Začali sa dva roky trvajúce oslavy 150. výročia narodenia Gándhího. Kto všetko sa na jeho revolučnom odkaze priživí?

Začali sa dva roky trvajúce oslavy 150. výročia narodenia Gándhího. Kto všetko sa na jeho revolučnom odkaze priživí?

Bratislava 3. októbra 2018 (HSP/Foto:TASR/AP)

 

V aule Ekonomickej univerzity v Bratislave sa konalo otváracie podujatie osláv narodenia indického politika, právnika, lekára, filozofa Mahátmu Gándhího. Oslavy sa začali 2. októbra 2018, presne rok pred 150. výročím od jeho narodenia, a potrvajú rovné dva roky. Na slávnostnom otvorení osláv prehovorili viacerí slovenskí politici

Móhandás Karamčand Gándhí, nazývaný aj Mahátma Gándhí

Pórbandar, prístav s cca 140 tisíc obyvateľmi ležiaci na západnom pobreží Indie je rodným mestom najvýznamnejšej postavy moderných dejín Indie. Móhandás Karamčand Gándhí (nazývaný Mahátma – veľký duch) sa tam narodil pred 149 rokmi a indické veľvyslanectvo pri príležitosti začiatku dvojročných osláv jeho narodenia usporiadalo v Bratislave dve podujatia.

Reklama

Poludňajšie podujatie sa konalo v aule Ekonomickej univerzity. Veľvyslanec Indie, jeho excelencia Harsh Kumar Jain otvoril podujatie, na úvod ktorého bola vzdaná Gándhímu kvetinová pocta. Potom veľvyslanec predstavil aktivity plánované v súvislosti s Gándhího oslavami v SR a k prítomným prehovoril aj rektor Ekonomickej univerzity.

Ďalším rečníkom bol Eduard Chmelár, analytik, publicista, historik, kandidát na prezidenta SR. Povedal, že Gándhí je jeho celoživotným vzorom a spomedzi mysliteľov vyznávajúcich filozofiu nenásilia bol najvýznamnejší, pretože ju dokázal aj neuveriteľným spôsobom uviesť do praxe. Upozornil, že ani Gándhí nemyslel filozofiu nenásilia tak, že zlu treba zbabelo ustupovať alebo nebrániť sa pri napadnutí. Podľa neho tento prístup spočíva skôr v odstraňovaní zdrojov štrukturálneho násilia. Spomenul aj slovenských mysliteľov minulosti, ktorým boli podobné myšlienky blízke, ako boli napríklad Michal Miloslav Hodža či Ján Maliarik, ale spomenul v tejto súvislosti aj roky 1968 a 1989.

Reklama

Po Chmelárovi vystúpil bývalý minister medzinárodných vzťahov a spolupracovník viacerých mimovládnych organizácií v SR i zahraničí Pavol Demeš. Spomenul, že aj pre neho je Gándhí trvalou inšpiráciou a hovoril o tom, že dnes je odkaz Gándhího aktuálnejší ako kedykoľvek predtým, lebo sa čoraz menej hovorí o pravde a namiesto toho o záujmoch a vplyve. Nezabudol spomenúť ani Jána Kuciaka.

Nasledovalo vystúpenie Milana Šišmiša zo Slovenskej národnej knižnice, ktorý spomenul situáciu, keď ľudia v kine po skončení filmu o Gándhím spontánne začali tlieskať, hoci neboli prítomní ani herci ani režisér. Aj podľa neho Gándhí bol dôležitou inšpiráciou pre nežnú revolúciu či mierové rozdelenie Česko-slovenska.

Po vystúpení rečníkov bol prítomným premietnutý indicko-slovenský videoklip Gándhího obľúbenej modlitby „Vaishnav Jan To“ naspievaný slovenskou speváčkou Petrou Humeňanskou a začalo sa premietanie filmov o Gándhím.

Premietaním filmov o Gándhím potom pokračoval scenár osláv aj počas druhého podujatia dňa, ktorým bol večerný program. Premietalo sa na fasáde Kernovho domu (budova na rohu Hviezdoslavovho námestia a ulice Rybárska brána) v bratislavskom Starom Meste.

Gándhí sa stal svetovým symbolom mieru, nenásilia, ľudských práv, slobody a boja za spravodlivosť. Inšpiruje ľudí všetkých generácií a národov. Hrozí mu len jedno nebezpečenstvo – a síce, že jeho odkaz ktosi pre potreby našej konzumnej spoločnosti prekrúti podobne ako aj odkazy iných veľkých duchov sveta. Vezmime si trebárs takého Marxa: sníval o nevykorisťovaní a spravodlivej spoločnosti, a dnes je vďaka tvorcom verejnej mienky vnímaný ako symbol totality. Alebo Nietzsche, ktorý sníval o lepšom človeku je vnímaný ako symbol nihilizmu a nacizmu. Ba dokonca samotné slovo filozof, čiže hľadač pravdy, dnes bežne označuje skôr nepraktického pomýleného človeka. A Gándhí? Tomuto právnikovi a bojovníkovi za slobodu a rovnosť svojho ľudu, čiže vlastne revolucionárovi – hoci rozjímajúcemu a preferujúcemu nenásilné spôsoby, ale predsa len revolucionárovi – je dnes podsúvaná poloha akéhosi blúzniaceho mystika nachádzajúceho sa kdesi na obláčiku medzi zemou a nebom, ktorého hlavnou črtou je všeobjímajúca neakcieschopnosť. Lenže Gándhí bol iný. Aby sme to uviedli na pravú mieru, treba povedať, že to bol človek zdôrazňujúci železnú sebadisciplínu, nepriateľ imperiálnej politiky a kolonializmu, nepriateľ všetkých príznakov veľkopanskej spupnosti, takej príznačnej aj pre veľmoci dnešného sveta. Povedzme to ešte otvorenejšie, bol jednoznačným a otvoreným nepriateľom všetkého, čo stelesňuje dnešná svetovládna neokoloniálna Ríša Západu vo vzťahu k ostatnému svetu. To len tak pre úplnosť: aby sa náhodou kdesi v pekných rečiach nezabudlo na to podstatné, keď už sa k jeho odkazu dnes vyjadrujú aj ľudia ako Pavol Demeš.

Reklama

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

16:18

Brita vo veku 20 rokov obvinili z organizovania podpaľačského útoku proti cieľu spojenému s Ukrajinou v Londýne, a to v prospech ruského štátu, oznámila v piatok britská prokuratúra.

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

15:32

Viacero lekárov z Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny vyšetrujú pre podozrenie z prijímania úplatkov. Mužom, ktorí sa chceli vyhnúť vojenskej službe, za peniaze vydávali falošné lekárske potvrdenia. Oznámil to v piatok ukrajinský Štátny úradu pre vyšetrovanie (SBI).

15:26

Španielska polícia zaistila 25 ton hašišu v hodnote 50 miliónov eur v prístave Algeciras na juhu krajiny. Drogy boli ukryté v drevených debnách v nákladnom aute z Maroka, ktoré smerovalo do juhofrancúzskeho mesta Perpignan, informovali v piatok španielske úrady.

15:21

Poľnohospodári sú v posledných rokoch svedkami úbytku poľnohospodárskej pôdy, predovšetkým trvalých trávnych porastov. Poľnohospodári sú teda za zachovanie aspoň súčasnej výmery poľnohospodárskej pôdy. Jednoduchšie odstraňovanie nežiaducej vegetácie, ktoré navrhuje novela zákona o ochrane prírody a krajiny, im v tom môže pomôcť. Uviedla to Jana Holéciová,

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali