Za Slušné Slovensko: Pochod aj tak bude, chceme výmenu vlády

Za Slušné Slovensko: Pochod aj tak bude, chceme výmenu vlády

Bratislava 27. septembra 2018 (SITA/HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)

 

Požiadavkou pochodu Za Slušné Slovensko je výmena vlády, keďže vláda Petra Pellegriniho podľa Šeligu nič neurobila, aby obnovila dôveru v štátnu moc, nezávislosť polície, prokuratúry, súdnictva

Na snímke zástupcovia z iniciatívy Za slušné Slovensko sprava Juraj Šeliga a Karolína Farská

Plánovaný pochod Za slušné Slovensko sa v piatok uskutoční. Informovali o tom prostredníctvom tlačovej správy Juraj Šeliga a Karolína Farská z iniciatívy Za slušné Slovensko. Zároveň vyjadrili vieru v to, že dnešný ranný zásah polície bude skutočne viesť k dolapeniu páchateľa vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. “Musíme však stále pripomínať, že aj podľa vyšetrovateľov išlo o vraždu na objednávku, preto je pre verejnosť úplne kľúčové poznať meno objednávateľa vraždy. Ján a Martina boli zavraždení preto. že Ján písal o prepojení mafie a vládnych politikov. Stále sa musíme pýtať, kto túto vraždu objednal, prečo musel byť Ján umlčaný?” píšu v tlačovej správe.

Reklama

Podľa nich je spoločný tlak potrebný až do momentu odsúdenia vraha a hlavne objednávateľa tejto vraždy. “Poznanie mien tých, ktorí objednali vraždu investigatívneho novinára, ktorého chceli umlčať, je kľúčové pre charakter Slovenska ako slobodného a demokratického štátu, kde vládne právo a nie mafia,” dodali Šeliga a Farská.

Pochod Za slušné Slovensko sa uskutoční v piatok po dlhšej prestávke v Bratislave, Banskej Bystrici a v Košiciach. V Bratislave sa pochod začne na Námestí SNP o 19:00 a pokračovať bude smerom k budove Národnej rady SR. Keďže sa uskutoční už za tmy, ľudí vyzvali, aby si doniesli baterky, zapaľovače či lampáše a ukázali tak, že „svetlo vždy porazí tmu“. V Banskej Bystrici a Košiciach organizátori ešte detaily pochodu dolaďujú a budú o nich včas informovať.

Reklama

Požiadavkou pochodu Za slušné Slovensko je výmena vlády, keďže nová vláda premiéra Petra Pellegriniho podľa Šeligu nič neurobila, aby obnovila dôveru v štátnu moc, nezávislosť polície, prokuratúry, súdnictva. Vláda nie je schopná dohodnúť sa na voľbe ústavných sudcov a policajného prezidenta, vznikajú nové kauzy a škandály, napríklad podozrenie z účasti Slovenska na únose vietnamského občana do Vietnamu. Za slušné Slovensko v tejto súvislosti vyzvalo predsedu koaličnej strany Most-Híd Bélu Bugára, aby zo súčasnej vlády odišiel. „Týmto pochodom chceme jasne ukázať politikom, že sme nikam neodišli, že stále trváme na vyšetrení vraždy Jána a Martiny a že stále chceme dôveryhodnú vládu. Tento pochod je apelom na pána Bugára, ktorý dnes jediný politicky drží túto koalíciu,“ vyhlásil Šeliga.

K organizácii pochodu sa tentokrát pridali aj vedci zo Slovenskej akadémie vied z iniciatívy Veda chce žiť, študentská iniciatíva Nie je nám to jedno ako aj mimovládne organizácie združené v zoskupení Chceme veriť. „Po výmene vlády sa nič zásadné nezmenilo, rozklad inštitúcií pokračuje a vládne nominácie naznačujú, že kontinuita Roberta Fica a Kaliňáka je tu stále prítomná,“ vyhlásila Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play. Podporu pochodu vyslovil za slovenských farmárov z východu Slovenska aj František Oravec, podľa ktorého problémy so šikanou na ich vlastnej pôde pokračujú a pokračuje aj nejasné rozdeľovanie dotácií na pôdu. K pochodu sa pripojila aj Iniciatíva slovenských učiteľov a iniciatíva Kultúrny reparát.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:33

Palestínska samospráva prehodnotí svoje bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi po tom, ako USA v Bezpečnostnej rade vetovali plné členstvo Palestíny vo svetovej organizácii. Uviedol to palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali