vážia svoju suverenitu a nechcú byť figúrkou v cudzej hre záujmov. Česi sa takisto negatívne stavajú k politike hospodárskych sankcií voči Rusku. V roku 2012 vzájomný obchod Ruska a Česka predstavoval 14 miliárd USD, dnes len 6 miliárd, pričom české firmy ruskými kontrasankciami nesmierne utrpeli, výhody získali len Američania.

Okrem Čechov prestávajú Američanov poslúchať aj Kirgizi, Japonci a Filipínci. Kirgizi povolili Američanom vytvoriť na území Kirgizska vojenskú základňu v roku 2001. Základňu využívali Američania do roku 2014. V roku 2014 Kirgizi činnosť americkej základne v regióne zastavili, čo vyvolalo u Američanov vlnu nevôle.

Kirgizi a Česi odmietajú predstavu, že ich krajina sa kvôli americkým záujmom stane cieľom odvety, pričom Američania veria, že svoje územie obránia a ich “spojenci” zhltnú časť úderu. Americké predstavy sú nevýhodné pre všetkých členov americkej koalície a tieto predstavy presadzujú len proamerické politické elity, ktorým sú ľahostajné osudy vlastných štátov a zaujíma ich iba štedrá odmena za presadzovanie amerických záujmov.

Analogická situácia sa rozvíja aj v Japonsku, ktoré po porážke Japonska, bombardovaní Nagasaki a Hirošimy priamo okupovala americká armáda. Dnes napriek snahám proamerických japonských elít prichádza k odchodu veľkej časti amerického vojenského kontingentu z Japonska. Výrazne kriticky k USA sa stavia aj kontroverzný filipínsky prezident Rodrigo Duterte.

Reklama
Na snímke prezident SR Andrej Kiska (vľavo) a prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Odpor voči americkým základniam silnie aj v krajinách Európy a ruský server si kladie otázku, v ktorej ďalšej krajine nadobudnú aktivity voči americkým základniam konkrétnejšiu podobu.

Na rozdiel od Čiech si Slovensko a jeho aktivity na ruskom portáli nevšímali. Rusi evidentne dobre poznajú motivácie proamerického prezidenta Andreja Kisku, ktorý sa netají svojimi sympatiami k Petrovi Porošenkovi, a vedia aj to, že Slovensko vážnu hrozbu pre Rusko nepredstavuje. Rusom stačí, že udržujú užšie kontakty s Maďarskom, ktoré má na rozdiel od Slovenska podstatne reálnejšie predstavy o poslednom vývoji v medzinárodných vzťahoch.

 

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali